in

Tips voor de beginnende YouTuber


YouTube is veel meer dan Slow Loris Loves Getting Tickled en Charlie Bit My Finger. Onbekende gamers kunnen supersterren worden door simpelweg filmpjes te uploaden vanaf hun huiskamer. Zie jij die faam wel zitten of heb je een sterke mening die je graag wereldkundig maakt, dan kun je overwegen YouTuber te worden.

Zo’n beetje iedereen heeft een smartphone – een filmpje maken is in een handomdraai gedaan. Toch komt er wel iets meer kijken bij het produceren van je eigen YouTube-filmpje. InsideGamer geeft in deze artikelreeks tips voor de aanpak van jouw YouTube-carrière. In het tweede artikel zoomen we ook in op specifiek het onderwerp streamen.

Check je tech
Je hoeft geen peperdure camera te hebben om goede filmpjes te maken, want in veel gevallen volstaat een smartphone. Zorg wel dat je van tevoren onnodige filmopnames verwijderd, want anders is je telefoon zo vol. Het is raadzaam te filmen op 1080p of 720p-formaat, omdat je dankzij die hoge resoluties het beste uit de verf komt op YouTube.

De meeste telefoons zijn niet uitgerust met heel uitgebreide video-applicaties, dus geven we iPhone-bezitters de tip FiLMiC Pro te downloaden en Android-gebruikers IgCameraPro. Je bent er een paar euro aan kwijt, maar het biedt wel meer mogelijkheden, zoals de witbalans kunnen instellen, belangrijke audio-opties en het kunnen kiezen van verschillende framerates. Geef jezelf wat tijd om vertrouwd te raken met het filmen met je smartphone en koop een statiefje om je telefoon recht te houden.

Wil je het echter meteen al goed aanpakken, dan kun je kiezen voor een iets professionelere optie. Als je een webcam koopt, koop dan een Full HD-cam. Klinkt duur, maar dat valt mee. De Logitech HD Pro C920 is net even minder dan 100 euro, maar je kunt ook voor een iets goedkoper Logitech full HD-model gaan of de Microsoft LifeCam. Voor 50 euro heb je bijvoorbeeld een Trust Zyno Full HD-webcam.

Met alleen kijken ben je er niet, mensen moeten natuurlijk ook je stem horen. De Samson Meteor of de USB-microfoons van Blue zijn niet alleen goed van kwaliteit, maar hebben ook een mooi design. Je bent er ongeveer 50 euro voor kwijt, maar je hebt daarbij een veel betere geluidskwaliteit dan bijvoorbeeld een headset. Ben je niet iemand die aan een tafel zit en ga jij juist het land in, dan is de Samsung Go Mic een goede mogelijkheid. Hij is heel handzaam maar klein, dus pas op dat je hem goed opbergt. Alle bovenstaande microfoons kunnen ook goed gebruikt worden om voice-overs te maken, mocht je zelf niet in beeld willen.

Capture je gameplay
Als je goede gameplaybeelden wilt opnemen dan kun je op de PlayStation 4 (de share-knop) en de Xbox One natuurlijk de voorgeinstalleerde software van de apparaten gebruiken. Let daarbij wel op de tijd dat het apparaat opneemt. Op de Xbox One is de opneemtijd erg kort, met de app Game DVR kun je tot 5 minuten opnemen. Hoe dat werkt, dat lees je op de support-pagina van Xbox One.
Op de PC is het een iets ander verhaal, maar niet gevreesd. Fraps is een programma dat veel wordt gebruikt , maar daarmee creëer je wel enorme bestanden. Hij kost niets of weinig, maar hij is ook wat gedateerd. Bandicam kost je een paar tientjes en je kunt gratis een testversie downloaden. Camstatia is helemaal gratis en zeer geliefd onder PC-game capturaars. Mocht het capturen niet helemaal worden zoals je dacht, dan kun je overwegen je de kwaliteit van je game een klein beetje lager te zetten dan ultragoed.

Beslis je onderwerp
Probeer in eerste instantie je onderwerp in te perken. Ga je het over Minecraft hebben of over specifieke PlayStation 4-titels? Ga je het alleen over het spelen van games hebben of ook over cosplay, nieuws, events, merchandise enzovoorts? Het lijkt heel definitief om een onderwerp vast te leggen, maar het helpt je focussen in het prille begin. Bovendien weet je doelgroep wat ze van je kunnen verwachten. Later kun je altijd nog uitweiden over je zieke kat of je nieuwe bank – juist als je een fanbase opbouwt, want die zal na verloop van tijd ook meer over je verdere leven willen weten.

