in

Mario Kart 8: De 16 retrobanen


Het duurt nog een paar weekjes voor we onze karts en motoren aan de startlijn mogen klaarzetten en vol spanning kunnen aftellen naar het startsignaal van Lakitu.. Om het wachten op Mario Kart 8 iets te verzachten heeft Nintendo een karrenvracht vol informatie over deze razendsnelle game over ons uitgestort. In een vorig artikel bespraken we de zestien gloednieuwe banen uit de Mushroom, Flower, Star en Special Cup. Dit keer zetten we de zestien retrobanen uit de Shell, Banana, Leaf en Lighting Cup op een rijtje.

Shell Cup
Moo Moo Meadows (Wii)
Windmolens, groene heiden, zwartbontkoeien… Ja, Moo Moo Meadows moet wel geïnspireerd zijn op het heerlijke platteland van Nederland. De koeien op deze eerste baan van de Shell Cup lieten hun geloei eerder horen op de Wii en laten hun uiers wederom zien in Mario Kart 8. En of je nu gecharmeerd bent van deze boerenbaan of hem toch ietwat uitgemolken vindt, één ding staat in ieder geval vast: het driften door de modder en koeienvlaaien zorgt voor een spetterend begin van de Shell Cup.

Mario Circuit (GBA)
De spetters koeienpoep worden binnen de kortste keren van je kart afgeblazen, wanneer je met een duizelingwekkende snelheid over Mario Circuit raast. Deze Game Boy Advance-baan is een redelijk recht-toe-recht-aan-parkoers, met hier en daar een schansje of een versnellingsvlak. Om de baan toch nog enigszins Mario Kart 8-waardig te maken heeft Nintendo er wel voor gekozen één van de bochtelementen op te liften, waardoor je ook diagonaal je kunstje mag vertonen.

Cheep Cheep Beach (DS)
Aan de Cheep Cheep Beach-baan uit de Nintendo DS-versie is eigenlijk bar weinig veranderd. Natuurlijk, de baan is nu in sprankelend High Definition te doorkruisen, maar veel meer is er eigenlijk niet gewijzigd. Dit lijkt wellicht cheap cheap, maar eenieder die houdt van vliegende visjes, zanderige stranden en azuurblauwe wateren zal desalniettemin zijn hart kunnen ophalen op dit tropische parkoers te midden van de woeste oceaangolven.

Toad’s Turnpike (N64)
Voel jij je niet echt thuis op zo’n desolaat eiland met vliegende visjes en ben je meer een stadsmens? Dan is de afsluitende baan van de Shell Cup helemaal jouw ding. Met de Nintendo 64-baan Toad’s Turnpike, dompel je jezelf helemaal onder in het drukke stadsverkeer dat over de ringweg dendert. De begenadigde karter zal alle grote vrachtwagens en uitzwenkende auto’s met het grootste gemak omzeilen; het zij slalommend, het zij door een flitsend ritje over de geluidswal.

Banana Cup
Dry Dry Desert (GCN)
De Banana Cup-competitie gaat van start met een gortdroog parkoers, Dry Dry Desert. Deze zanderige GameCube-baan voert je langs eeuwenoude piramides en sfinxen, waardoor je je welhaast in het oude Egypte waant. De warme woestijn waarin de oude bouwwerken zich bevinden is verraderlijk, niet in de laatste plaats vanwege een grote trechtervormige zanddraaikolk. Toch zijn drie rondjes door de Dry Dry Desert statistisch gezien nog altijd veiliger dan drie nachtjes op het Tahrirplein in Caïro. Het kan dus altijd verraderlijker dan de Dry Dry Desert.

Donut Plains 3 (SNES)
Wie bij de tweede race van de Banana Cup verwacht tussen de vettige donuts door te moeten zoeven, komt bedrogen uit. De SNES-baan Donut Plains 3 heeft namelijk vrij weinig te maken met het Amerikaanse, gefrituurde dikmakertje (dat mogelijk door Nederlandse immigranten is geïntroduceerd). Wat de baan wel behelst? Nou, gewoon klassiek raceplezier over een modderige en aan bochten rijke baan. Niet meer, niet minder.

Royal Raceway (N64)
De Royal Raceway heeft veel meer om het lijf dan de Donut Plains 3. Sterker nog, de baan is op royale wijze voorzien van allerhande toeters en bellen. In dit parkoers, dat we kennen uit Mario Kart voor de Nintendo 64, scheur je door de koninklijke paleistuinen van Princess Peach’s kasteel. Hare koninklijke hoogheid zelf doet natuurlijk ook mee en laat zich van haar meest flitsende kant aan haar burgervolk zien. Klinkt als een goed idee voor Koningsdag 2014, of niet dan, koning Willem-Alexander?

DK Jungle (3DS)
De Banana Cup wordt afgesloten waar het hoort: in de achtertuin van de bananen etende veelvraat Donkey Kong. De 3DS-baan DK Jungle is het bosrijke slotstuk van deze retrocup en omvat een aantal mooie locaties. Wat te denken van wonderschone watervallen, torenhoge totempalen en toffe tempelcomplexen? En het allermooiste; de heerlijk melodieuze Donkey Kong Country-muziek dreunt tijdens deze afsluiter harder dan ooit door de jungle van Nintendo’s malle aapje.

