In FIFA 09 werd een veelbelovende modus geïntroduceerd onder de naam FIFA Ultimate Team, toen nog als dlc. Nu zijn we een aantal jaar en nog meer edities van FIFA verder en is de modus een ondenkbaar groot succes. Niet alleen in de game zelf is een gigantische economie opgezet, ook daarbuiten. En waar veel geld vloeit, is corruptie.

Het probleem
De valuta van Ultimate Team is ‘coins’ en hiermee koop je nieuwe spelers. Wat doe je als je meer coins nodig hebt? Wedstrijden spelen, handelen in spelers of pakketten kopen met spelers erin en hopen dat er wat goeds uitkomt. Sinds het prille begin was er eigenlijk al een mysterieuze vierde optie. Het verkrijgen van coins kon namelijk ook via andere partijen dan EA zelf. Wanneer spelers bijvoorbeeld klaar waren met FIFA 10 en zaten te wachten op het volgende deel ging het spel op een site waar tweedehands goederen worden aangeboden. Wat gebeurde er vervolgens met de zuurverdiende coins? Juist, die konden gewoon op diezelfde site gezet worden. De coins zijn niet zomaar over te zetten naar een ander account. Hiervoor moeten eerst in het spel spelers van de kopende partij gekocht worden voor exorbitante bedragen; bedragen die de betreffende spelers normaal gesproken nooit zouden vertegenwoordigen. Je zou daarom denken dat het makkelijk is dit soort praktijken te onderscheppen.
Het weerhield een aantal slimme ondernemers er echter niet van hele bedrijven op te zetten die zoveel mogelijk coins verzamelen om ze vervolgens te verkopen tegen lage prijzen. Op deze manier nemen ze de rol van ‘coinseller’ aan. Het lijkt misschien een wereld die voor de speler opengaat. Je krijgt betere spelers voor slechts een fractie van het geld dat je normaal zou uitgeven aan pakjes kaarten via de officiële kanalen van EA. In die pakjes is de kans dat je ooit tegen een goede speler aanloopt tenslotte ontzettend klein. De keuze lijkt snel gemaakt.
Toch werken Coinsellers niet alleen. Je weet als koper tenslotte niet waar die coins vandaan komen en je koopt ook geen splinternieuwe televisie op de hoek van de straat van een wildvreemd persoon. Natuurlijk weten de coinsellers dit zelf ook en zijn ze er een oplossing voor gaan bedenken. Wat als het kopen van een nieuwe televisie op de hoek van de straat zo algemeen geaccepteerd is dat iedereen het wel moet doen? De oplossing was gevonden in de vorm van een nieuwe partij. De strategie wordt gecommuniceerd via gigantische YouTube-kanalen, opinieleiders onder de jeugd. Neem een willekeurig groot YouTube-kanaal in je hoofd dat iets met de populaire voetbalgame doet en het is raak: Er wordt geadverteerd voor deze verkopers van de schaarse valuta. Zo is er een wijdverspreid netwerk ontstaan dat profiteert van deze vorm van corruptie, met een hoop nare gevolgen die in eerste instantie niet altijd zichtbaar zijn.

De gevolgen
Het verkopen van coins zorgt er voor dat spelers die eerder voor iedereen betaalbaar waren nu alleen voor de absolute elite zijn. Iemand als Zlatan Ibrahimovic is een gewilde speler, logisch dat hij duur is. Als je veel speelt zou de topspits echter wel te verkrijgen moeten zijn. Ooit was hij dat. Zo kostte hij tot FIFA 13 nog niet veel meer dan 100.000 coins op de PlayStation. Nu, in FIFA 15, gaan prijzen van spelers als Zlatan Ibrahimovic door het dak en moet je niet gek opkijken als een speler van dat kaliber meer dan 1.000.000 coins kost.
Het logische gevolg was dan ook dat EA met FIFA 15 maatregelen nam. Vanaf dat moment zou het kopen of verkopen van coins ten strengste verboden zijn. De eerste keer dat je coins koopt zou je een waarschuwing krijgen, de tweede keer een reset van je club en de derde en laatste keer dat je het doet hoef je nooit meer terug te keren in de online wereld van FIFA. Een prima oplossing, als het gehandhaafd wordt. Al snel bleek dat dit niet het geval was. Eigenaren van YouTube-kanalen worden zelfs uitgenodigd bij EA terwijl ze tot op de dag van vandaag nog steeds coinsellers de hemel in prijzen.

Is er een oplossing?
Een oplossing vinden is lastig. EA wil het huidige systeem koste wat het kost behouden – de gamemodus harkt ook voor EA heel veel geld binnen. Een oplossing voor de lange termijn is daardoor nog ver weg. Op de korte termijn lijkt EA zijn verlies al te nemen. De applicatie waarmee Ultimate Team-accounts via internet beheerd worden is ‘tijdelijk’ offline gehaald. Veel coinsellers verkrijgen namelijk hun coins via deze applicatie door scripts te schrijven waarmee dure spelers automatisch opgepikt worden voor lage bedragen. De vorige keer dat deze applicatie offline gehaald werd duurde het maanden voordat deze weer online gezet werd.
Het probleem met deze maatregel is dat ook de eerlijke spelers er onder lijden. Veel spelers willen nog even hun team bijwerken op school of werk. Dan heb je geen console bij de hand om dat te doen en ben je dus aangewezen op deze applicatie. Het is duidelijk dat de straffen die EA aanvankelijk bedacht gewoon gehandhaafd moeten worden. Spelers moeten ook inzien dat het kopen van coins fout is, maar dan moeten populaire voetballers ook weer bereikbaar worden voor iedereen die zich aan de regels houdt. Daarnaast moet het niet meer zomaar kunnen dat spelers die eigenlijk geen waarde vertegenwoordigen te koop worden gezet voor grote bedragen om zo coins over te zetten. Wanneer EA een nieuwe weg inslaat en minder voor de euro’s kiest en meer voor de speler, kan FIFA 16 eindelijk de beloftes van FIFA Ultimate Team inlossen: Het creëren van een team dat jouw favoriete spelers bevat.