Als de feestdagentijd begint, zijn er diverse series waarvan je weet dat ze elk jaar weer terugkomen: Call of Duty, Assassin’s Creed en… LEGO. LEGO Batman 3: Beyond Gotham is het derde deel in de reeks en ditmaal moet de cape-dragende kruisvaarder de ruimte in. Dat hoeft hij gelukkig niet alleen te doen, want het spel bevat meer dan 150 speelbare DC Comics-personages.

De Legion of Doom
Toch draait het vooral om Batman, Robin, Ms Marvel en Superman. Brainiac wil, geheel in overeenkomst met de vorige game, de wereld met zijn krimpmachine minuscuul maken. Onze helden nemen het in deze actie-avonturentitel op tegen de slechteriken uit de Legion of Doom (onder andere Joker, Lex Luthor en Solomon Grundy). Het leuke is dat die schurken zich al vrij snel af en toe bij je superheldenteam voegen, waardoor je toch al vroeg (zonder ze te hoeven vrijkopen) met hun gekke persoonlijkheden in aanraking komt. Waarom dat is, zullen we niet verklappen, maar het is een goede beslissing van TT Games.
Sowieso is er veel aandacht voor de personages, die zelfs als ze even staan te wachten hilarische dingen doen, zoals absurde rondjes draaien en dergelijke. We zijn fan van Cheetah’s manier van vechten – hoe ze tegen vijanden opspringt alsof ze Teigetje is en haar klauwen in ze slaat om ze te veranderen in losse blokjes. Wat dat betreft weet TT Games LEGO Marvel Super Heroes en de eerdere Batman-games te overtreffen. Joker is daar een goed voorbeeld van. Hij heeft een heel arsenaal aan vechtmogelijkheden en slingert tussendoor de grappigste opmerkingen je kant op.

Slapstickhumor
Een groot deel van de charme van LEGO-games is de slapstickhumor en die is ook in dit deel weer fantastisch. Zo is het hilarisch om de fascinerende relatie tussen Superman (stem: Travis Willingham) en Batman (stem: Troy Baker) te zien ontvouwen in verschillende dialogen. The Dark Knight moet weinig hebben van show-off Man of Steel en dat wordt in deze game op leuke wijze naar voren gebracht. Denk bijvoorbeeld aan Superman die roept: “We have got to stop him!” waarop Batman iets uitroept in de trant van: “Do you think so, captain obvious?”
De humor mag dan meteen aanwezig zijn, de game heeft tijd nodig om op gang te komen. In de eerst paar levels die gemiddeld een half uur tot een uur in beslag nemen, bevind je je vooral in de ietwat grauwe batcave die we al kennen uit de vorige delen. Juist omdat dit al het zoveelste deel is in de serie, heb je behoefte aan wat nieuwe omgevingen. Gelukkig is de game na een paar levels weer vrolijk en kom je zelfs terecht in een geweldige LEGO-versie van Madurodam, waarin Europese trekpleisters als Engelse bussen, de Eiffeltoren en Italiaanse vlaggetjes niet ontbreken.
Er is nog een andere reden voor het laat op gang komen van de game, en dat is dat Batman en zijn vrienden niet langer speciale platformpjes hoeven te bouwen om van kostuum te kunnen veranderen. Nu speel je in de levels kostuums vrij en kun je die te allen tijde inzetten voor het specifieke personage waarop dat kostuum van toepassing is. Kortom, je begint met een ‘kale’ Batman die nog weinig kan, maar die groeit uit tot een Batman die kan duiken en vliegen. Hoewel de meeste kostuums LEGO Batman-spelers al bekend zijn, voelt het verfrissend dat ze nu op elk gewenst moment in te schakelen zijn.