Leaf Cup
Wario Stadium (DS)
Wario is een narcist! Dat blijkt wel uit het feit dat hij een stadion naar zichzelf vernoemt en er een reusachtig standbeeld van zichzelf middenin plaatst. Buiten deze excessen van Wario’s grote eigenwaarde om, is Wario Stadium eigenlijk het beste te omschrijven als een stortplaats voor aarde, omringt met een grote tribune vol Wario-bewonderaars. Een beetje weldenkend mens zou deze bende direct te lijf willen gaan met een ploeg, maar zowaar, karts en motoren blijken de klus ook te kunnen klaren.

Sherbet Land (GCN)
Plakte er bij Wario Stadium nog hele plaggen aarde onder je banden, in Sherbet Land vult je bandenprofiel zich met sneeuw. Dit winterse parkoers komt linea recta uit de GameCube-game Mario Kart: Double Dash en bevat alles wat je van een winterwonderland mag verwachten. Bevroren meertjes met wakken, besneeuwde dennenbomen en… schaatsende Shy Guys die een vrije kür laten zien waar de Russische kunstschaatsers jaloers op zouden zijn.

Music Park (3DS)
Hoe beleeft een aan drugs verslaafde muzikant zijn eigen muziek? Music Park moet haast wel de belichaming van dit antwoord zijn. In deze 3DS-baan rij je over levensgrote pianotoetsen heen, zwingen de blaasinstrumenten langs de kant mee op de maat van de muziek en springen de muzieknoten vrolijk heen en weer. Het is allemaal een beetje vreemd, maar opbeurend is het zeker.

Yoshi Valley (N64)
Grote valleien met prachtige rotsformaties, tal van kronkelweggetjes en zelfs wat watervallen. Het Nintendo 64-parkoers Yoshi Valley is een stuk beeldig natuurschoon waar je je vingers bij aflikt. Helaas sparen Mario en kornuiten deze wonderlijke omgeving geenszins. Hun vervoersmiddelen stoten megalomane hoeveelheiden CO2 uit, ze mieteren bananenschillen en ander afval zonder enige gêne op de grond en zorgen ook nog eens voor de nodige geluidsoverlast. En dat allemaal om de winst van de Leaf Cup veilig proberen te stellen. Aso’s!

Lightning Cup
Tick-Tock Clock (DS)
De binnenzijde van een analoog uurwerk is een complexe aaneenschakeling van radertjes, chronometers en tourbillons. Perfect voor een Mario Kart-parkoers, zo moet Nintendo hebben gedacht toen ze Tick-Tack Clock in de Nintendo DS-versie van de game stopten. In Mario Kart 8 is deze baan behoorlijk met zijn tijd meegegaan en zien alle mechanische uurwerkonderdelen er haarscherp uit. En het allerbelangrijkste, het complexe karakter van deze baan belooft voor tijdloos raceplezier te gaan zorgen.

Piranha Plant Slide (3DS)
Leuk hoor, zo’n kleurrijke waterglijbaan. Maar als je vervolgens rechtstreeks een riool met Piranha Plants inglijdt is het snel over met de pret. De Piranha Plant Slide, die reeds furore maakte in Mario Kart 7 voor de Nintendo 3DS biedt dan weliswaar niet de meest ideale waterglijbaanbelevenis, divers is de baan zeker wel. Het ene moment glij je het riool in en ontwijk je de vleesetende planten, en een moment later hangglide je door de lucht en mag je op een zanderig offroad-segment je kunsten vertonen.

Grumble Volcano (Wii)
Altijd al eens willen zien hoe de eeuwenlang durende vulkaanuitbarstingen de planeet Aarde in het tijdvak Perm omtoverde tot een hete gloeiende janboel? Speel Grumble Volcano en je kunt het aan den lijve ondervinden. Het hele landschap rond deze vulkaan is overspoeld met kokendhete lava en verschillende lagen van de aardkorst brokkelen ondertussen langzaam af. Het is wellicht niet de meest gezellige setting voor een kartbaan, maar spectaculair is dit oude Wii-parkoers wel.

Rainbow Road (N64)
Zowel de Special Cup als de Lightning Cup eindigen traditioneel met Rainbow Road. Voor de Lightning Cup is ditmaal de keuze gevallen op de Nintendo 64-versie van de klassieke regenboogbaan. Dit parkoers kronkelt als vanouds hoog boven het aardoppervlak. Terwijl de stad beneden in feestelijke kleuren wordt verlicht dankzij een heuse vuurwerkshow, is het op Rainbow Road nog geen tijd voor een feestje. Pas als je na deze race op de hoogste trede van het podium staat, heb je namelijk een reden tot juichen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Meest realistische kus-simulator ooit nu te spelen

Mario Kart 8 review – We zijn er ondersteboven van