in

Razer Kraken 7.1 Chroma review – Turn up your colors


Razer staat al jaren aan de top als het over gameaccessoires gaat. Muizen, toetsenborden, muismatjes en nog meer groengetinte hebbedingetjes zijn er in alle vormen en maten en moeten leiden tot de ultieme speelervaring. Ook headsets ontsnappen niet aan de creatieve breinen van de Amerikaanse hardwarefabrikant, want geluid in videogames wordt tegenwoordig hoog in het vaandel gedragen. Zo klonk de Razer Kraken Pro 7.1 al als muziek in de oren, maar een geüpgrade versie met een hoger prijskaartje moet zijn voorganger overtreffen.

Het stukje hardware luistert naar de naam Razer Kraken 7.1 Chroma. De onderkant van de verpakking verklapt dat deze headset bruikbaar is voor de pc, Mac en PlayStation 4. In de doos zelf zit logischerwijs de headset, samen met een boekje en blinkende Razer-stickers waarmee je bijvoorbeeld je laptop kunt opsmukken.

Pimp your sound
De letters die samen het woord ‘chroma’ vormen, staan netjes in verschillende kleuren op zowel de voorkant van de doos als op de voorzijde van het boekje met extra uitleg. En dit heeft een reden. Het is namelijk mogelijk om het Razer-logo dat op beide oorschelpen prijkt, zelf een specifieke kleur te geven. LED-lichten die samen het teken vormen, kun jij bevelen om statisch op te laten lichten. Hierbij kun je uit een standaard kleurenpallet kiezen, maar ben je daar niet echt van onder de indruk, dan kun jij zelf een aantal waarden ingeven in het RGB-pallet. Daarnaast is er nog een optie, genaamd ‘breathing’, dat het kleurtje continu aan en uit laat faden. Ten slotte is er nog de mogelijkheid om het logo te laten wisselen tussen alle verschillende kleuren.

Zelf zijn we te spreken over de software, Razer Synapse 2.0, waarmee je deze instellingen aanpast. Het loont zich om hier gebruik van te maken, want het is een goede manier om je headset te kalibreren. Je krijgt zachte tonen te horen, waarbij je moet aangeven waar deze precies vandaan komen. Want ja, 7.1 surround is netjes aanwezig en langs deze weg haal je echt het onderste uit de kan. Het kalibreren van je headset is bovendien erg simpel, je kunt het doen wanneer je wilt en is altijd handig als je surround gekke stoten uithaalt of niet meer naar behoren werkt.

Naast de mogelijkheid om je headset via Razer Synapse 2.0 te kalibreren, zijn er nog meer opties om alles tot in de details af te stellen. Via het tabje ‘audio’ kun je sleutelen aan het inkomende geluid. Daarbij kun je de bass een boost geven en zelf kiezen op een schaal van 100 hoe intens de basstonen zijn. Nog een mogelijkheid is om de audio te controleren zodat de frenquentieniveaus automatisch aangepast worden. Zo zullen stillere momenten in games ook angstaanjagend stil klinken en breekt de hel pas los als alle chaos van het scherm spat. Zijn je vrienden niet echt zuiver te horen of vind je geen goede balans tussen het gamegeluid en de stemmen van je kameraden? Geen probleem, want met de ‘voice clarity’-optie verhelp je dit probleem makkelijk. Bij het tabje ‘mic’ is er ook een mogelijkheid om de frequentie niveaus automatisch aan te passen, alle ruis op de achtergrond met één klik te verwijderen en de sensivity aan te passen.

The sound of C(hroma)
De mogelijkheden om je headset naar eigen wens af te stellen, mogen dan wel oneindig zijn, maar hoe zit het met het eigenlijke geluid en de microfoon? Eerst en vooral mogen we qua geluid vaststellen dat de Razer Chroma meer dan de moeite waard is. Zo waren we bij een potje Battlefield en Call of Duty meer gefocust en voelden we de vijanden al aankomen voor we ze daadwerkelijk zagen. Ook de geluiden van de ratelende machinegeweren klonken levensecht – en daardoor is het toch wel even schrikken als er plots een granaat vlak naast jou ontploft. De 7.1 surround in combinatie met de diepe bass van deze headset resulteren in uitstekend geluid en geven je zeker een voordeel tegenover de tegenstander.

Nog een voordeel is de uitschuifbare microfoon die zich onder de linker oorschelp bevind. Je leest het goed: de microfoon is in en uit te schuiven en is dus niet als apart stuk van de headset te krijgen. Het grote voordeel hierbij is dat je deze nooit kwijt kunt spelen. Het uiteinde van de microfoon heeft ook een kleine knop waarmee je jezelf kunt muten, maar deze is moeilijk te vinden als je bijvoorbeeld snel niet meer hoorbaar wilt zijn. Verder klink je via de micro redelijk zuiver en komt er amper tot geen ruis door.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn. De twee meter lange kabel die met je computer verbonden is, schuurt regelmatig tegen je kledij en dat zorgt voor irritante geluiden in je linkeroor. Je kunt dit een klein beetje verhelpen door je computerkast ook links te plaatsen, maar helaas zijn die ratelende geluiden dan ook niet van de baan. Ook bij de PlayStation 4 en Mac krijgen we net dezelfde geluiden te horen. Daarnaast is het prijskaartje van €99,99 niet al te mager en moet je dus redelijk diep in de geldbeugel tasten om het fenomenaal geluid van deze headset te ervaren. Desalniettemin krijg je zeker waar voor je geld.

Verdict
De Razer Kraken 7.1 Chroma is een uitstekende headset om ten volle van explosies, ratelende machinegeweren en achtergrondmuziek in games te genieten. De 7.1 surround en de diepe bass geven jou in competiteve online games zeker een groot voordeel tegenover andere spelers. De microfoon is tevens degelijk en het feit dat je deze in en uit kunt schuiven, zorgt alleen maar voor minder vermiste microfoontjes. Dan is er ook nog eens de Razer Synapse 2.0 waarmee je de headset vlot kunt bedienen en de kleuren aan jouw oren zelf kunt bepalen. Alleen jammer dat de kabel voor irritante geluidjes zorgt en dat de prijs aan de hoge kant is.

Adviesprijs: 99,99 euro

Pluspunten:
– Uitstekend geluid
– Kleuren op je headset zijn vet
– Uitschuifbare microfoon
– Razer Synapse 2.0

Minpunten:
– Kabel zorgt voor vervelend geluid
– Duur

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

uDraw Studio (Wii)

Hoe ziet de tech-toekomst er uit voor gaming?