Kijk de kunst af
Je heb je opnameapparatuur in orde om een filmpje op te nemen, je onderwerp is bekend en je wilt beginnen. Dat kan, maar het is verstandig om de kunst eerst af te kijken bij andere YouTubers. Originaliteit is essentieel, maar door veel naar andere YouTubers te kijken leer je wat werkt en wat niet. Kijk naar wat anderen zeggen in hun intro, let eens op de lengte van andermans filmpjes en houd rekening met hoe ze gekaderd zijn. Dat laatste wil zeggen: zitten de mensen in het midden terwijl ze praten of juist aan de zijkant met hun gamescherm ernaast? Kijk eerst naar anderen en probeer dan pas wat je zelf prettig vindt.

Waarschijnlijk valt je ook iets op als je naar die ‘concullega’s’ aan het kijken bent. Hoewel ze natuurlijk persoonlijkheden op zich zijn, doen ze graag een shoutout naar collega-YouTubers. Dat is niet alleen vriendelijk, maar kan ook je pad naar roem zijn. Als jij bijvoorbeeld in een filmpje voorkomt van iemand die duizenden volgers heeft, dan weet je dat er sowieso een paar zijn die jou gaan volgen. Kortom, het is op heel veel manieren belangrijk (en gezellig) om te netwerken met andere YouTubers.

Ruim je kamer op
Je bent nu heel dichtbij het maken van je eigen filmpje, maar er moet nog één ding gebeuren. Het klinkt misschien suf, maar probeer de plek waar je je filmpjes opneemt op te ruimen, zodat je filmpje om jou draait en niet om die vieze sokken in de hoek of die verknuffelde troetelbeer. Het hoeft niet VT Wonen-achtig proper te zijn, want het is best leuk als er bijvoorbeeld wat gamegerelateerde figurines in de achtergrond staan. Wees je bewust van je omgeving en laat huisgenoten weten wanneer je gaat filmen, zodat ze je niet gaan roepen of door het beeld lopen. Dan moet je namelijk opnieuw beginnen met je filmpje!

Relax, maar wees energiek
Adem even diep in en uit als je begint te filmen, want de kans is groot dat je nerveus of gespannen bent. Zelfs als je in je eentje op je kamer zit, zonder dat er ook maar een persoon in zicht is, kan dat gevoel opspelen. Het klinkt aanstellerig, maar schudt het er even uit. Ga ontspannen zitten, maar zorg er wel voor dat je presentatie energiek is. Hoe interessant je onderwerp ook is, als je alleen maar stil zit en monotoom spreekt, dan raken mensen verveeld. Beweeg je armen, praat met laagtes en hoogtes in je stem en houdt in de gaten dat je mensen wilt entertainen. Blijf jezelf. Echter, op het beeld komen emoties en bewegingen vaak veel minder heftig over dan je denkt, dus een beetje uitbundig zijn kan geen kwaad.

Leer monteren
In het begin zal je merken dat het niet makkelijk is om in één keer foutloos een verhaal te vertellen. Je moet nadenken over wat je zegt, maar ook over wat je gaat zeggen, zonder daarbij emotieloos in de camera te staren. Reken erop dat je heel wat ‘takes’ nodig hebt om je tekst er goed op te krijgen. Maak het jezelf niet onnodig moeilijk door 8 uur lang te proberen je 10 minuten-durende relaas foutloos op de band te krijgen. Een goede knip (in de montage) is voor niemand storend, dat maakt het opnemen voor jou veel meer ontspannen. Veel YouTubers knippen zelfs de stiltes tussen zinnen weg om hun filmpjes wat energieker te doen ogen. Dat is een bekende stijl, maar voel je vrij je een eigen montagestijl aan te meten.

Het monteren kun je doen met basissoftware zoals Windows Movie Maker of iMovie. In eerste instantie kun je daarmee prima uit de voeten, maar later zou je ingewikkeldere producten kunnen gebruiken zoals VSDC of Final Draft. Welke je ook gebruikt, het kan geen kwaad een lesje monteren te nemen of een boek te lezen over montage. Daardoor leer je op het juiste moment een knip te maken, maar ook het digitaal bewerken van beeld om je filmpje op te leuken. Het maken van een succesvolle leader voor je filmpje kunnen wij je namelijk niet leren.

