Far Cry 4 is een veelbesproken titel. Sommigen verwachten een game van het jaar, anderen zijn weer sceptisch over de beloftes van Ubisoft. De ontwikkelaar creëert in ieder geval een hype en overstelpt dan ook alle ongeduldige liefhebbers met de pikantste nieuwtjes en de meest smaakmakende trailers. Maar wat maakt die game nu zo speciaal? Worden de verwachtingen wel ingelost? Wij zetten alvast de mogelijke pro’s en contra’s op een rij.
De Himalaya’s: gevarieerd pareltje of eentonige bedoening?
De breinen achter Far Cry 4 zaten aan tafel om een gepaste setting aan het vierde deel toe te kennen. Zuid-Amerika en Rusland passeerden de revue, maar de keuze viel uiteindelijk op de Himalaya’s. Het spel speelt zich af in een fictieve stad, genaamd Kryat, in de Himalaya’s. Het gebergte in het zuiden van Azië was volgens Ubisoft dé locatie om ons uren zoet te houden. Een ijzingwekkend sneeuwgebied, een imposant gebergte en een rivier: drie gebieden die we allemaal mogen verkennen en waar we hopelijk niet snel op uitgekeken zullen raken.

Volgens Ubisoft is de spelwereld net zo groot als die van Far Cry 3, maar valt er hier veel meer te doen. Zo zijn er meer zijmissies, zijn de bezienswaardigheden niet op twee handen te tellen en lopen er meer mensen rond. Daardoor zal de grote open wereld veel levendiger aanvoelen. Bovendien is er nog een arena waarin je het kan opnemen tegen immense tijgers en ander gespuis, en daar bovenop zijn er nog de Shangri-La missies en Himalaya-missies om te doen. De game belooft dus in ieder geval veel activiteiten te hebben.
Dat er mogelijk zoveel meer te doen is heeft zowel voor- als nadelen. De inhoud van iedere missie is namelijk bepalend voor de diversiteit en variatie van Far Cry 4. Keer op keer een opdracht voorgeschoteld krijgen waarbij je enkel een groepje vijanden moet vermoorden, wordt snel eentonig. Het is natuurlijk niet de bedoeling om een wereld vol mogelijkheden te proppen waar we vervolgens niet veel fun aan kunnen beleven. Far Cry 3 is bijvoorbeeld een game die gevarieerd aanvoelde. De zijmissies, die volgens de ontwikkelaar schaars zijn, bieden veel verschillende dingen. Hopelijk weet Ubisoft opnieuw dat gevarieerde gevoel teweeg te brengen en blijkt het niet simpelweg een gevalletje van ‘meer, meer, meer’.
Olifant(en) als moordwapen
Ubisoft pakt letterlijk en figuurlijk groots uit met de introductie van een nieuwe viervoeter: de olifant. Deze slurfdieren werden al vaker benadrukt in trailers en uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat onze reusachtige vrienden voor speciale actie zorgen. Het is enorm vet om toe te kijken hoe olifanten de vijand tot moes stampen. Daarbij is het zelfs mogelijk deze op hol geslagen beesten te berijden. Met zo’n reus tussen je benen vernietig je met het speels gemak de grootste barricades. Ben je jouw wapens even zat en zoek je nog een originele manier om de ‘bad guys’ van het leven te beroven? Geen probleem, zoek een olifant en ga de vijand koelbloedig te lijf.

Of deze wezens vaak de kop boven water steken, is alleen nog niet duidelijk. Het zou zo maar eens kunnen dat olifanten sporadisch ten tonele verschijnen en deze dus geen grote rol spelen. Ook valt nog maar te bezien of een reusachtige viervoeter tussen je benen wel sterk en effectief genoeg is om een heel leger uit te moorden. Hoe lang blijven onze grote vrienden overeind? Hoeveel kogels kunnen ze incasseren? Dit zijn vraagtekens die eind november van de kaart geveegd worden.
Co-op een troef, ‘Keys of Kryat’ een reclameproef
Eén van de grootste troeven van Ubisofts Far Cry 4 is ongetwijfeld de mogelijkheid om met vrienden in de open wereld samen te spelen. Voel je je even alleen en wil je online knallen met een vriend, dan kun je een kameraad op elk moment uitnodigen. Alle missies die gemaakt zijn voor de singleplayer worden even uitgeschakeld en vervolgens krijg je de vrijheid om te kiezen wat je precies wilt doen. Zin in een speciale missie voor twee of verkies je samen de doos van Pandora te openen in de Himalaya’s? Geen probleem: jij bepaalt wat er op het programma staat. Hoe vet moet het zijn bovenop een olifant via de achterdeur het vijandelijk kamp binnen te stormen, terwijl jouw vriend net hetzelfde doet via de grote poort? Alle progressie, verdiende centjes en ervaring worden overigens gedeeld met de singleplayer. Zo staat de co-op niet helemaal op zichzelf en kun je ook vooruitgang blijven boeken wanneer je weer alleen speelt.

