in

Vijf games die als een vakantiereis voelen


Aan het begin van het jaar wil je baas weten wanneer je vakantie neemt en je vrienden beginnen te vragen of die trip naar Lloret er dit jaar dan eindelijk van gaat komen. Vakantie is tof, maar duur. Heb je geen geld of wil je alvast in de stemming komen voor een reis, dan kunnen deze games je helpen.

We zouden nu met allerlei tropische titels op de proppen kunnen komen, maar dat is niet helemaal wat we hier bedoelen. We sommen vijf games op die bepaalde locaties op de wereld zo goed nabootsen, dat het voelt alsof je er echt bent. Als je vrijdagmiddag thuiskomt van werk of school en je speelt het hele weekend een van de onderstaande games, dan voelt het alsof je een weekend weg bent geweest. Dus, pak je koffers, want we gaan naar…

Hong Kong – Sleeping Dogs

In 2012 bracht ontwikkelaar United Front samen met Square Enix een game uit over de maffia in Hong Kong. Je speelt Wei Shen, een politie-agent uit Amerika die undercover is om onderzoek te doen naar de Sun On Yee Triads. De game verscheen op PlayStation 3, Xbox 360 en PC, maar kreeg in 2014 een geremasterde versie voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One.
Vooral deze geremasterde variant van Sleeping Dogs is een lust voor het oog. Het is net alsof je je echt in die stad aan de Zuid-Chinese zee waant, waar 7 miljoen mensen dicht op elkaar wonen. Terwijl je op je motor door de straten van Hong Kong scheurt, zie je de prachtige stad weerspiegelen op het wegdek. Je kunt op de drukke nachtmarkten over de hoofden lopen. Er is een podium waar mensen in drakenpakken optredens geven, vrouwen die iets van je willen schreeuwen je toe vanaf de straat en je eet wat dim sum om jezelf even op te laden voor de volgende portie schiet- en schopactie.

De sequel op Sleeping Dogs, Triad Wars, moet binnenkort verschijnen.

Kyrat/Nepal – Far Cry 4

Als er een gamefranchise is die bekend staat om zijn weergave van het prachtige buitenland, dan is het Far Cry wel. In Far Cry zochten we een journalist in Micronesië, om vervolgens via Afrika waar we The Jackal moesten stoppen in Far Cry 2, uit te komen bij Far Cry 3, de game die ons het liet opnemen tegen Vaas op een tropisch eiland in de Stille Oceaan. Inmiddels is in 2014 Far Cry 4 daar bijgekomen, ontwikkeld door Ubisoft Montreal, waarin we ons in Kyrat in het Himalaya-gebergte begeven. Een locatie die ons erg doet denken aan Nepal.

Je moet de invloed en macht van Pagan Min kleiner maken, maar daarvoor doorkruis je een zeer realistische, kleurrijke wereld. Een wereld vol wolven die je wel rauw lusten, burgers die je hulp nodig hebben en olifanten die dienen als een ideaal en verwoestend vervoermiddel. Het is vooral bewonderingswaardig hoe realistisch de dieren zich bewegen, wat al meteen in de eerste scène duidelijk wordt. Het aapje dat bij je in het busje zit, brengt je direct van je huiskamer in de jungle en het zal je moeite kosten die fantastische game weer uit te komen.

14 januari verschijnt de dlc Escape from Durgesh Prison uit op de PC en PlayStation Network, een dag later wordt daar ook Xbox Live aan toegevoegd.

Los Angeles – Grand Theft Auto 5

Net als Far Cry is ook Grand Theft Auto een franchise die het zich meester heeft gemaakt om een verdraaid goede nepversie te maken van de echte wereld. Hoewel de franchise altijd draait om criminele activiteiten waarbij geweld, schelden en andere onchristelijke dingen niet geschuwd worden, zijn de locaties wel verschillend. Of je nu vooral fan bent van Liberty City (New York), Vice City (Miami), San Andreas (Californië) of Los Santos (Los Angeles); elke keer zet ontwikkelaar Rockstar weer een stad of gebied neer dat super-Amerikaans aanvoelt.

Op de current-gen is Grand Theft Auto 5 nu een paar maanden uit, en samen met de oorspronkelijke versie op de Xbox 360 en PlayStation 3, heeft de uitgave heel wat records gebroken in de game-industrie. Niet alleen omdat menig gamer graag de regels aan z’n laars lapt, maar ook omdat de gamewereld zo realistisch is. Je klimt iemands Amerikaanse huis binnen om hun dikke bak uit hun garage te jatten, je komt terecht in de ‘hood’ waar je Afro-Amerikaanse personage Franklin met z’n gespierde rottweiler rondhangt en deze Amerikaanse Hollywood-stad heeft zelfs Facebook (Life Invader), de grote witte letters van Vinewood (Hollywood) in de heuvels en een stripclub die The Vanilla Unicorn heet.

