in

Update: De 10 beste games voor de Wii U


De Wii U heeft misschien niet de meeste games, maar wel de beste exclusieve titels. Hoewel het apparaat niet het soortgelijke succes van de Wii heeft, is de sinds 2011 verkrijgbare console door de games zeker de moeite waard.

Dat is vooral te danken aan Nintendo zelf, dat hondstrouw de ene na de andere goede game voor het systeem uitbrengt. Zo zijn we aangekomen op een punt waarop het samenstellen van een top-10 van de beste games op dat platform nog best een lastige klus is. Volgens ons zijn dit op dit moment de tien beste games die je op de Wii U kunt krijgen, in willekeurige volgorde. Verschijnen er nieuwe games die het spelen waard zijn, dan worden ze in deze lijst gezet en verdwijnt een game, die er nu in staat, uit de top-10.

Uiteraard zijn er ook altijd games die net buiten de boot vallen en de lijst niet halen. Helaas kunnen we de lijst niet langer maken dan tien gametitels. Het weg moeten laten van deze games doet ons stiekem toch wel een beetje pijn. Vandaar nog even een korte opsomming van een paar ‘honorable mentions’: Xenoblade Chronicles X, Pokken Tournament, The Legend of Zelda: Wind Waker HD, The Wonderful 101, Hyrule Warriors, Captain Toad: Treasure Tracker en LEGO City Undercover.

Mario Kart 8

Mario Kart 8 mag zich met recht de beste Mario Kart uit de achtdelige geschiedenis van de reeks noemen. Dat is vooral te danken aan de bijzonder kleurrijke en goed doordachte banen die uitpuilen van de details. Of je nu met Mario en zijn vrienden over een vliegveld racet, ondersteboven door een spookhuis scheurt of door een baan gemaakt van chocola en snoepjes heen vliegt, Mario Kart 8 blijft constant geweldig.

Traditiegetrouw is dit ook echt een game die met een stel vrienden op de bank het beste tot zijn recht komt. De grote selectie aan speelbare personages zorgt er bovendien voor dat iedereen aan zijn trekken kan komen. Ook online blinkt de game uit in spannende races die met behulp van een simpel maar robuust systeem prima op gang komen. Niets voor niets gaven we in onze recensie Mario Kart 8 een 9+.

Bayonetta 2
Zonder Nintendo hadden we de sexy heks Bayonetta waarschijnlijk nooit meer in een nieuwe game gezien. Dat zou eeuwig zonde zijn geweest, want ook Bayonetta 2 is een volkomen gestoorde actiegame waarin pijlsnelle moves en gekke tussenfilmpjes elkaar met hoge snelheid opvolgen.

De game heeft een tempo en een grootsheid waar menig game terecht jaloers op mag zijn. Dat is vooral te danken aan Bayonetta zelf, die een fantastisch besturende actieheldin is die met gemak de meest fantastische aanvallen uit haar haardos tovert. Het gevechtssysteem van deze game kent ongelofelijke diepgang, maar wie vooral toffe actie wil zien zonder zich al te veel in alle moves en combo’s wil verdiepen komt in deze game absoluut aan zijn trekken. Niets voor niets gaven we Bayonetta 2 in onze recensie een 8.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze
Ook op de Wii U komt de aap uit de mouw. Na Donkey Kong Country Returns op de Wii verscheen in 2013 namelijk Tropical Freeze. Met Retro Studios weer aan het roer levert dat nog een keer een geweldige platformer op die level na level weet te verrassen met creativiteit. Hoewel de subtitel anders doet vermoeden is bovendien niet alles ijs en sneeuw in deze game. Donkey Kong komt onder andere in bergen, de Savannah en een sapfabriek tijdens zijn avonturen.

Tropical Freeze kent bovendien een paar subtiele maar fijne verbeteringen. Rollen doet DK niet langer meer met het schudden van de controller en ook de HD-graphics zijn een lust voor het oog. Uitdagend is de game ook nog steeds. Wie alle geheimen wil vinden in de levels is in deze game wel even zoet. Wij waren zo in onze nopjes met deze game dat we hem een 9 gaven in onze recensie.

Super Smash Bros: Wii U
Met meer dan vijftig(!) speelbare personages is Super Smash Bros. Wii U zonder enige twijfel de meest uitgebreide game uit de serie tot nu toe. Dat de game ondanks de grote selectie van figuren uit Nintendo’s rijke geschiedenis niets heeft verloren van zijn diepgang valt misschien nog wel het meeste op.

Super Smash Bros. is namelijk een vechtgame die makkelijk is te leren, maar moeilijk is te meesteren. Het resultaat is een game die tof is om te spelen voor spelers van alle niveaus. Niet alleen de verzamelaar, maar ook de vechter komt in deze game aan zijn trekken. Met honderden te verzamelen trofeeën, de ene nog obscuurder dan de andere, is Smash al snel goed voor jarenlang speelplezier. Niets voor niets kreeg de game in onze recensie een 9+.

Splatoon
De Wii U wordt ondergedompeld in een kleurrijke wereld van inkt als het aankomt op Splatoon. De multiplayershooter van Nintendo nodigt je uit om een inktwapen op te pakken en de tegenstander volledig in de pan te hakken. In Splatoon is het aan jou en jouw team om de arena in jouw inktkleur te kleuren en zo als winnaar uit de bus te komen. Je personage heeft de mogelijkheid te veranderen in een inktvisvorm en door de inkt van je eigen team te zwemmen om zo vijanden te overrompelen.

