in

Deze Wii-games zijn het checken waard op de Wii U


Tijdens de Nintendo Direct van begin dit jaar kondigde Nintendo vanuit het niets aan dat er vanaf januari ook Wii-games in de Virtual Console zijn te vinden. Dat is geweldig nieuws natuurlijk, want de Wii kent een aantal geniale games die iedereen gespeeld zou moeten hebben. We zetten de games die momenteel en in de nabije toekomst verkrijgbaar zijn op een rijtje, en we noemen meteen een paar games die absoluut niet mogen ontbreken in de eShop.

Super Mario Galaxy 2 – Nu verkrijgbaar

Super Mario Galaxy is meesterlijk en Super Mario Galaxy 2 is gewoon nog meesterlijker. Deze vrolijke platformgame stuurt Mario voor de tweede keer de ruimte in en in dit nieuwe universum wachten hem nog meer creatieve levels, nog meer gave power-ups en vooral nog veel meer sterren om te verzamelen.

Super Mario Galaxy 2 herintroduceert Yoshi als trouwe sidekick en schroeft ondertussen de moeilijkheidsgraad aardig op. Het is bij uitstek een game voor eenieder die elke titel met Mario in de hoofdrol al heeft verslonden. Galaxy 2 moet je gespeeld hebben; nu die in de eShop staat heb je helemaal geen excuus meer om hem links te laten liggen.

Donkey Kong Country Returns – Nu verkrijgbaar

Donkey Kongs terugkeer liet lang op zich wachten. Twee generaties en een nieuwe ontwikkelaar waren nodig voor de aap om uit zijn boom te klimmen. Gelukkig was die comeback een glorieuze. Met de makers van de Metroid Prime aan het roer kon het natuurlijk ook niet anders.

Returns is een typische 2D-platformer zoals we ze ook zagen op de SNES. Donkey Kong beschikt over zijn karakteristieke rolaanval, maar kan ditmaal ook op de grond roffelen met zijn handen. Daarvoor moet je wel met de Wii Remote schudden, wat rond de release voor enige verdeeldheid zorgde bij veel spelers. Het komt de precisie van de rollen en springen inderdaad niet echt ten goede. Daarnaast is op de Wii U het superieure Donkey Kong Country: Tropical Freeze al te vinden. Die game is mooier, heeft minstens zulke creatieve levels en vraagt niet om vervelend geschud met controllers.

Metroid Prime Trilogy – Nu verkrijgbaar

Mario en Zelda maakten op de N64 al de overstap naar de derde dimensie, maar Metroid liet wat langer op zich wachten. Pas op de GameCube kregen we een nieuw deel en die wist gelukkig het lange wachten waar te maken. Metroid Prime is misschien een uit de kluiten gewassen remake van Super Metroid, maar geen andere first-person game geeft je zo’n gevoel van avontuur. Alleen al de soundtrack van deze game is buitenaards goed.

Als alleen de eerste Metroid Prime in de eShop was te vinden was ‘ie al het kopen waard geweest, maar het gaat hier toch echt om een trilogie. De twee vervolgen hebben ieder zo hun sterke en zwakke punten. Het tweede deel Echoes is genadeloos complex met veel gespring tussen dimensies en doolhofachtige omgevingen. Metroid Prime 3: Corruption stroomlijnt de gameplay misschien net iets teveel, maar speelt zich af op de grootste schaal, rondt de trilogie keurig af en is de enige game die ook daadwerkelijk met de Wii in het achterhoofd gemaakt is. Gezien de zeldzaamheid van de disc-versie van de Metroid Prime Trilogy ben je gek als je deze drie games voor de prijs van één niet gewoon aanschaft.

Kirby’s Adventure Wii – Binnenkort verkrijgbaar

Zolang Nintendo consoles blijft uitbrengen zullen er degelijke Kirby-games blijven verschijnen. Zo zijn nu eenmaal de wetten van het universum. Kirby’s Adventure Wii is supervrolijk, schattig en voor de rest een nogal standaard spel met de roze kauwgombal in de hoofdrol. Kirby’s meest unieke eigenschap, de mogelijkheid om de vaardigheden van zijn vijanden over te nemen, is nog steeds wat deze games zo leuk maakt.

Kirby’s Adventure is met zijn vieren te spelen en dat is misschien wel de tofste toevoeging van de game. In tegenstelling tot bijvoorbeeld New Super Mario Bros zit je in deze game elkaar niet te veel in de weg tijdens het spelen. Bovendien kunnen de vier verschillende Kirby’s elkaar zoenen en dat is best wel grappig.

Punch-Out!! – Binnenkort verkrijgbaar

Punch-Out is een game die na jaren van afwezigheid op de Wii eindelijk uit zijn obscuriteit werd gehaald. Dit nieuwste deel heeft een bont en kleurig nieuw jasje gekregen, maar is in de essentie nog steeds dezelfde game als vroegâh. Boksen doe je als de toekomstig kampioen Little Mac, die, ondanks zijn kleine formaat, het opneemt tegen boksers die ver boven zijn gewichtsklasse zitten.

De gameplay is onveranderd gebleven. Als Little Mac moet je goed letten op de aanvallen die je tegenstanders op je afsturen. Ontwijken, pareren en blokkeren zijn van essentieel belang, wil je niet K.O op de mat belanden. Punch-Out’s gameplay blijkt in deze remake tijdloos en het oog voor detail in ieder gevecht is niets minder dan geweldig.

