in

Wat vind jij de beste Wolfenstein-game ooit?


Voor het televisieprogramma Inside Gamer zijn we op zoek naar de beste Wolfenstein-games. Wat vind jij de beste Wolfenstein?

Vanaf 20 mei ligt Wolfenstein: The New Order in de winkels, een gloednieuwe Wolfenstein-game met prachtige graphics en weer een heel leger aan nazis om neer te knallen. Maar de reeks bestaat al sinds 1981.

Wolfenstein begon als tweedimensionale stealthgame, maar gooide pas echt hoge ogen toen het opeens een 3D-shooter werd in de vorm van Wolfenstein 3D. Als de voorloper van Doom was dit niets minder dan een revolutionaire titel. Sindsdien zijn er diverse vervolgen uitgekomen, waaronder Return to Castle Wolfenstein, Enemy Territory en een rpg voor mobiele telefoons. We nemen ze met je door!

Castle Wolfenstein
De allereerste Wolfenstein-game verscheen in ’81 onder andere voor Atari, Apple II en DOS. Het was een stealthgame met shooterelementen. De game oogde heel basic, maar had toch de kern van waar Wolfenstein om draait in zich: spelers moesten levels van een Nazi-kasteel doorlopen om zo de geheime plannen van hen te stelen.

Beyond Castle Wolfenstein
Het vervolg verscheen ook weer op Apple II, Commodore 64, DOS en Atari en leek in bijna alle opzichten op het origineel. Wel nieuw was een passysteem, waarbij Nazis regelmatig aan de speler een pas vroegen. Kon je de juiste pas om toegang te hebben tot een verdieping niet tonen, dan moest je proberen ze om te kopen. Lukte dat ook niet, dan ging het alarm af, wat vaak tot de dood leidde. Spannend!

Wolfenstein 3D
De klassieker uit 1992. Geïnspireerd door de vorige Wolfenstein-games, maar toch heel andere koek. Het was namelijk een echte shooter, en daardoor een ware revolutie in de game-industrie. Iedereen die de game vroeger gespeeld heeft, zal zich de talloze spannende momenten herinneren: Nazi-honden die je aanvallen, geheime gangen achter muren waardoor je schatten kon vinden en een robot-Hitler die verdraaid moeilijk te verslaan was. Wolfenstein 3D maakte de weg vrij voor shooters als Doom en Unreal.

Spear of Destiny
Spear of Destiny was een retailrelease van Wolfenstein 3D die ook in 1992 verscheen. Eigenlijk gaat het om nagenoeg dezelfde game, al is de level layout heel anders. Geen punten voor originaliteit dus, maar wel een leuke extra voor de fans die Wolfenstein 3D al helemaal uit hun hoofd kennen.

Return to Castle Wolfenstein
In 2001 werd het tijd om de serie nieuw leven in te blazen. Return to Castle Wolfenstein, dat onder andere voor pc, PlayStation 2 en Xbox verscheen, is een reboot. In de game heeeft Heinrich Himmler verschrikkelijke experimenten uitgevoerd en vecht je niet alleen tegen Nazis, maar ook tegen ondoden en supersoldaten. Behoorlijk bizar allemaal, maar daarom niet minder vet.

Wolfenstein: Enemy Territory
Misschien wel de populairste Wolfenstein-release is Enemy Territory: een gratis en open source multiplayer. Oorspronkelijk moest dit een commerciële uitbreiding voor Return to Castle Wolfenstein worden, maar de multiplayer werd in 2003 als freeware uitgegeven. Lekker knallen met en tegen vrienden, dat kun je in Enemy Territory doen.

Wolfenstein RPG
Dit is de vreemde eend in de bijt. Wolfenstein RPG is een game voor iOS en mobiele telefoons. Hij is wel echt ontwikkeld door id Software. Die studio had al geëxperimenteerd met Doom RPG en Doom II RPG. Deze games combineren shooters en rpg-elementen. Alle gevechten en acties zijn turn-based, en dat is even wennen als je gewend bent in het rond te knallen. Niet ons favoriet, maar wellicht zijn er mensen die juist hier blij van worden.

Wolfenstein (2009)

In 2009 werd het vervolg op Return to Castle Wolfenstein uitgebracht, die simpelweg Wolfenstein heette. Deze keer komen er twee verschillende dimensies aan te pas, waartussen je constant wisselt. De realistische wereld van de Tweede Wereldoorlog bevat klassieke wapens uit die periode, maar de alternatieve dimensie, de ‘Veil’, bevat speciale krachten en futuristische wapens.

Genoeg keuze dus. We willen van jou weten wat je de beste Wolfenstein-game vindt. Wellicht zie jij hem terugkomen in het televisieprogramma!

[poll 321]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De meest gedownloade iOS-games – 21 t/m 27 april

Wat Jij!? De IG-community over Mario Kart 8 en de Wii U