in

Geometry Wars 3: Dimensions review – Vervolg op een perfecte game


Hoe maak je een vervolg op een game die al perfect is? Het is een vraag waar eigenlijk geen antwoord op te bedenken is. In mijn ogen is Geometry Wars 2: Retro Evolved namelijk een foutloze game. Met zijn pompende beats, simpele gameplay en oogstrelende neonstijl is Geometry Wars 2 wat mij betreft dé game die Xbox 360 de beste console van de vorige generatie wist te maken. Niets voor niets heb ik de zomer van 2008 en zeker twee Xbox-controllers aan deze downloadbare game van nog geen tien euro versleten.

Wat een vervolg zou kunnen doen om Retro Evolved te kunnen overtreffen? Ik weet het zo snel niet en iets zegt mij dat ze bij het nieuw opgerichte Lucid Games net zo onzeker waren over de richting die Geometry Wars in het derde deel op moest gaan. Natuurlijk, de oerdegelijke gameplay waarin je als een hoefijzervormig figuurtje vliegt met de ene stick en schiet met de andere blijft onveranderd, maar wat valt er nog voor noemenswaardigs aan toe te voegen?

Geometry War never changes

Er is gelukkig goed nieuws en nieuws waarvoor je als diehard speler waarschijnlijk een lichte frons moet onderdrukken. Klassieke speelstanden, zoals Deadline, Evolved, King of the Hill, Pascifism en Waves, zijn terug. Alleen speelstand Sequences ontbreekt, niet geheel toevallig ook de zwakste modus van de vorige game. Hoewel Geometry Wars een iets fellere stijl heeft, spelen deze speelstanden stuk voor stuk hetzelfde weg. Het iets andere cameraperspectief en de nieuwe gekleurde vijanden brengen oude rotten in het begin misschien in verwarring, maar het is iets dat uiteindelijk snel genoeg went.

Ouderwets jagen op de hoogste scores, daar draait het allemaal om in deze vijf bekende speelstanden. Het vereist vingervlugheid, kennis van de verschillende soorten vijanden, hun bewegingspatronen en vooral veel oefening. Goed Geometry Wars spelen brengt je in een trance waarin je de geometrische vormen niet eens meer ‘echt’ hoeft te zien en waar je geheel gevoelsmatig door chaotische golven van abstracte vijanden heen schiet. Geometry Wars op dat niveau spelen is fantastisch. Dat je voor die geniale, bijna oldskool ervaring niet meer aangewezen bent op een Xbox 360 is geweldig nieuws. Dimensions is namelijk ook op de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One en pc verkrijgbaar. Spelen met een controller is voor die laatste wel een absolute must.

Lucid is het nieuwe Bizarre

De ontwikkelaar van de eerste twee Geometry Wars-games was Bizarre Creations. Deze studio, die ook games zoals Project Gotham Racing en Blur produceerde, ging in 2011 koppie onder. Lucid Games nam het stokje over en produceerde Geometry Wars 3. De studio bestaat voor een gedeelte uit ex-Bizarre Creations-werknemers. Geometry Wars 3 is dus in de juiste handen.

Geometry War has changed
De terugkerende speelstanden zijn weer uitstekend, omdat ze zo trouw zijn nagebootst. Helemaal nieuw is de Adventure Mode, een op het eerste gezicht ietwat twijfelachtige toevoeging. Wie zat er precies te wachten op levels met eindbazen in een game als deze? Een paar rondes in deze speelstand en die twijfel wordt gelukkig weggenomen. In Adventure worden speelstanden zoals Deadline (waarin je binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk punten moet scoren) en Evolved (waarin je maar een beperkt aantal levens hebt) met een unieke draai voorgeschoteld.

In plaats van in een rechthoekig level een miljoen punten halen, moet je dat nu ineens doen op een oppervlakte in de vorm van een enorme bal, pinda of donut. Dat is even wennen en het zorgt soms voor wat frustratie. In een kubusvormig level kun je bijvoorbeeld niet zien waar de vijanden zich bevinden op de andere zijdes. Zo wil het nog wel eens voorkomen dat je om een hoekje vliegt en meteen geraakt wordt. Hoogst irritant wanneer je net lekker op weg was naar een nieuwe highscore! De levels met rondingen komen in de Adventure Mode beter tot hun recht, omdat je door het glooiende oppervlakte wel overzicht kan behouden.

Adventure biedt naast twists op het bekende ook hele nieuwe speelstanden met zich mee. In Rainbow moet je bijvoorbeeld ervoor zorgen dat vijanden niet het hele level inkleuren en in Titan schiet je gigantische geometrische vormen in steeds kleinere stukken uiteen. Ze zijn niet allemaal even geslaagd, zo voelen de eindbazen allemaal een beetje hetzelfde en nutteloos. Helemaal omdat je het pas mag opnemen tegen deze jongens als je genoeg sterren hebt verzameld.

Voor een Geometry Wars-groentje kan dat best nog wel een lastige klus zijn. In ieder level zijn maximaal drie sterren te behalen, afhankelijk van je score. Je moet er tenminste één krijgen om door te mogen naar het volgende level, maar sommige eindbazen eisen dat je er minstens 35 moet hebben voordat je verder mag. De moeilijkheidsgraad ligt in deze speelstand zo hoog dat je aardig vaak terug moet keren naar eerder uitgespeelde levels om er een sterretje of twee extra te halen.

Modern Geometry Warfare

Terugkeren naar bekende uitdagingen en hogere scores halen wordt makkelijker gemaakt door de drones die je verkrijgt naarmate je verder komt. Deze hulpjes van jouw ‘schip’ hebben verschillende functies en kunnen met ervaringspunten verbeterd worden. De ene drone verzamelt ‘Geoms’ van gevallen vijanden voor je zodat je score sneller stijgt en de ander schiet vrolijk met je mee. Speciale aanvallen zoals de mogelijkheid mijnen neer te leggen of een raketsalvo af te vuren behoren ook tot de mogelijkheden.

De drones en de superwapens die om de zoveel tijd in de levels verschijnen zijn best leuk en zorgen voor de nodige variatie, maar het moet echt benadrukt worden dat Adventure Mode niet kan tippen aan de klassieke speelstanden. Er zijn zeker creatieve momenten en toffe levels te ontdekken, maar de game verplicht je door het sterrensysteem ook de mindere uitdagingen keer op keer te blijven spelen om verder te komen. Dat de moeilijkheidsgraad vanaf het begin zo hoog is, zit het plezier daarom soms wat in de weg.



Geometry Wars 3: Dimensions is voor deze recensie gespeeld op de Xbox 360 en PlayStation 4. De game kost ongeveer 15 Euro.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Crew review – Roadtrip simulator

De grappigste bugs en glitches van 2014