in

Mario Kart 8 review – We zijn er ondersteboven van


Mario Kart 8 is één van de leukste games die je dit jaar in huis kunt halen. Voor velen komt dit waarschijnlijk niet als verrassing, aangezien Nintendo’s ijzersterke racegame eigenlijk altijd garant staat voor een forse dosis speelplezier. Zo ook de Wii U-versie, waarin Nintendo een uitstekende balans schept tussen hoogtepunten uit het verleden en een aantal verfrissende vernieuwingen.

De meest in het oog springende vernieuwing is ongetwijfeld de toevoeging van ‘onderstebovenbanen’. Niet langer zijn de karts en motoren gebonden aan de wetten der zwaartekracht; dankzij de introductie van magneetbanen blijven de voertuigen namelijk zelfs aan het wegdek ‘plakken’ als deze tal van inversies maakt. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe banen in de Mushroom, Flower, Star en Special Cup heerlijk verfrissend aanvoelen. De zwaartekracht tartende baansegmenten zijn vrijwel altijd met dusdanige fijnzinnigheid in de complete parkoers opgenomen, dat het nooit geforceerd aanvoelt. Tegelijkertijd zorgen de muurbochten, loopings en kurkentrekkers wel voor een injectie aan nieuwe dynamiek en afwisseling. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk geworden om bij het driften door binnenstebuitenbochten ook de onnatuurlijke hellingshoek in te calculeren. Racen in Mario Kart is nog nooit zo leuk geweest.

Zie je deze magneetbanen niet zo zitten? Dan is er niet per se een man overboord. De Shell, Banana, Leaf en Lightning Cup bevatten namelijk allen vier klassieke banen. Hoewel sommige van deze parkoers ook zijn voorzien van magneetstukken, gebeurt dit hier een stuk ingetogener. Omdat we zelf helemaal ondersteboven van de dolgedraaide banen zijn, vinden we een aantal van deze retrobanen toch een beetje onderdoen voor de zestien nieuwe parkoers. Ze zijn naar onze smaak soms net iets te simpeltjes. Donut Plains 3, een baan uit de Mario Kart voor de SNES, is daar een goed voorbeeld van. Wat bochtjes door de modder en twee opspringende mollen is eigenlijk alles wat deze baan te bieden heeft. Maar hierdoor heeft Mario Kart 8 dus voor ieder wat wils.

Mario, je snor danst
Gelukkig zien zowel de oude als nieuwe tracks er net zo mooi uit. Alle banen zijn haarscherp in beeld gebracht en veel parkoers bevatten een tomeloze hoeveelheid aan visuele details. Op Sunshine Airport, één van de nieuwe tracks, zie je op de achtergrond bijvoorbeeld tal van vliegtuigen taxiën en in de Electrodome wordt je beladen met blitse lichteffectjes. En kijk ook zeker eens naar het asfalt, dat glimt als nooit tevoren. Ook de personages en de voertuigen zien er prachtig uit. De lak glans, de viertaktmotoren trillen terwijl ze de karts voortbewegen en de sneeuw of het zand blijft aan de banden plakken. En dan die snorretjes van Mario, Luigi, Wario en Waluigi… ze deinen helemaal mee met elke beweging van de voertuigen.

De beeldschone details zijn extra goed zichtbaar in Mario Kart TV, het televisiestation dat de race in details op film vastlegt met een batterij aan hogesnelheidscamera’s. Aan het einde van elke race krijg je de absolute hoogtepunten van de strijd te zien, die je naar eigen inzicht versneld of vertraagd kunt afspelen. Alle bewonderenswaardige beelden zijn via Miiverse of Youtube te delen met andere spelers.

Er kan er maar één de winnaar zijn
Het is uiteraard ook mogelijk om de mooiste racemomenten samen met anderen te beleven, dankzij de offline en online multiplayer. De online multiplayer hebben we helaas slechts mondjesmaat kunnen uitproberen – de game is op het moment van schrijven immers nog niet vrij verkrijgbaar –, maar de splitscreen meerspelerstand hebben we des te beter aan de tand gevoeld. De game blijft soepel draaien (zeker met maximaal twee personen, op 60FPS – met drie of vier spelers in 30FPS) en het competitieve karakter wordt alleen maar meer aangezwengeld. Je wilt immers niet verliezen van de persoon naast je en vervolgens keihard uitgelachen worden.

De drang naar overwinning betekent dat je tijdens je race zorgvuldig moet anticiperen en je continu moet blijven concentreren. Ook buiten de race om valt veel te winnen, bijvoorbeeld door een juiste samenstelling van je scheurijzer. Mario Kart 8 bevat een vloot aan voertuigen – van scooters tot GP-motoren, van skelters tot flitsende sportwagens. Elk voertuig heeft zijn eigen karakteristieken, die nog eens extra kunnen worden uitvergroot met de keuze van een bijpassende bandenset. De keuze is reuze en met elke succesvolle Grand Prix-uitslag kun je zomaar eens nieuwe opties vrijspelen. Hierdoor vallen de voertuigen bijna volledig naar eigen wens samen te stellen en kies je voor het pakket dat het beste bij jou en de te berijden parkoers past. Die overwinning kan op deze manier bijna niet meer aan je ontglippen…

Alhoewel, je hebt de kansen op succes niet in ieder afzonderlijk geval zelf in de hand. Mario Kart 8 bevat namelijk een breed scala aan items, die je het leven bijzonder zuur kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het beruchte blauwe schild, de schrik van iedere racer die maar wat graag op kop rijdt. Ook in de Wii U-versie kun je tijdens een race zomaar eens twee keer zo’n vliegend bomschild op je donder krijgen. Hoe frustrerend de voorwerpen ook kunnen zijn, ze zorgen voor beduidend minder hoofdpijnmomenten dan in het verleden. Nintendo heeft namelijk een tweetal voorwerpen geïntroduceerd die je kunnen beschermen tegen het door andere afgevuurde wapengeweld. Zo eet de Piranha Plant bananen en andere projectielen op voor ze jouw kart kunnen treffen. De Super Claxon is nog spectaculairder. Door deze toeter op het juiste moment te laten schallen, jaag je zelfs blauwe schilden bij je weg. Hierdoor is het oneerlijke karakter uit eerdere Mario Kart-games, in Mario Kart 8 ietsjes rechtgetrokken.

De doorgevoerde verbeteringen en vernieuwingen, de sterke selectie aan nieuwe banen en voertuigen en het terugkerende raceplezier maken Mario Kart 8 tot één van de leukste games die je dit jaar in huis kan halen. De game zit uitstekend in elkaar en er is eigenlijk geen enkele goede reden te bedenken om hem niet aan te schaffen. Het is puur plezier, waarbij het woordje ‘plezier’ zonder enige gêne in kapitalen mag worden uitgeschreven.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mario Kart 8: De 16 retrobanen

De InsideGamer app voor Android!