Het ontwikkelen van videogames is een proces dat jaren in beslag kan nemen, maar één keer per jaar gaan duizenden ontwikkelaars en studenten massaal de uitdaging aan om in een weekend tijd een volledig spel neer te zetten. Soms komen daar de meest originele ideeën uit. Zo zijn er bepaalde levels van Journey ontstaan uit een interne gamejam en is de eerste prototype van het spel Metrico geboren op een eerdere Global Game Jam. Afgelopen weekend was het weer zover: tijdens de Global Game Jam 2015 hadden deelnemers over de hele wereld exact 48 uur om een spel te maken aan de hand van het thema “What do we do now?”. Wij waren op één van de jam-locaties in Nederland aanwezig om te kijken wat voor unieke games een dergelijke tijdrestrictie oplevert.

Aanvankelijk was het idee dat ondergetekende zelf mee zou doen met de game jam. Samen met drie anderen, waaronder InsideGamer-lid en chiptune-maker RoccoW, had ik me ingeschreven voor de jam en was ik klaar om live verslag te doen van onze werkzaamheden. Helaas is dat plan door een hardnekkig griepje in het water gevallen, maar geheel buitengesloten van de jam was ik niet. Via Skype heb ik mijn team bijgestaan als gamedesigner door mijn eigen interpretatie van het thema te gegeven: foutmeldingen! Want “what do we do now?” als midden in een game je computer ineens een foutmelding geeft? We besloten een game te bouwen die op het eerste oog lijkt op een doodgewone platformer, maar uiteindelijk installatiefouten, spyware en zelfs Blue Screens of Death op de speler afvuurt. Punten scoor je in onze game dan ook niet door de platformer uit te spelen, maar door zo snel mogelijk alle foutmeldingen succesvol weg te klikken.
Toen ik aan het einde van de tweede dag me weer wat beter voelde, kwam ik langs op de jam-locatie in Enschede om mijn team in persoon te assisteren. Inmiddels was de productie van onze game Erratum in volle gang en ook bij de andere groepen werd er hard gezwoegd. Het is dan ook leuk om te zien dat iedereen het thema heel anders opvat en uitwerkt. Zo draait het in Post-Utopic Unicorn Joust bijvoorbeeld om het ontsnappen uit een veel te kleurrijke en schattige wereld op de rug van een eenhoorn, waarmee je onderweg zo veel mogelijk roze konijnen moet spiesen. Het fluffy wereldje is soms net een doolhof, waardoor je je als speler letterlijk afvraagt “what do we do now?”. In Mayhem Majestatis vragen de personages in de game zich hetzelfde af en is het aan de spelers om daar antwoord op te geven. In deze multiplayer puzzelgame krijgt de ene speler hints die de andere moet opzoeken in zijn codeboek, zodat het tweetal uiteindelijk samen kan ontsnappen uit een ontspoorde trein.

Het team achter Ape Peeling Journey heeft in de 48 uur tijd gekozen om het thema uit te werken op een manier die erg doet denken aan The Stanley Parable. Je speelt in first-person in een soort Portal-achtige testruimte waarin je allerlei apengeluiden hoort. Waarschijnlijk ben je zelf een aap die moet ontdekken hoe hij het beste kan ontsnappen. De enige bruikbare objecten in de ruimte zijn een deur en een grote rode knop. Druk je op die knop dan verwacht je dat de deur opengaat, maar in plaats daarvan klapt de gehele vloer open en val je in een afgrond. De oplossing is om simpelweg naar de deur lopen, want die gaat vanzelf open. Ook in de daarop volgende levels is de game je telkens een stap voor, wat voor hele gemene puzzels zorgt. Aan het einde van het spel komt de ontknoping, waarbij je door een spiegel geconfronteerd wordt met het feit (spoiler!) dat je al die tijd een banaan was in plaats van een aap. Het is maar dat je het weet.

Hoe origineel al deze spellen ook zijn, uiteindelijk kon er maar eentje door het publiek en de vakjury uitgeroepen worden tot winnaar. En in Enschede is dat door beide partijen Flight Fight geworden, een korte multiplayergame draaiend om een dikke en een dunne kerel in een neerstortend vliegtuig. Elke speler bestuurt een personage. Door te bewegen verplaats je het evenwicht in het vliegtuig, waardoor de hele omgeving gaat draaien. Hierdoor wordt de kans dat één van de twee door de nooduitgang valt steeds groter. Als enige overblijven is dan ook precies het doel van de game, waarna je een punt scoort en direct opnieuw kan beginnen. Leuk detail: Flight Fight wordt door beide spelers op één gemeenschappelijke controller gespeeld, waardoor elkaar gezellig de hersenen inslaan bijna onontkoombaar is.

Naast Enschede werd er in Nederland ook in Hilversum, Amsterdam, Leeuwarden en Breda gejamd. Enkele noemenswaardige creaties van die locaties zijn Albert Goes to Space (een raketlanceringsimulator met een aap in de hoofdrol), Folder Quest (een text-based adventure die zich afspeelt op je bureaublad) en Glorious Knakworst Simulator (een ehm… glorieuze knakworstsimulator).
Alle spellen van deze editie van de Global Game Jam zijn hier te vinden.