Monteren is belangrijker dan je denkt. Een filmpje waarin je continu op dezelfde plek zit om een ellenlang shot vol te praten is natuurlijk niet écht aantrekkelijk. Denk dus aan bijvoorbeeld gameplaybeelden of liedjes die je onder je filmpje kunt monteren. Dat zorgt ervoor dat een filmpje veel minder statisch is.

Start en eindig je filmpjes met jouw logo
Je bent je filmpje aan het monteren en je bent bijna klaar hem online te zetten. Denk goed na over de naam van jouw kanaal en probeer die naam ook te gebruiken in je filmpjes. Voor extra herkenbaarheid zou je een logo kunnen (laten) maken en die door het beeld laten schuiven wanneer je begint en eindigt. Als je daarvoor kiest, zorg dan wel dat je logo er een beetje professioneel uitziet: je wilt niet afgaan als je met je gezicht op het internet staat.

Houd auteursrechten in de gaten
Je kunt gameplaybeelden en muziek onder je filmpje zetten, maar houd daarbij rekening met auteursrechten. Vele Twitch-uitzendingen worden niet langer op YouTube vertoond omdat mensen wat popmuziek draaiden tijdens hun livestream, waardoor de auteursrechten van de originele artiest geschonden werden. In de gamewereld wordt er over het algemeen niet heel moeilijk gedaan over het gebruiken van gameplaybeelden in YouTube-filmpjes, maar er zijn ontwikkelaars die bepaalde beelden offline laten halen.

Het is moeilijk om te weten wat wel en niet kan. Sla de auteursrechtenpagina van YouTube erop na als je hier meer over wilt weten. Ook als jouw video offline is gehaald en je wilt weten waaraan dat zou kunnen liggen, is het raadzaam die pagina te checken. Het beste advies is en blijft: maak alles in je filmpje helemaal zelf.

Deel en wees vindbaar

We eindigen onze tips om YouTuber te worden met het delen. Zorg dat je vrienden en familie vertelt over je filmpjes en ze links stuurt naar je content. Wees niet bang om ze te vragen je filmpjes te delen met hun netwerk, want het doel heiligt alle middelen. Zet Twitter, Facebook, Instagram, Google Plus en zelfs Whatsapp in om mensen om je heen te informeren wanneer er nieuwe filmpjes van je online staan. Je kunt ook accounts op sociale media aanmaken voor je YouTube-merk en daarop al je YouTtube-filmpjes plaatsen. Zo fungeert zo’n account als RSS-feed.

Het is bovendien belangrijk dat je gevonden wordt op Google, want zo win je gemakkelijk nieuwe views en misschien zelfs volgers. Als je je video uploadt, zorg dan dat je ‘m goede tags geeft. Geef je filmpje de tags van de besproken game, de uitgever, ontwikkelaar, het genre, de platformen en je kanaalnaam mee. Bedenk je: waar zouden mensen op googlen als ze bij mijn filmpje uit moeten komen? YouTube zal je ook suggesties geven die relevanter worden naarmate je meer tags toevoegt.

Helaas is de handige YouTube Keywords Tool verwijderd, want daarmee kon je precies zien welke woorden het meest worden gezocht. Nu is er de Google AdWords Display Planner Tool, maar die is iets ingewikkelder. Andere Keywords Tools lijken minder betrouwbaar omdat ze niet van Google zelf komen, maar als je weinig inspiratie hebt dan loont het de moeite om er toch een paar te gebruiken die omhoog komen in je zoekmachine.

Hopelijk is dit artikel voor jou net dat duwtje in de rug om die start te maken met YouTube. Er is nog één factor heel belangrijk: zorg dat je er plezier in hebt. Het maken van filmpjes kost veel energie, maar levert ook veel op. Dat zal waarschijnlijk niet direct het grote geld zijn (we kunnen niet allemaal zo gelukkig zijn), maar wel contact met andere gamers, Dat is niet alleen heel gezellig, maar ook heel leerzaam. Heb jij tips die niet in dit artikel voorkomen? Laat ze dan achter in de reacties.

Door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

LittleBigPlanet 3 review – Een grote stap vooruit voor kleine Sackboy

Bekijk Inside Gamer aflevering 8 – Shape Up en Dreamfall Chapters