in

Grid Autosport – Heerlijk knokken op de baan


Vorig jaar verscheen Grid 2, de opvolger van het immer populaire Race Driver: Grid. Tussen die twee delen zat dik vijf jaar tijd. Dat maakt het best wel opvallend dat Grid Autosport nu, amper een jaar na Grid 2, al in de winkels ligt. Wie vreest voor een veredelde heruitgave met wat nieuwe content, kunnen we snel geruststellen: Grid Autosport is een zeer geslaagde racegame die zijn voorganger in meerdere opzichten overtreft.

Recordtijd
Ondanks de recordtijd waarin Codemasters deze derde Grid-game heeft gemaakt, maakt de game vanaf het eerste moment een vrij gelikte en gestroomlijnde indruk. Je start niet meer elke keer vanuit je garage, maar doorloopt simpele en strakke menu’s, terwijl auto’s op draaicirkels voorbij komen. Het geheel maakt een haast Gran Turismo 6-achtige indruk.

Vanuit hier kies je in de carrièremodus steeds een raceklasse. Waar Grid 2 zich beperkte tot straatauto’s en raceversies daarvan, bevat Grid Autosport – net als Race Driver: Grid – ook een keur aan formuleauto’s en prototyperacers. Elke discipline is onderverdeeld in meerdere seizoenen, waarin je als huurling je bij verschillende teams omhoogwerkt. Hoe beter je scoort, hoe meer ervaringspunten je verdient. Winnen is overigens niet gelijk noodzakelijk: de mindere teams in het begin zijn allang blij als je bijvoorbeeld één bepaalde rivaal achter je weet te laten.

Afhankelijk van je voorkeur voor hulpmiddelen kan het een aardige uitdaging zijn om je auto fatsoenlijk op de baan te houden. Waar Grid 2 stiekem meer een arcaderacer was waarin je nota bene driftend harder door de bochten kon dan met een nette lijn, vereist Grid Autosport toch echt een meer realistische aanpak van sturen om snel te gaan. Heb je daar moeite mee, dan zijn er natuurlijk zaken als tractieregeling en het kunnen terugspoelen van de actie om je te helpen. Schakel je die uit – waardoor je meer ervaringspunten verdient – dan moet je een aardige stuurman zijn om bepaalde auto’s in het gareel te houden. Puristen en kenners kunnen overigens ook hun auto tunen om bijvoorbeeld net wat meer snelheid of juist grip te krijgen.Menselijke fouten
Zeker op de hogere niveaus is dat geen overbodige luxe, want de computergestuurde tegenstanders zijn bepaald niet mals. Ze zijn niet bang om je opeens te blokkeren of een duw te verkopen, maar maken daarnaast van tijd tot tijd ook menselijke fouten. Ook tijdens evenementen waarin je niet direct tegen elkaar racet, bijvoorbeeld in tijdritten en driftcompetities, zitten ze je constant op de huid, maar kunnen ze ook zomaar in de muur eindigen bij een iets te enthousiast genomen bocht. Die onvoorspelbaarheid houdt de spanning er goed in.

Mocht je het toch liever opnemen tegen echte mensen, dan kan dat zowel tegen één vriend in splitscreen als tegen een hele groep online. De mogelijkheden hierin zijn verrassend uitgebreid: waar je in de singleplayer slechts een huurling bent en nooit een eigen team opbouwt, kun je in de multiplayerstand wel zelf auto’s aanschaffen, kleurstellingen ontwerpen en zelfs met vrienden een formatie vormen. Wil je racen met een auto die niet in bezit hebt, dan kun je die ook voor een zacht prijsje huren, maar nieuwe credits verdien je er dan niet mee. Gelukkig heb je ook de mogelijkheid om via speciale uitdagingen een lading extra geld te verdienen, zodat je alsnog binnen de kortste keren een stel blinkende bolides de jouwe mag noemen.

Wanneer je wat meer tijd met de game hebt doorgebracht, merk je wel dat het geen enorm visueel feest is. Grid Autosport ziet er op zich prima uit, met dank aan nachtraces (waarin vuurwerk de donkere lucht prachtig laat oplichten) en een solide framerate. Kijk je wat beter, dan zie je dat de game lelijk is afgewerkt. Pitstraten zijn altijd afgesloten en de interieurs van auto’s ogen als niet meer dan een ruwe bonk zwart plastic. Dat valt juist op wanneer je gebruikmaakt van de cockpitview, die in deze derde Grid-game terugkeert na afwezigheid in het vorige deel. Toch slaagt de game erin een geweldige sensatie van autosport te bieden, met dank aan overtuigende motorgeluiden én de veel geloofwaardiger sturende raceauto’s.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Saimon Says: Top 10 beste games ooit

Tess en Simon spelen The Evil Within in een verlaten kinderziekenhuis