in

Hoe ziet de tech-toekomst er uit voor gaming?


Elk jaar kijken we als gamers naar de horizon en vangen we een glimp op van nieuwe technologieën die het gamen wel eens ingrijpend zouden kunnen gaan veranderen. Zo dachten we nooit met een fysiek tennisracket in-game te tennissen of te dansen voor onze Xbox, maar de WiiMote en Kinect maakten het mogelijk. Nu kijken we vooral naar de Oculus Rift, Project Morpheus en, sinds afgelopen week, de HoloLens van Microsoft. Maar er is genoeg game-changing tech die niet op de publieke radar staat. We hebben een aantal ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet:

Nooit meer een lege controller!

Met de nieuwe generatie consoles zijn ook de bijbehorende controllers van een update voorzien. Zowel de nieuwe Xbox One-controller als PlayStations DualShock 4 kennen een waslijst aan verbeteringen die je meer controle en plezier moeten geven tijdens het gamen. Helaas ben je nog altijd afhankelijk van een van de belangrijkste onderdelen van je controller: de batterij. Zeker de nieuwe DualShock gaat dramatisch kort mee.

Zhong Lin Wang is een wetenschapper in dienst van Georgia Tech en heeft misschien de oplossing: nanogenerators. Zoals het ‘nano’ in de naam doet vermoeden gaat het hier om een microscopisch kleine chip. Deze chip kan lichaamsbewegingen zoals het knippen van je vingers of het tikken op een oppervlak omzetten in een klein elektrisch signaal. Dit signaal wordt vervolgens gebruikt om een accu op te laden.

Theoretisch gezien zouden deze nanogenerators dus onder je knoppen en bumpers geplaatst kunnen worden om zo de accu op te laden wanneer je de controller bedient. Wang verwacht echter dat zijn nanogenerators binnenkort ook energie uit een onderhuidse hartslag kunnen halen. Ook leuk voor je vriendin, vriend, ouders of kat, want die hoeven nooit meer te horen hoe jij vloekend en schreeuwend door je kamer sprint om het laadkabeltje in je controller te prikken tijdens een multiplayer-match.

Ik wil het! Wanneer kan ik het kopen? Meneer Wang verwacht dat hij nog een jaartje of 4 nodig heeft om de technologie commercieel levensvatbaar te maken. Sony, ideetje voor de DualShock 5?

Een computer die als een mens denkt

Tegenwoordig halen veel gamers hun neus op voor een game zonder multiplayer mode. Wave na wave aan hersenloze en voorspelbare vijanden als een stroom Lemmings de virtuele hel in te sturen is dan ook niet heel uitdagend. We spelen dan ook vaak liever tegen andere mensen, want die zijn tenminste niet zo voorspelbaar. Sterker nog: ze leren bij. Leg jij graag hinderlagen vanuit je favoriete donkere hoekje van de map? Volgende keer dat je plaatsneemt in je killcorner word je warm begroet door een Claymore onder je sluipende achterste. Met de complimenten van de krijsende elfjarige Duitser uit het andere team.

Al zou je het van sommige van je vrienden niet zeggen, het menselijke brein is een supercomputer die zijn weerga niet kent. Een uitgebreid netwerk van zenuwcellen genaamd neuronen verwerken constant alle input die je zintuigen aanleveren. Deze neuronen vormen onderling netwerken waardoor het brein snel verbanden legt en leert. Processoren werken heel anders: ze krijgen een set regels mee en berekenen al hun acties aan de hand van deze regels.

IBM werkt echter al enige tijd aan een nieuw soort processoren, genaamd ‘neurosynaptic cores’. Deze kunnen verbanden leggen tussen informatie net als je hersenen dat doen. Ze ‘leren’ door informatie met elkaar te vergelijken en onderlinge verbindingen te zoeken. Dat betekent in de praktijk dat een NPC al snel leert inzien dat kogels metalen stukjes ‘au’ zijn, en niet zo snel in de kogelregen zal stappen die je op je tegenstanders los laat. Maar het betekent ook dat NPC’s en tegenstanders slimmer worden naarmate ze langer leven, omdat ze bijleren. Zo word een singleplayergame pas écht uitdagend.

Zucht. Hoe lang nog voordat Skynet zelfbewust wordt? Begin alvast met je bucketlist afwerken, IBM hoopt rond 2020 de Terminators processoren op de markt te brengen.

