in

Metro Redux review – Ondergrondse topper


Hoe lang is het geleden dat je twee uitstekende games kreeg voor de prijs van nog niet eens één? Met Metro Redux krijg je de flink opgepoetste versies van Metro 2033 en Metro: Last Light. Ondanks dat het nog niet heel lang geleden dat beide games in originele vorm uitkwamen, is Metro Redux toch een heruitgave die boven alle andere heruitgaven uitsteekt.

Eindelijk geperfectioneerd
Dit is de meest complete heruitgave die je op dit moment gaat vinden. Metro Redux bevat naast beide oorspronkelijke games alle dlc en vervolgens is het team van 4A Games er ook nog eens overheen gegaan om de games een grafische update te geven én alle delen van de wereld aan elkaar te koppelen. In de originele games kwam je veelal in aanraking met levels die een abrupt einde kenden. In Redux zijn veel meer gebieden op elkaar aangesloten zodat je zonder laadtijden gewoon verder kunt wandelen. Hierdoor wordt er wat irritatie weggenomen omdat de game steeds meer als één lange achtbaanrit aanvoelt en je niet zomaar uit de flow van de game wordt gehaald. Dit zijn nog niet eens de belangrijkste aanpassingen die gedaan zijn. Zo draait Metro 2033 op de engine van Metro: Last Light en heb je als speler de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende speelstijlen.

Als je nog nooit van de Metro-serie gehoord hebt dan heb je de afgelopen jaren onder een steen gelegen, net als de hoofdpersonen uit de game dat geregeld doen. In de Metro-serie speel je als Artyom, een Rus die zich moet zien te redden in de metrogangen van Moskou. Er heeft een verschrikkelijke nucleaire oorlog plaatsgevonden waardoor boven de grond leven zonder gasmasker onmogelijk is. Daarnaast zijn de ‘dieren’ volledig aangetast en veranderd in een soort demonische wezen. Ondanks dat het in de metrogangen een stuk veiliger is, schuilt ook daar gevaar. Hier neem je het op tegen, naast de gemuteerde monsters, de Duitsers die ook weten dat de enige plek om te leven het metrostelsel is. Een originele setting die garant staat voor een fantastisch avontuur. De tunnels lenen zich bovendien uitstekend om een stukje survival-horror in Metro te verwerken. In het origineel van Metro 2033 was dit al duidelijk aanwezig. Bij Metro: Last Light werd hier echter een klein beetje afstand van gedaan en dat leverde gemixte gevoelens op bij de fans.

Festijn van variatie
De eerder genoemde verschillende speelstijlen bieden hiervoor een perfecte oplossing. Met de keuze tussen Survival of Spartan bepaal je in één keer hoe de games er voor jou uit komen te zien. Zoals de naam het al doet vermoeden krijg je met Survival in beide games meer een survival-horror-ervaring terwijl Spartan draait om run-and-gun. Het is niet zo dat de moeilijkheidsgraad hierdoor wordt beïnvloed, het is enkel een mogelijkheid om een persoonlijke draai aan de games te geven. Daarnaast heb je nog de keuze om Metro Redux te spelen in de Ranger-modus. Met deze modus gaat alles qua ‘realisme’ een stapje omhoog. Zo heb je minder kogels en je bent sneller dood wanneer je geraakt wordt. Het is echter niet zomaar een verhoging in de kracht van tegenstanders, want ook de schoten die je zelf afvuurt zijn een stuk krachtiger. Volgens ons is dit de perfecte manier om een game uitdagender maken in plaats van blind de levensbalk van tegenstanders groter te maken. Het is overigens goed mogelijk dat je Metro: Last Light al in de Ranger-modus gespeeld hebt. Hier werd de modus toegevoegd als dlc. Nu is het mogelijk om beide games vanaf het begin in de Ranger-modus te spelen.

Ook op grafisch vlak kent Metro Redux een ontzettend grote verbetering. Dit komt niet zozeer door een hogere resolutie, maar vooral door betere animaties en een volledig nieuw belichtingssysteem. Deze zorgen er niet alleen voor dat schaduwen beter tot hun recht komen, maar ook dat de spelwereld als nieuw aanvoelt. Waar je in de originele games veel rondliep in een mistige donkere gangen, ziet alles er nu een stuk mooier uit. Alles is een stuk meer helder en de kleuren zijn zoals de maker ze bedoeld heeft.

Volledig nieuwe game
Uiteindelijk blijft er onder de streep bij heruitgaven altijd één vraag over: Moet ik de games nog een keer spelen als ik ze al gespeeld heb? Normaal gesproken valt dat zeker te betwijfelen, maar Metro Redux is een hele andere ervaring dan Metro 2033 en Metro: Last Light. Op eigenlijk alle fronten is de ervaring grootser en spectaculairder geworden dan dat het al was. Als je toch opzoek wilt gaan naar die ene smet, dan zie je dat Metro: Last Light minder opgepoetst is dan Metro 2033.
4A Games heeft duidelijk de tijd gehad om alle puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. Bugs zijn er nauwelijks, de AI is een stuk beter en alle scherpe randjes zijn bijgeschaafd. Metro Redux komt keihard binnen en ervoor dat je deze game niet nog een keer over het hoofd ziet.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Top 20 duurste games ooit gemaakt (#10 – #1)

P.T. (Silent Hills) is een angstaanjagende revolutie