in

Games om je goede voornemens waar te maken


Te veel gegeten tijdens Kerstmis? Wil die chick je niet omdat je rookt? Game je zoveel dat je duimen niet bewegen als er geen knop onder zit? Dat is voer genoeg voor goede voornemens en games kunnen je natuurlijk helpen die goede voornemens waar te maken. Sonja Bakker, stoppen-met-roken-cursussen en de sportschool zijn natuurlijk goede beginselen voor het waarmaken van dergelijke voornemens, maar als jij je zuurverdiende vrije tijd liever gamend doorbrengt, dan kan zo’n verandering van levensstijl iets teveel voeten in de aarde hebben.

InsideGamer is de beroerdste niet, maar sommige redactieleden zijn zelfs te lui om ook maar een aanmeldingsformulier voor een fitnessschool in te vullen. Vandaar dat we met diverse games komen die een goed hulpmiddel zijn bij het behalen van die doelen die je zelfverzekerd met champagne in de hand zal gaan verkondigen tijdens Oudejaarsavond.

Meer slapen
‘Nog even die missie afmaken.’ Je hoort het jezelf vanaf de bank tegen jezelf of je naar bed vertrekkende partner zeggen. Het is 11 uur, dus over een half uurtje moet je genoeg Dregs hebben afgeschoten en je doel hebben bereikt. Vergeet het, dit soort beloftes eindigen altijd in een bedtijd van ver na middernacht! Misschien zou ‘iets meer slapen’ een goed voornemen voor je kunnen zijn, want je schijnt er je hersens aanzienlijk beter door te kunnen gebruiken.

Ervan uitgaande dat je een nette gamer bent die niet vals speelt (lees: niet de tijdsinstellingen van de 3DS aanpast), is Animal Crossing: New Leaf de game voor jou. Niet in de eerste plaats omdat je deze in bed kunt spelen, maar vooral omdat de winkels die je toch regelmatig moet bezoeken, nou eenmaal hun sluitingstijden hebben. Nook heeft ook zo zijn schoonheidsslaapje nodig en dat betekent dat je beter je 3DS en je ogen dicht kunt klappen.

Stoppen met roken

Roken heeft heel veel te maken met rituelen. De ene steekt er ’s ochtends eentje op bij de koffie, de ander meent dat een avond uit niet compleet is zonder af en toe opgepropt in het rokershokje van de club te staan. Mensen die stoppen met roken, neigen vaak naar ander ritueel gedrag. Zo vervangen ze de sigaretten voor lolly’s of kauwgom. “Ik moet gewoon iets in mijn handen hebben!” is ook een vaak gehoord excuus van rokers.

Hierbij duwen we alle rokers die willen stoppen iets in de handen: een controller. Zolang je daarmee bezig bent en je vastbijt in de ene na de andere game in het genre dat helemaal jouw ding is, zal je hopelijk vergeten dat je lichaam om nicotine vraagt. Vooral multiplayerpotjes vragen veel concentratie die de sigaretten dan niet kunnen vragen. Als dat echt niet helpt, dan is er nog een andere game-oplossing voor stoppers: Allen Carr’s 3DS-game My Stop Smoking Coach.

Niet meer zo’n kort lontje hebben
Ben jij een ragequitter? Of ben jij iemand die in het verkeer graag wat onvriendelijks naar iets minder rijvaardige bestuurders schreeuwt? Dan is het tijd voor wat zelfreflectie: vraag jezelf af of zo’n kort lontje nou echt nodig is. Mocht het jouw goede voornemen zijn iets minder agressief en gefrustreerd te zijn, dan hebben we twee games voor je die je gemoedstoestand stabiel en zelfs vredelievend kunnen maken.

Dat zijn twee games die niet alleen ontzettend schattig zijn, maar ook nog eens goed in elkaar zitten. Ze zijn beiden enorm herkenbaar en uniek: Viva Piñata en LocoRoco. Waar je in Viva Piñata lekker rustig met je tuintje en het ‘oogsten’ van kirrende en piepende piñata’s bezig kunt, is het in LocoRoco vooral de rustige wit met oranje kleurencombinatie die je wat relaxter maakt. De bolletjes komen allemaal samen en glijden door zachte massa’s, onder het genot van de vrolijkste soundtrack ooit. Er is nooit een vuiltje aan de lucht in LocoRoco-land.

Meer sporten/afvallen
Dit is een van de makkelijkste doelen om te behalen door middel van videogames. Op Wii of Wii U kun je los met Wii Fit (U), waarbij je een Balanceboard gebruikt als weegschaal en controller. Je kunt diverse sporten beoefenen en daarnaast wat speelsere activiteiten doen zoals pinguïnglijden en hoelahoepen. Nu is Wii Fit (U) wel een ietwat milde sportgame, mede doordat de game niet alle activiteit kan meten.

Wil je iets actiever met je lijf aan de slag, dan kun je YourShape of Xbox One Fitness doen. Deze games zijn allebei toegespitst op fitnesstraining zoals aerobic, pilates, boksen en krachttraining. Het kost je maar een kwartier keihard werken per dag, maar het resultaat kan heel bewonderingswaardig zijn. We durven zelfs te stellen dat bij goed gebruik geen fitnessschool nodig hoeft te zijn.

Georganiseerder zijn
Om te zorgen dat je bijvoorbeeld je controle bij de tandarts dit jaar niet vergeet, is het handig je brein wat georganiseerder te maken. Nu kun je op je telefoon tal van timemanagementgames zetten, zoals Emily Wonder, Farm Frenzy of Diner Dash. Maar, er zijn ook wat grotere titels die je kunnen helpen wat meer overzicht te krijgen over je leven, zoals Flockers.

Het is niet de beste game van het jaar, maar Flockers is wel een grappig Lemmings-achtig spel waarbij je niet alleen vooruit moet plannen, maar ook moet zorgen dat je je bronnen in de gaten houdt. Je puzzelt je elk level een weg naar het einde, in de hoop zoveel mogelijk lijpe schapen over de finishlijn te krijgen. Het kan soms gruwelijk met de wollige boerderijdieren aflopen, dus wees voorbereid op een keiharde, bloederige straf wanneer je even niet oplet. Speel jij liever iets op de handheld, dan is de Mario vs Donkey Kong-franchise een goede om op te pakken.

The Sims 4 is ook een game waarin orde houden van belang is. Je Sims hebben levensbehoeften en hoe groter je hun gezin maakt, hoe meer van hen je in de gaten moet houden. Of je ze nu een sterke eigen wil laat hebben of niet, ze hebben allemaal je aandacht nodig. Ook als je goede voornemen is om beter met geld om te gaan, dan zou The Sims 4 of bijvoorbeeld Rollercoaster Tycoon een goede game voor je zijn. Tenzij je Motherlodet natuurlijk, maar over dat soort trucjes hebben we het onder het kopje ‘Meer Slapen’ al gehad natuurlijk.

Na al deze games te hebben opgenoemd, is er nog maar één ding om op te biechten: We doen ons best, maar we kunnen je met je grootste probleem niet helpen. We kunnen je niet helpen minder te gaan gamen. En wees nou eerlijk: wat is daar nou goed aan? Wij wensen jullie een simpelweg een fantastische jaarwisseling en een gametijdrijk 2015!

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Gamen, een hobby die nog steeds niet begrepen wordt.

Lara Croft and The Temple of Osiris review – Lara Soft