in

Esmee in cosplay: Materialen uittesten


InsideGamer vindt cosplay leuk. Dat is mooi want ik, Esmee, wil graag een Demon Hunter-kostuum maken van Diablo 3. In een reeks afleveringen en artikelen laat ik stap voor stap zien hoe ik dat doe.

Aflevering: Materialen testen
In deze eerste aflevering van ‘Esmee in cosplay’ probeer ik samen met de stille sidekick Gijs verschillende materialen voor het eerst uit. Het is dus wat chaotisch, maar dat levert ook grappige taferelen op.

Thermoplastische materialen
Het probeersetje van Minque bestaat uit onderstaande thermoplastische materialen. Thermoplastisch wil zeggen dat je het materiaal kunt vormen wanneer het warm is en zodra het afkoelt wordt het hard en blijft het in die vorm staan. Eerder ging ik in op de gereedschappen die je nodig hebt om met deze materialen aan de slag te gaan.

Worbla heeft een beetje een gekke naam maar is aangenaam om mee te werken. Zodra het warm is is het gemakkelijk vormbaar en het kleeft goed aan de andere materialen. Zolang het warm is scheurt het makkelijk. Dit kun je later verhelpen met gesso, maar daar kom ik later op terug! Verf vervaagt tevens sneller op dit materiaal en dunne stukken breken af wanneer je er ruw mee omgaat.

CastFixx is minder vormbaar dan worbla, maar een stuk steviger. CastForm is nog steviger en daardoor weer minder vormbaar.

Boetseerplastic vind ik geweldig spul. Kleine witte balletjes die plots doorzichtig worden in het water en aan elkaar kleven als kikkerdril. Je kunt het makkelijk vormen tot spikes of doodskopjes of bedenk maar iets geks. Zodra het afkoelt wordt het weer wit, dus verven is in principe niet nodig, wel mooi.

Foam: voordelen en nadelen
Verder mochten we een aantal soorten foam uitproberen. Foam gebruik je meestal ter versteviging van een ander materiaal, door het ertussen te sandwichen. Zelf ga ik hier niet mee werken, maar voor wie dat wel wil gooi ik even de voor- en nadelen per soort op een rij.

Over het algemeen heeft foam meer hitte nodig om het te vormen (100 à 120 graden, tegenover 70 à 90 graden van de thermoplastische materialen). Zelf was ik ongeduldig dus verhitte ik de heatgun tot 280 graden. De materialen kunnen dat blijkbaar prima hebben.

PlastiForm is hard, stabiel plasticachtig foam en licht van gewicht. Je kunt het aan elkaar plakken met secondelijm. Het oppervlakte is erg glad en thermoplastische materialen plakken er prima op. Het is gemakkelijk te snijden en schuren, maar slechts kort te bewerken na verwarming (30 seconden).

DuraFoam is vergelijkbaar met PlastiForm, maar buigzamer. Je kunt het twee keer zo lang bewerken, maar het krimpt wel na verhitting. Je kunt het hierdoor niet eeuwig blijven bewerken. EvaFlex of CraftFoam XD is flexibel schuim. Ook dit krimpt een beetje op verhitting, waarmee je rekening moet houden als je dus wilt sandwichen. DuraLight is met de andere foams vergelijkbaar maar heeft geen glad oppervlak.

Mijn conclusie
CastFixx wil ik als basismateriaal gebruiken voor mijn armor, dit doe ik tweelaags om het extra stevig te maken. Worbla gebruik ik om details en verfijningen aan te brengen op het armor, dit kan met een enkele laag. Zelf maak ik geen gebruik van foam. Boetseerplastic gebruik ik voor het doodskopje op mijn borststuk, die ik in de volgende aflevering maak.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Super Smash Bros. 3DS review – Echte Smash in je broekzak

Zo speel je alle fighters en stages vrij in Super Smash Bros. 3DS