in

Batman Arkham Knight preview – Batmobiel is pretmobiel


Alle remmen gaan los in de laatste Batman-game van ontwikkelaar Rocksteady. Van de terughoudendheid die nog was te ontdekken in de eerste twee delen van de serie is niets meer over. In Arkham Knight is Batman definitief de ontstopbare supermens die hij altijd al is geweest en schopt hij kont als nooit tevoren.

Dat heeft alles te maken met de vijanden waartegen Bruce Wayne’s alter ego het deze keer opneemt. Scarecrow is met zijn angstaanjagende hallucinerende gas teruggekeerd naar Gotham en er is ook een nieuw gevaar in de vorm van de Arkham Knight. Deze mysterieuze leider van een militaire groep die Gotham heeft overgenomen lijkt nog een appeltje met Batman te willen schillen.

Pretmobiel

De aanwezigheid van deze twee schurken heeft ervoor gezorgd dat alle inwoners van de stad geëvacueerd zijn en de straten het domein zijn geworden van schurken én Batman. Voor het eerst in de serie speelt de Batmobiel een grote rol; dit iconische voertuig is eindelijk ook te besturen.

Dat heeft even awesome als idiote gevolgen. De Batmobile is namelijk minstens zo veelzijdig als zijn bestuurder. Met een druk op de knop verander je het racemonster in een extreem wendbare tank die de (onbemande) voertuigen van de Arkham Knight kan uitschakelen. De Batmobiel kan daarnaast ook gebruikt worden om muren en andere obstakels omver te trekken, werkt als tijdelijke gevangenis voor criminelen en kan gebruikt worden om Batman op ieder moment de lucht in te lanceren. De kers op de taart is het feit dat de wagen bovendien op ieder gewenst moment opgeroepen kan worden en vervolgens vrijwel onmiddellijk het hoekje om komt scheuren.

Echt logisch is het niet, maar het maakt van de Batmobiel meer dan zomaar nog een gadget. Zo werd Batman in de E3-demo in de val gelokt door het privéleger van Arkham Knight. Terwijl de vleermuisman onder schot werd gehouden door een stuk of tien soldaten verscheen zijn voertuig achter het groepje om ze vervolgens één voor één neer te schieten met rubberen kogels. Daarna kwam Batman in actie die in typische Arkham-stijl op de vuist ging met zijn tegenstanders. Omdat de Batmobiel vlakbij geparkeerd stond kon hij zelfs een speciale aanval uitvoeren waarbij Batman de schurken de hoogte in sloeg en het voertuig ze als kleiduiven uit de lucht schoot.

Betere vechter

De gevechten lijken sowieso wel wat sneller te verlopen, vooral dankzij nieuwe combo’s die vijanden sneller en in grotere getale uitschakelen. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Batman al drie games op bijna exact dezelfde manier vecht en dat er tegenwoordig zat andere games hetzelfde vechtsysteem hebben. Batman schakelt deze keer grotere groepen in één keer uit en zelfs het sluipen is een beetje onder handen genomen. Staan nietsvermoedende boeven toevallig een beetje dicht bij elkaar in de buurt dan kan Batman ze razendsnel achter elkaar uitschakelen zonder dat hij eerst weer in de schaduwen hoeft te verdwijnen.

Hoewel de gevechten voor de rest nog steeds veel draaien om het counteren van andermans aanvallen is er ook nog een andere nieuwigheid te ontdekken. Batman kan gebruikmaken van de omgevingen om iemand uit te schakelen. Een boef kan daardoor een stoppenkast ingegooid worden of met zijn hoofd door een raam gesmeten worden alsof het niets is. Batman is nog niet eerder zo bruut te werk gegaan.

Ondanks al die kleine en grote vernieuwingen blijft dit gewoon een Batman-game, dus maakt de detective mode een terugkeer en houd je je vooral bezig met het redden van onschuldige burgers die door de superslechteriken in de problemen zijn gekomen. In de demo op de E3 moest Batman bijvoorbeeld een stel medewerkers van Ace Chemicals bevrijden. Dat doet hij door eerst de locatie van deze arme zielen te acherhalen. Door razendsnel het hoogste punt van de chemische fabriek te bereiken met de chaingrapple, een nieuwe gadget die ervoor zorgt dat je sneller omhoog kunt klimmen, vindt hij de perfecte plek om ze te vinden.

Al lang niet meer verrassend

Bovenop de fabriek gebruikt hij nog zo’n nieuwe gadget, de Batscanner, een handige Batarang die als een drone rondom het gebouw heen vliegt en alle gegijzelde werknemers spot. Vervolgens duikt Batman met een ontzagwekkende sprong naar beneden.

Niet alleen de sprong en de vlucht naar beneden (die eindigt op het hoofd van een nietsvermoedende bewaker) zijn mooi, de rest van Batman: Arkham Knight oogt ook fantastisch. Dat de game zich volledig richt op de pc en de huidige generatie consoles is een zegen en eentje die ervoor gaat zorgen dat deze laatste Batman-game van Rocksteady zomaar de beste uit de serie kan worden. Verrassend is de manier waarop de Arkham-games in elkaar steken al lang niet meer te noemen, maar als je ons een Batmobiel geeft die naast alle eerder genoemde handigheidjes ook nog eens doelzoekende raketten afschiet, hoor je ons niet klagen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Zo speel je Far Cry 4 in co-op

Dice weet niet hoe het vervolg op Bad Company 2 moet maken