in

Farming Simulator 15 review – Chainsaw Maïsakker


Als ik iets heb geleerd van het platteland is het dat boeren kunnen zuipen. Maar die kennis bleek niet heel nuttig in de bestuurderszit van een tractor. Farming Simulator 2015 is toch echt een serieuze simulator. Je kunt wel helemaal zelf kiezen wat voor soort boer je wilt zijn.

Je leeft van de wol van je schapen, de melk van je koeien of de eieren van je kippen. Maar wellicht ben je juist een geboren houthakker of wil je liever suikerbieten verbouwen. Het is uiteindelijk aan jou om je boerencarrière vorm te geven. En dat kan dit keer in een nieuw jasje dankzij de nieuwe engine.

Volle hooivork
Het spel biedt aan het begin de keuze tussen twee maps. De eerste map heeft een tutorial en, geloof me, die wil je volgen. In korte tijd krijg je een flinke lading informatie op je hooivork gestort. Gebruik shortcut B om de oogstmachine aan te zetten, bijvoorbeeld. Gelukkig blijft een aantal van die shortcuts links bovenin je beeld staan, afhankelijk van welke relevant zijn voor het voertuig waar je je op dat moment in bevindt.

Maar niet bij alles wordt je handje vastgehouden. Waar vul ik mijn sproeier zodat de oogst meer opbrengt? Wat moet ik met mijn kippen zodra ik ze gekocht heb? Hoe hak ik bomen? Die dingen dien je zelf uit te pluizen, wat eigenlijk wel realistisch is. Dit houdt in dat je het beste rustig kunt beginnen met de makkelijkste speelgraad. Als je een lastigere variant kiest, begin je namelijk al met schulden bij de bank en leveren missies minder geld op.

Dat geld heb je nodig om velden te kopen en de vele verschillende middelen om die velden te bewerken. En er zijn behoorlijk wat opties voor bijvoorbeeld maaiers, oogstmachines en kippers. Hierbij geldt: duurder is niet altijd beter. Ook dat is realistisch. Zo had ik de duurste oogstmachine gehaald, maar bleek die alleen suikerbietjes te kunnen oogsten en niet het graan, waar ik hem voor bedoelde. Het is dus aan te raden om makkelijk te beginnen, want je gaat zonder twijfel de mist in en dan is wat coulance niet onaangenaam.

Verveling en verslaving
Door de eerste uren moet je namelijk echt heen ploegen. Het is een goede simulator, dat staat vast. Het maaien luistert precies, alle stappen om van A naar B te komen moet je zelf zetten en je oogst kan ook nog eens verdorren (al valt dit uit te zetten in de instellingen). Aan de andere kant vergt dat realisme heel veel geduld. Pas wanneer je geld hebt, wordt het leuk. Maar dan ook lichtelijk verslavend leuk. Voor je het weet ben je de hele avond veldjes aan het opkopen, arbeiders aan het inhuren en hen aan het aansturen.

Die arbeiders zijn jammer genoeg behoorlijk achterlijk. Ik hoop niet dat het een sneer is naar echte landwerkers, maar de computergestuurde varianten snappen niet hoe ze een bocht moeten maken om een boom te ontwijken, blijven vervolgens vastzitten en besluiten je benzine te verspillen terwijl je hen doorbetaalt. Een gedwongen ontslag volgt, waarna je zelf de boom omhakt, de machine bevrijdt en vervolgens weer een nieuwe arbeider inhuurt.

Maar helaas: je machine stond net iets te scheef, waardoor de kersverse medewerker een diagonaal door je graanvelden trekt. Als beste stuurlied kun je dus beter zelf op de tractor plaatsnemen. Wel zijn de werknemers aardig goedkoop, kunnen ze flink wat werk uit handen nemen en gaan ze netjes uit zichzelf weg wanneer hun taak voltooid is.

Chainsaw Maïsakker
Iets waar arbeiders je niet mee kunnen helpen is het hakken van bomen. Deze feature is nieuw in de Farming Simulator-reeks. Het principe is simpel: je hakt bomen met een kettingzaag of gebruikt een bosbouwmachine zodra je daar het geld voor hebt. De uitvoering blijkt minder simpel, aangezien de besturing niet lekker meewerkt. Het is soms lang zoeken naar het goede punt, met de kettingzaag tegen de boom, voordat de animatie start. Alleen dan lukt het zagen, al gaat het soms behoorlijk scheef omdat je zo wild bezig was om de zaag er überhaupt in te krijgen.