Pandora’s Tower – Binnenkort verkrijgbaar

Pandora’s Tower behoort tot het illustere trio van drie Japanse rpg’s die rond het einde van de levensloop van de Wii uitkwamen. Samen met The Last Story en Xenoblade Chronicles is dit een typische JRPG waarin de anime-kapsels, groteske monsters en dramatische tussenfilmpjes elkaar in hoog tempo opvolgen.

In Pandora’s Tower geen gevechtssysteem met beurten, maar eentje met lekker vlotte actie en veel gezwaai met magische zwaarden en kettingen. Hiermee moet je monsters afslachten in dertien verschillende torens en dat allemaal om je liefje te redden. Het verhaal heeft ondertussen opvallend veel diepgang, maar de rest van de game schiet in een aantal opzichten een beetje tekort.

Sin and Punishment: Succesor of the Skies – Binnenkort verkrijgbaar

Hoewel het eerste deel van Sin and Punishment in het westen pas verscheen op Wii Virtual Console is dit vervolg voor iedereen eigenlijk het checken waard. Successor of the Skies is een shooter in de stijl van games zoals Star Fox en Panzer Dragoon. Dat wil zeggen dat de game grotendeels bepaalt welke richting je op gaat, maar je als speler naar alle hoeken van het scherm vliegt om bijvoorbeeld vijandelijk vuur te ontwijken.

Met bomvolle levels, gigantische actiescènes en meer explosies dan wettelijk toegestaan is Sin and Punishment: Succesor of the Skies een echte cultklassieker die door zijn vage Japanse stijltje waarschijnlijk net iets teveel spelers deed afschrikken bij de release. Het debuut in de eShop is de ideale herkansing.

Beat the Beat: Rhythm Paradise – Hopelijk ooit verkrijgbaar

Het had een zomerhit moeten worden, maar Beat the Beat lijkt op de Wii nooit helemaal aangeslagen te zijn. Eeuwig zonde, want deze verzameling van even vrolijke als bizarre minigames die stuk voor stuk draaien om ritme is om van te smullen. Idiote activiteiten zoals badmintonnen in een vliegtuig, cheerleaden in een bibliotheek en een worstelaar interviewen worden in deze game leuke ritmespelletjes waarvoor je niet meer dan twee knoppen nodig hebt.

De ene minigame is nog aanstekelijker dan de andere en voor je het weet neurie je het muziekje mee van de apen die wonen in een horloge, of fluit je plotseling het deuntje van de rollende zeehondjes. Rhythm Paradise zou door een scherp prijsje in de eShop zomaar eindelijk de waardering en erkenning kunnen krijgen die de game verdient.

WarioWare: Smooth Moves – Hopelijk ooit verkrijgbaar

WarioWare is vandaag de dag niet meer wat het ooit geweest is. Het laatste echt goede deel in de collecties van hysterisch korte microgames is te vinden op de Wii en draait volkomen om het debiel gebruik van de Wii remote. Door middel van simpele instructies voor iedere minigame krijg je door hoe je de controller moet vasthouden: als een dienblad, als de slurf van een olifant, als een fietspomp of als een bezem.

De minigames zijn in Smooth Moves weer ouderwets onmogelijk te volgen. Heel snel een auto in een andere versnelling zetten, een Nintendog een hand geven of vlug een zwaardgevecht winnen volgen elkaar in zo’n hoog tempo op dat je nauwelijks kunt wennen aan de vage en constant wisselende graphics. Het ontbreekt Smooth Moves alleen aan een echt goede multiplayer, zoals in Wario Ware Inc: Mega Party Games! op de GameCube. De idiote toepassingen voor de Wii Remote die Smooth Moves introduceerde zijn echter nooit overtroffen door andere games.

The Legend of Zelda: Twilight Princess – Hopelijk ooit verkrijgbaar

Waar Twilight Princess precies thuishoort in de ranglijst van beste Zelda’s is nog steeds een gevoelig onderwerp. Feit blijft wel dat deze keurig traditionele Zelda bij veel mensen hoger aangeschreven staat dan het recentere Skyward Sword. Dat komt vast door de duistere stijl die deze game hanteert in combinatie met een aantal vernieuwingen op de juiste plekken.

Link is deze keer een jongvolwassen held die ook nog eens in een stoere wolf kan veranderen. Hulp krijgt hij van Midna, een raar wezentje dat in feite een soort bijdehante Navi is. Waarin deze Zelda uitblinkt is de toffe variatie in items die allemaal net even anders werken dan je misschien verwacht. De boemerang creëert een tornado op zijn pad, met ijzeren schoenen kan op magnetische muren worden gelopen en met dubbele hookshots begeeft Link zich in één van de latere temples als een soort Spider-Man door de wolken. De Wii-besturing is daarnaast niet heel geïnspireerd, maar wel minder frustrerend dan die van Skyward Sword omdat exacte precisie niet nodig is. Om voor eens en altijd te besluiten waar Twilight Princess thuishoort in het lijstje van beste Zelda’s moeten we de game echt nog een keertje doorspelen. Het liefst als download op de Wii U.

Is er nog een bepaalde Wii-game die jij heel graag zou willen terugzien op de Wii U? Heb je bijvoorbeeld Fire Emblem: Radiant Dawn nooit kunnen vinden? Of ben je misschien nieuwsgierig geworden naar de eerste Mario Galaxy na het tweede deel gespeeld te hebben? Laat het vooral weten in de comments!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Naughty Dog: ’60 fps op PS4 is f*cking moeilijk’

Deze NPC’s verdienen een dwangbuis