Wat echter vooral bijdraagt aan de geloofwaardigheid van dit Amerika, is de voice-acting in deze game. “Fuck man, you know how it is, homie. You just start running and shit. Then all of a sudden your legs give in and you just can’t run no more”, aldus Franklin. De gebeurtenissen zijn weliswaar zwaar over de top, de gesprekken zijn realistisch. Wat nog een extra vakantietintje aan GTA 5 toevoegt, is heerlijk cruisen in je cabrio, terwijl de radiozender Radio Los Santos (Blazin’ hip hop across San Andreas for 25 years, by Big Boy) door de speakers dreunt.

27 januari verschijnt Grand Theft Auto V op de PC.

Zuid-Amerika – Just Cause

We hebben Azië en Noord-Amerika gehad, tijd voor Zuid-Amerika. Het is een werelddeel dat niet enorm vaak als locatie wordt gebruikt in games, maar de eerste game in de Just Cause-franchise speelt zich op San Esperito af, dat een tropisch eiland moet voorstellen. Het is jammer dat de setting van Just Cause 2 werd veranderd naar Panau in Zuid-Oost Azie en dat de derde, het Middellandse Zeegebied zal coveren, want San Esperito smaakte naar meer.

Het spel is een oudje, dus hij bokst visueel niet op tegen de current-gen-titels in deze lijst, maar lekker in je parachute boven de groene jungle hangen, langs gebouwen met muurschilderingen van politieke leiders (Caudillo Salvador Mendoza) wandelen en met je helikopter langs de goudgele stranden vliegen: in Just Cause kon je je tussen het strijden door helemaal in Zuid-Amerika wanen. Ontwikkelaar Avalanche Studios maakte het eiland het toneel van drugskartels, een louche dictator en een heleboel wapens. Rebellie, guerrilla-strijders en corruptie, alle vooroordelen die je over dat enorme werelddeel hebt kom je tegen in Just Cause.

Just Cause 3 moet dit jaar verschijnen op Xbox One, PlayStation 4 en PC.

Tokio – Yakuza 4

Grote tattoos op de rug, dat is hoe je vroeger een lid van de Yakuza kon herkennen. Een hele straat in Tokio wordt gezien als de plek van de Japanse maffia, maar in de Yakuza-franchise wordt er gerefereerd naar het fictieve Kamurocho. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een stad die heel erg Japans/Tokio-achtig aandoet, en aangezien dat nogal een duur land is om heen te reizen, storten we ons graag in deze gamewereld. We kiezen voor deze lijst de vierde Yakuza, omdat deze veelal als de beste wordt gezien, door de vervlechting van diverse verhaallijnen uit die crimisetting.

Je blijft niet alleen op straten vol New York Times Square-achtige lichten, maar gaat ook naar de underground en achterstraatjes rondom Shinjuku’s louche buurt. Vrouwen, gokken, geld: dat is waar het in Yakuza om gaat, maar uiteraard blijft het daar niet bij. Waar die elementen samenkomen, is natuurlijk conflict en dat betekent dat je regelmatig op de vuist moet met anderen. Duik jij een heel weekend in deze game, dan kun je rekenen op een heerlijke cultuurshock, waarbij je heel wat sake achterover tikt en hostesses probeert te regelen. Maar, zoals Simon het al zo gepassioneerd stelde in zijn vlog over Yakuza 5: “Ik ontplof bijna, ik moet overleven tot die game uitkomt”. Yakuza 4 kan je daar zeker bij helpen.

Yakuza 5 verschijnt in 2015 op de PlayStation 3

Het moge duidelijk zijn, maffia (of maffiapraktijken) blijken gamemakers het meest te inspireren om realistische en fantastische weergaven te creëren van onze echte wereld. Andere games die in dit lijstje hadden kunnen voorkomen zijn: InFamous: Second Son (Seattle), Driver: San Francisco, Assassin’s Creed II (Florence/Venetië) en Midtown Madness 3 (Parijs). En Stalker, maar vliegtickets naar Tsjernobyl schijnen niet zo hard te gaan. Zijn er games waarvan jij het gevoel krijgt echt in die plaats te zijn? Laat ze achter in de reacties.

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Lara Croft and The Temple of Osiris review – Lara Soft

Five Nights at Freddy’s 3 in de maak