in

Amiibo, wat kun je ermee?


Ze zijn op veel plekken al uitverkocht, maar officieel liggen ze nu in de winkels: Amiibo. Het zijn de toys-to-life-producten van Nintendo, maar ze hebben minder gemeen met Skylanders en Disney Infinity-figuren dan je zou verwachten. Wat je er nou precies mee kunt, dat legt InsideGamer je uit.

Mogelijk heb je er in de winkel al even bij staan twijfelen. Die mooie Nintendo-personages die nu in het gameschap staan. Van Kirby die erbij neer is geploft tot Peach die heel charmant haar sprieterige beentjes laat zien; de Amiibo zien er erg tof uit. Weliswaar niet zo gelikt en glanzend als de protypes die we zagen op E3 dit jaar, maar deze figuren zien er alsnog goed geverfd en gaaf uit. De eerste golf Amiibo bevat twaalf personages: Kirby, Wii Fit Trainer, Villager, Donkey Kong, Peach, Marth, Star Fox, Pikachu, Samus, Mario, Yoshi en Link. In deze redactievideo kun je zien hoe fans er warm voor lopen en dat je goed moet opletten welke Amiibo je uitzoekt.

Niet alleen door scheelkijkende Links, maar ook omdat je ze waarschijnlijk niet allemaal kunt betalen. Tenzij je nog een kleine 200 euro in je broekzak vindt… Met 15,99 euro per stuk zijn ze niet veel duurder dan de Skylanders en de Disney-figuren, maar ze zijn wel een stuk kleiner. Amiibo werken ook anders dan de andere speelgoed-gamefiguren. Ze bevatten namelijk een NFC-chip, in plaats van RFID. Voordat je begint te dromen over de gratis metroritjes zoals een Rus die regelde met zijn Amiibo ; het openen van de OV-poortjes door Nintendo’s nieuwe gadget werkt helaas niet.

Je koopt om Amiibo te gebruiken alleen los het poppetje, want er is geen losse game verkrijgbaar die gespeeld wordt met Amiibo, zoals dat wel het geval is bij de andere toys-to-life-games. Nintendo gebruikt de Amiibo op dit moment als een extensie voor een game, maar niet als een verplichting voor fans om een Amiibo te kopen, mochten ze met een specifiek personage willen spelen. Dat is in principe aardig, maar het maakt de kans ook enorm groot dat mensen de figuren links laten liggen. Immers is er geen directe noodzaak ze in huis te hebben.

Sowieso zijn er momenteel nog niet heel veel games om de figuren in te gebruiken. Alleen Mario Kart 8, Hyrule Warriors en Super Smash Bros. bevatten ondersteuning voor je nieuwe aanwinst. Binnenkort worden daar de volgende games aan toegevoegd: Mario Party 10, Captain Toad: Treasure Tracker, Yoshi’s Woolly World, Kirby and the Rainbow Curse en Ace Combat: Assault Horizon Legacy Plus.

Op dit moment kun je de figurines alleen gebruiken op de Wii U-gamepad, want 3DS heeft iets extra’s nodig voordat het kan omgaan met de figuren. Volgens de Nintendo-website is het een accessoire, dus hopelijk leren we daar bij een volgende Nintendo Direct meer over. Sowieso komt dat accessoire pas in 2015, dus als je nu met Amiibo wilt spelen, dan heb je daar dus een Wii U voor nodig.

In onze preview van Super Smash Bros. hebben we het al even gehad over het gebruik van Amiibo in de game. In die game wordt wederom duidelijk dat een Amiibo toch echt iets heel anders is dan andere game-figures. Je speelt niet direct met je Amiibo, want deze wordt een ‘figure player’, die of met of tegen je vecht. Op de figuur worden gegevens van jouw zelfgemaakte vechter gezet, zoals een eigen naam en kleur (Peach is badass in zwart-geel), plus bewegingen en statistieken.

Je hoeft in je volgende gevecht dan alleen je Amiibo op het speciaal daarvoor aangegeven plekje op je Gamepad te houden en hij wordt ingeladen in het gevecht dat komen gaat. Je voegt hem verder op dezelfde wijze toe als de computer-gestuurde tegenstanders. Je zal echter zien dat de Amiibo levelt, waarbij het mogelijk is om hem jouw vechtstijl te laten imiteren. De game vraagt je daarom na een gevecht of je de Amiibo wilt tweaken en dus van de eventuele level-update wilt voorzien. Je kunt immers niet spelen met die Amiibo op je Gamepad, dus je houdt die er alleen een paar seconden tegenaan om hem in te laden of van een update te voorzien.

Het voelt op dit moment nog alsof Nintendo wel wat extra’s voor Amiibo in de pijplijn heeft. Niet dat de toevoeging van Amiibo aan Super Smash Bros. niet interessant is, maar 16 euro voor een figuur betalen die als een soort geest van jezelf geldt en verder niet zelf gespeeld kan worden, lijkt wat veel moeite voor weinig. Nintendo moet hier echt meer mee doen dan met de Pokewalker of de Wii Fit Meter…

Helaas heeft Nintendo onthuld dat er op een Amiibo slechts opslagruimte is voor een enkele game. Dat betekent niet dat zodra je hem in Super Smash Bros hebt gebruikt, hij onbruikbaar is in Mario Kart 8, nu worden Amiibo in die laatste game alleen gebruikt om iets extra’s te unlocken op een ‘alleen-lezen’-basis, maar stel dat er een game uitkomt waarin Amiibo’s soortgelijk aan Super Smash Bros. worden gebruikt, dan zal hij zijn eerdere avonturen vergeten. Toch maar weer een nieuwe kopen tegen die tijd?

In december komt een tweede golf Amiibo: Diddy Kong, Zelda, Little Mac, Luigi, Captain Falcon en Pit. In februari 2015 volgt dan een derde en voorlopig laatste Amiibo-golf met daarin: Toon Link, King Dedede, Lucario, Bowser, Mega Man, Sonic, Rosalina, Meta Knight, Shulk, Shiek en Ike. Tof dat ze zijn aangekondigd, maar wij zijn vooral nieuwsgierig naar hun verdere impact op onze favoriete bezigheid: het spelen van de games.

Geschreven door Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Harde Waarheid – LG 24GM77 Gaming Monitor

The Crew review – Roadtrip simulator