De verschillende wapens in Splatoon hebben elk hun eigen voordelen als het aankomt op land veroveren. Elk wapen heeft een secundaire functie, waaronder bijvoorbeeld granaten en raketten. Dit alles bij elkaar zorgt voor een kleurrijke shooter die charmant is voor een grote variëteit aan spelers. Sander van Dalsum gaf het spel een 7,5 en schreef: “Splatoon is een multiplayershooter zoals alleen Nintendo die kan maken. De basisprincipes en gameplay zijn zeer krachtig en werken met diens dynamiek en tactische wendingen zeer verslavend.”

The Legend of Zelda: Twilight Princess HD
Twilight Princess is de nieuwste remake van Zelda op de Wii U. De game is er visueel gezien uiteraard sterk op vooruit gegaan ten opzichte van de originele game voor de GameCube. Gelukkig zaten de makers van de game van tevoren al stevig in het zadel nadat ze ook een prima remake hadden gemaakt van Wind Waker. In veel opzichten zijn de jaren gunstig gestemd geweest voor deze game. Ondanks de vele veranderingen blijft het nostalgische gevoel van de game op precies de juiste manier behouden. De game zorgt voor genoeg variatie en speelt vlotter weg dan de originele versie.

Enige jaloezie voor nieuwkomers is daarom wel op zijn plaats. Die mogen Twilight Princess met zijn fantastische kerkers en memorabele personages voor het eerst meemaken. In onze recensie gaven we The Legend of Zelda: Twilight Princess HD een 8,5.

Pikmin 3
Minuscule ruimtereizigers belanden tijdens hun zoektocht naar voedsel op een planeet die verdacht veel weg heeft van aarde. Op deze groene planeet stikt het heerlijk sappig fruit, maar is het door de vele bloeddorstige wezens ook levensgevaarlijk voor de drie kleine avonturiers. Gelukkig zijn daar de Pikmin, plantaardige wezentjes die hondstrouw alle bevelen van de drie bezoekers van een andere planeet uitvoeren.

Pikmin 3 is vooral door je kleine hulpjes weer net zo’n charmante game als zijn voorgangers. Nieuw zijn deze keer de rots-Pikmins, die extra sterk en zwaar zijn, en de Pikmins met vleugels die met groot gemak over allerlei obstakels kunnen vliegen. Pikmin 3 is vooral een trouw vervolg op zijn voorgangers, en de weelderige HD-wereld en de verschillende besturingsopties maken dit een prima vervolg. We gaven in onze recensie Pikmin 3 daarom een 9.

Rayman Legends
Dat Rayman Legends werd uitgesteld om vervolgens ook uitgebracht te worden voor andere consoles was even slikken. Het mag de pret gelukkig niet drukken want deze platformer met Ubisofts mascotte in de hoofdrol ziet er fantastisch uit, speelt heerlijk, weet duidelijk op zijn voorganger voort te bouwen en heeft zowaar een slimme implementatie van de gamepad.

Speel je in deze game als Rayman, dan loods je hem als de klassieke held die hij is door fantastisch vormgegeven levels die stuk voor stuk naar een gevecht met een eindbaas toewerken. Om de zoveel tijd neem je ook controle over Murphy, als deze goedgebekte vlieg dien je door gebruik van het touchscherm levels veilig te maken voor de automatisch wandelende Globox. Deze levels breken de verder uitstekende gameplay lekker op en dan hebben we het nog niets een gehad over de levels waarin Rayman op de maat van de muziek moet springen, slaan en slingeren om het heelhuids te overleven. In onze recensie kreeg Rayman Legends daarom een schitterende 9+.

Super Mario 3D World
Super Mario 3D World werkt nog het beste als indirect vervolg op het minstens zo geniale Super Mario 3D Land op de 3DS, met als grootste verschil de mogelijkheid de game met zijn vieren tegelijk te spelen. Het maakt van deze platformer een geweldige partygame, mits je tenminste samenspeelt met mensen die een beetje weten wat ze doen.

Alleen is Super Mario 3D World een game die absoluut naast andere magische Mario-games als Mario Galaxy mag staan. Met name in de latere levels worden alle remmen losgelaten en volgt het ene na het andere creatieve level. Speciale lof moet er zijn voor een paar van de nieuwe power-ups die in deze game geïntroduceerd worden. De Double Cherry, die een kopie maakt van Mario waardoor je ineens twee loodgieters bestuurt, is even slim als verwarrend en de kattenbel geeft Mario een catsuit waarmee hij onder andere tegen muren op kan klimmen. In onze recensie van Super Mario 3D World gaven we de game een 9.

Super Mario Maker
Super Mario Maker is een van de meest bekende Wii U-titels van dit jaar en daagt je uit om het meeste uit je creativiteit te halen. Met behulp van het Gamepad sleep je allerlei Mario-elementen naar de juiste plek op het scherm en vorm je jouw eigen levels. Deze kan je vervolgens delen met de wijde wereld en andersom heb jij als speler toegang tot de eindeloze rits levels die over de hele wereld worden geüpload in de Course World.

Daarnaast kan je als speler deelnemen aan de 100 Mario Challenge, waarin het de bedoeling is dat je een serie van levels uitspeelt die door andere spelers zijn gemaakt. Deze challenge is te spelen op drie verschillende moeilijkheidsgraden, waardoor er genoeg uitdaging is voor elke speler. Thijs Barnhard schreef het volgende in zijn recensie: “Super Mario Maker is in vele opzichten de droomgame waar we sinds de allereerste Mario al op zitten te wachten. Met de aankleding alleen al zit het meer dan snor, maar de echte ster is de bijzonder gebruiksvriendelijke leveleditor die ervoor zorgt dat online geniaal level na geniaal level als paddenstoelen uit de grond blijven schieten.” Hij beoordeelde de game met een 9+.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nintendo zoekt naar ontwikkelaars met Unreal Engine-ervaring

Gwent: The Witcher Card Game preview – Geen simpele port