De bosbouwfunctie heeft dus nog wat aandacht nodig, al is het alleen maar om die rare blauwe zaagcirkel weg te halen. Die valt nogal uit de toon in het verder zo natuurlijke leven. Desondanks is het een leuke toevoeging om gehele bossen plat te leggen met enkel je kettingzaag. De houtsnippers vliegen je om de oren tijdens het zagen en dat is een heerlijk aanzicht. Het luide geloei daarbij klinkt precies zoals je mag verwachten van een kettingzaag.

Kort door de bocht
Voor de voertuigen in het spel is een vernieuwde physics-engine gebruikt, wat het een stuk realistischer maakt. Per voertuig verschilt de snelheid waarmee ze een heuvel op- of afrijden en hoe snel ze over rechte stukken kunnen gaan. Als je diezelfde heuvel over wilt met een zware aanhanger achter je, dan kom je bijvoorbeeld tot stilstand.

Hier zitten nog wel wat haken en ogen aan. Als je van links naar rechts stuurt en dat blijft herhalen, rijd je zigzaggend alsnog de heuvel op met je zware lading. Dit zou in de praktijk niet moeten kunnen en laat de wagen lichter lijken dan dat hij is. Of je nou een tractor bestuurt of een vrachtwagen. Dit geldt ook voor het nemen van bochten. Als je met een voertuig op vrij hoge snelheid een bocht pakt, met of zonder aanhangwagen, dan glijdt je door als een speelgoedauto. Zo knal je regelmatig tegen bomen op of vlieg je een stuk van de weg af. Gelukkig zorgt dat wel voor de nodige hilariteit.

Het blijft echter een simulator en dat beoogde realisme wordt nog eens verhoogd door de cockpitview in voertuigen. Je zit daadwerkelijk in je tractor en voelt je zo meer betrokken bij het maïs dat je zorgvuldig in rechte lijnen op je veld zaait.

Daarnaast worden je voertuigen steeds viezer. Die oogstmachine die je meerder maal over het veld hebt gereden heeft modderige banden, besmeurde zijkanten en opgewaaid stof bedekt de raampjes. Je kunt die functie wel uitzetten in de instellingen, maar het is veel leuker om af en toe met de hogedrukspuit aan de gang te gaan.

Lekker samen boeren
Dat het boerenleven soms eenzaam kan zijn, is geen geheim meer dankzij Boer zoekt vrouw. Gelukkig heeft Farming Simulator 2015 daar een oplossing voor. De multiplayer, het leukste stukje content. Die maïsakkers, waar je zo je best op hebt gedaan, neem je zo mee naar multiplayer. Je maakt zelf een multiplayergame aan en selecteert het opgeslagen spel. Je kunt tot zestien vrienden uitnodigen om je te helpen met je velden oogsten, cultiveren en zaaien.

Omdat er veel velden zijn en diverse andere bezigheden, zoals eieren rapen, hoef je niet met elkaar te vechten om werkzaamheden. Hopelijk zijn je vrienden of vreemde medespelers wel minder dom dan de arbeiders. Alhoewel, dat levert misschien nog wel het meeste speelplezier. Nodig je iemand uit, tref je opeens je tractoren in het water aan, die je er van je leven niet meer uit krijgt. Dankjewel, Fredrik!

Wil je dat risico niet lopen, dan duik je in het spel van iemand anders om daar zelf van alles te saboteren. Of om serieus te spelen, dat mag ook. Helaas is het niet altijd even makkelijk om een multiplayersessie te betreden. Mijn eerste twintig minuten in de multiplayer waren als volgt: er is een wachtwoord nodig dat je niet hebt, de game is al vol, er kon geen verbinding gemaakt worden of nog vaker: je bent afgewezen.

Farming Simulator is sowieso meer een game die je met een vaste vriendengroep speelt of met mensen die je in ieder geval kent. Hoewel het me leuk leek om een willekeurige boerderij te betreden en daar ook wat hooi op mijn vork te nemen, is de kans dat je zomaar wordt toegelaten zeer klein. Misschien maar wat InsideGamers naar de boerderij lokken om aardappelen te telen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Latios en Latias in Pokémon ORAS alleen via StreetPass verkrijgbaar

LEGO Batman 3: Beyond Gotham review