Er zijn echter gemengde gevoelens over het fenomeen dat ‘Keys of Kryat’ heet. Wanneer je Far Cry 4 oppikt, krijg je tien ‘keys’ die je kunt overhandigen aan jouw vrienden. Hiermee kunnen ze met jou de open wereld verkennen, zonder dat ze zelf de game hoeven te bezitten. Dit idee kent echter een keerzijde: je kunt maar maximum twee uur een de slag met een Far Cry-loze vriend. Daarna is jouw kameraad verplicht om de game zelf te kopen als jullie de co-op avonturen verder willen zitten. Pure reclame of gewoon vrijgevig? Wij gokken het eerste.
Harpoon gun
Gamers die Far Cry 4 pre-orderen, krijgen gratis de kans de game te upgraden naar de Hurk Limited Edition. Deze editie bevat niet alleen drie bonusmissies, het introduceert ook nog eens de Harpoon gun. Deze is te vergelijken met de auto-crossbow, maar de kracht en impact van zo’n harpoen zal net iets groter zijn.
Uitgebreid wapenarsenaal voor vuurgevechten
Hoe zit het dan met wapens? Krijgen we een rits aan flauwe geweren voorgeschoteld of worden we overrompeld door het beste wapentuig? Twee weken geleden toonde Ubisoft een trailer waarin te zien is hoe uitgebreid het wapenarsenaal precies is. De lokale wapenwinkel biedt een imposant arsenaal dat je met je zuurverdiende centjes naar hartenlust kunt opkopen. Wil je zelf de oorzaak zijn van een groot vuurgevecht en ben je dol op de ratelende geluiden van machinegeweren? Dan is de Vector .45 ACP iets voor jou. Verkies je eerder het zwaardere werk, dan is de MG42 je op het lijf geschreven. Deze heavy machine gun mag dan wel iets zwaarder en trager zijn, maar de kracht van de kogels is handig om grotere voertuigen mee te vernielen. Met behulp van mortieren kun je dan weer een volledig dorp bombarderen. Dan hebben we nog geen woord gerept over de stabiele P416, de vlammenwerper en de verschillende shotguns. Er is in ieder geval genoeg keuze om het heft in hand te nemen en de grootste vuurgevechten te starten.

De liefhebbers van stealth worden naar alle waarschijnlijkheid in de vergeetput gestoken. Hoewel men bij Ubisoft beweert dat stealth ook een optie is, ziet het ernaar uit dat er niet heel veel aandacht werd besteed aan de stillere wapens. Ze zijn wel aanwezig, maar ons gevoel zegt dat de focus op de grote vuurgevechten ligt. Het vooralsnog magere aanbod aan stealth-wapens begint bij de Kukri: een vlijmscherp mes. Meer heb je eigenlijk niet nodig om iemand in alle stilte de keel door te snijden, al is het ook mogelijk de vijand te besluipen en simpelweg zijn nek om te draaien. Nog een leuk speeltje is de auto-crossbow. Deze volledig geautomatiseerde kruisboog is zo stil dat je bij ieder schot nog een haarspeld kunt horen vallen. Een nog leukere manier om je vijanden mee uit te roeien, is het gooien van dierenvlees op een groepje vijanden, om bloeddorstigste tijgers te lokken. Meer stealth-actie werd echter nog niet getoond, dus het blijft nog even gissen in welke mate dit aspect aanwezig is.
Wingsuits, helicopters en een betere besturing?
Reizen van a naar b met verschillende vliegmachines en andere transportmiddelen: het is mogelijk. De besturing van wagens was bij Far Cry 3 niet echt perfect en hopelijk is dit dan ook bij het nieuwste deel op de schop gegaan. Eén ding is wel zeker: er is zeker geen klein aanbod aan voertuigen. Uit verschillende trailers konden we onder andere opmaken dat jeeps opnieuw hun opwachting maken. De Himalaya’s kennen immers veel moerassen en de weersomstandigheden zijn niet altijd mals, waardoor een jeep zeker van pas zal komen. Sneeuwgebieden kun je dan weer het snelst doorkomen met een sneeuwmobiel. Verder ziet het ernaar uit dat de minibus, trucks en kleinere wagens een grote rol zullen opeisen. En da’s nog lang niet alles. Het vetste van allemaal zagen we natuurlijk al in de eerste gameplaysessie: wingsuits. Hoe bruut moet het zijn om even je wingsuit aan te doen, een grote berg op te zoeken om vervolgens te springen en te zweven met een mooi uitzicht dat onder je door schiet? Als de besturing soepel werkt, kan een lange rit naar een nieuwe missie niet lang genoeg duren.