De game die weet hoe bang je bent

Een van de vragen die ze je bij de dokter zouden moeten stellen is of je Dead Space of PT speelt. De gemiddelde gamer heeft namelijk door al het schrikwerk een bloedpomp in zijn borstkas waar de gemiddelde wielrenner U tegen zegt. Gamen is een ervaring die onmiskenbaar invloed op je lijf uitoefent. Zweethanden, prikkende ogen en verkrampte vingers zijn symptomen die we allemaal wel kennen. Maar wat als deze dingen nu eens direct invloed op je game zouden hebben?

Enter electronic skin. Wetenschappers van de University of Illinois werken al een paar jaar aan elektronische circuits die als een doorzichtige sticker op je huid geplakt worden. Deze zijn ontwikkeld voor de medische industrie en meten waarden als hartslag, bloeddruk en zelfs de hormonale samenstelling van je zweet. Uit de informatie die dit oplevert kan gefilterd worden of je gelukkig, gestrest, moe of zelfs bang bent. Bedenk je dat zo’n circuit niet op je huid, maar in de greep van je controller zit; een game weet binnen een paar seconden hoe jij je voelt. Stel je voor dat je door een donker moeras loopt, op zoek naar een weerwolf, die je in opdracht van een bange dorpsoudste een zilveren hartpiercing moet geven. De game drijft je hartslag met allerlei geluidjes en schimmen steeds maar op en wacht heel eventjes tot je je veilig waant, voordat hij de weerwolf op je los laat. Hartverzakking extraordinaire.

Ok, laat maar weten: hoe lang voordat ik m’n doodsbange vrienden uit kan lachen? Zo veel geduld hoef je niet te hebben. De University of Illinois hoopt binnen de komende twee jaar een werkend product af te gaan leveren voor ziekenhuizen.

De nieuwe generatie pc’s (en consoles)

Als we over onze nieuwe pc’s of consoles praten gebruiken we graag superlatieven, metaforen en hyperbolen. Want je nieuwe pc is een ‘beest’ of een ‘kanon’. Hij heeft een ‘bak aan vermogen’ en is ‘gruwelijk overpowered’. Een goede pc is dan ook een krachtpatser. Een rekenkrachtpatser welteverstaan.

Net als elk ander programma zijn games een gigantische collectie rekenwerk en data, die zich aan jou presenteert als visueel spektakel. Als een pc meer rekenwerk kan verrichten uit zich dat in betere graphics, realistischere physics en slimmere AI. Al jaren volgen we een langzaam stijgende lijn in rekenkracht die we terug zien in de vorm van betere CPU’s, videokaarten en onderdelen. Maar dit gaat op korte termijn veranderen, want er is een nieuwe speler op de markt: grafeen.

Laten we even stil staan bij hoe bizar grafeen wel niet is. Grafeen is een velletje koolstof van 1 atoom dik, bestaande uit kleine zeshoekige verbindingen. Het is 2000 keer sterker dan staal, maar toch een van de best geleidende en lichtste materialen ter wereld. Toen ontdekker Andre Geim zijn ontdekking publiceerde werd hij ronduit uitgelachen, maar inmiddels kussen wetenschappers en chipfabrikanten zijn half-Nederlandse bips. Dat komt omdat grafeen beter geleidt dan het koper wat gebruikt wordt in chips. Een hogere geleiding betekent dat er meer informatie uitgewisseld kan worden in dezelfde tijd. En een snellere informatiewisseling betekent een hogere rekenkracht.

Dus van grafeen-chips wordt mijn pc heel snel. Kan ik er ook heel snel aan komen? Helaas is het simpele antwoord hierop nee. De koploper in de grafeen-race is vooralsnog IBM en zij verwachten nog wel vijf jaar te moeten ontwikkelen voordat ze hun eerste pure grafeen-chip uit kunnen brengen. Maar wees gerust, tegen de tijd dat Half-Life 3 uit komt ziet het er waarschijnlijk uit als Real-Life 3.

Ken jij een technologie die het gamen voor altijd gaat veranderen? Laat het ons weten in de comments!

Door Sam Beesems

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Razer Kraken 7.1 Chroma review – Turn up your colors

Resident Evil HD Remaster review – Geen roze bril nodig