De game bepaalt
Dat wil echter niet zeggen dat je in je eerste playthrough van de game al meteen vrij spel hebt. De game bepaalt wanneer je welk groepje personages tot je beschikking hebt. De ene keer wandel je rond met Ms Marvel, Cheetah en Superman, waartussen je elk moment kunt wisselen. Het volgende moment heb je alleen Cyborg, Robin en Killer Croc tot je beschikking. Elk personage heeft zo zijn eigen specialiteiten en dat is waarom die samenstelling van een team zo belangrijk is. LEGO-games speel je niet in één keer uit, want na elk level speel je de Free Play-modus vrij. Hierdoor kun je nogmaals door het level met personages en uitrusting die je zelf kiest. Denk aan Batman die met zijn ruimtepak alsnog gouden LEGO uit de eerste levels kan stukmaken, omdat hij later wel beschikt over dat pak.
Een van de grootste vernieuwingen is dat TT Games de ietwat repetitieve gameplay tracht te onderbreken met meer gebruik van voertuigen. Zo kom je in een Resogun-achtige game terecht waarbij je in een raket op klappertandjes van de Joker moet schieten. Daarnaast is er een platformminigame door het spel heen gevlochten waarin je in een Tron-achtige omgeving bepaalde blokken moet zien te bereiken om deuren in het level te openen.

Niet vernieuwend genoeg
Veel vernieuwingen uit de oude games zijn helaas verdwenen. Bijvoorbeeld het zoeken naar grondstoffen om voorwerpen te bouwen zoals in LEGO The Hobbit, is weg. Hetzelfde geldt voor het bouwen met LEGO-handleidingen, wat juist zo tof was in The LEGO Movie Video Game. Zonde, want deze game had meer vernieuwing kunnen gebruiken. Ondanks de originele intergalactische insteek, voelt Beyond Gotham iets te veel als de volgende LEGO Batman in plaats van een unieke game-ervaring binnen het LEGO-spectrum.
Zo beslaat een groot deel van LEGO-games verzamelen en ook dat is in deze game weer terug. Je kunt in elk level tien mini-kits vinden die je een heleboel blokjes opleveren (geld) en er is één rood blok per level dat je bijvoorbeeld een blokjesmagneet oplevert. Je kunt ook onderweg blokjes oppakken om zo je True Hero-meter te vullen, en dan moet je in elk level ook nog een in problemen verkerende Adam West helpen (die Batman in de televisieserie uit de jaren ’60 speelde). Sowieso zit er een briljant gedeelte in de game waarin je je helemaal in die Batman-televisieserie waant, inclusief Batman die zijn gezicht in zijn cape verschuild en in de echte stem van Adam West spreekt. Goud!
Heb je alles verzameld, koop je daarnaast ook nog alle personages vrij, dan verdien je gouden blokken die meetellen voor je voltooiingsbeoordeling: 100 procent is natuurlijk het doel. Het is heerlijk de lijstjes af te werken en op internet te speuren naar waar je dat ene rode blokje nog kunt vinden. Het was wel tof geweest als er in LEGO Batman 3: Beyond Gotham iets nieuws te sparen was, want het verzamelwerk voelt aan als een herhalingsoefening. Bovendien kunnen bijvoorbeeld die minikits qua design en uitwerking een opfrisser gebruiken.

Weinig tijd en veel frustratie door bugs
LEGO Batman 3: Beyond Gotham is weer net zo’n kindergame als zijn voorgangers, maar dat wil niet zeggen dat het een makkelijke game is. Juist in deze game kom je vaak vast te zitten en moet je vooral de hele boel kort en klein slaan om een uitweg te vinden. Tenminste, als je je bugloos een weg door deze game kunt banen. Wij kregen er eentje te verduren waarbij de game normaal werkte, maar er een bepaald object niet instortte waardoor we niet verder konden. Voordat je hebt ontdekt wat er niet klopt, ben je al drie kwartier aan het zoeken of het echt niet aan jou ligt. Het is pijnlijk een heel level opnieuw te moeten starten voor iets waarvan je niet eens zeker weet of het aan een bug of aan jou ligt.
Lokale co-op in LEGO Batman 3: Beyond Gotham werkt gelukkig wél perfect. Waar The LEGO Movie Video Game last had van een iets minder entertainende co-op-ervaring, waarbij de ene speler soms op de andere moest wachten, is dat in LEGO Batman 3 zelden het geval. Je kunt allebei lekker je gang gaan en de speelmogelijkheden per personage zijn goed verdeeld. Wat echter ontbreekt, is de mogelijkheid samen online te co-oppen. Wellicht is Share Play op de PlayStation 4 hiervoor wel een optie, maar dit hebben we tijdens de reviewperiode niet kunnen testen.