in

Hardware review – MSI G560 Ghost Pro 3K


Een gamelaptop moet het onmogelijke waarmaken. Hij moet snel genoeg zijn om games fatsoenlijk te kunnen draaien, maar ook licht genoeg om mee te nemen, niet te veel kosten en er smakelijk uitzien. De MSI GS60 Ghost Pro 3K doet een verhitte poging om aan al die eisen te voldoen.

De GS60 maakt een goede eerste indruk met zijn luxe afwerking. De behuizing bestaat voor het grootste deel uit zwart, geborsteld aluminium en het kleurig verlichte toetsenbord van Steelseries ziet er goed uit en tikt prima. De laptop verdient stijlpunten door niet hard te schreeuwen dat het een gamelaptop is. We zijn bovenal blij met de dunne vorm en het lichte gewicht van de uiterst draagbare schootcomputer. Twee kilo is bijzonder licht voor een bak die beter presteert dan veel andere laptops.

De specificaties liegen er niet om. Een Core i7 quadcore-processor, 16 gigabyte aan werkgeheugen, twee ssd’s van in totaal 256GB die voor Windows en je games en nog een ouderwetse hardeschijf met een terabyte, voor alle films, muziek en andere data. Het kroonjuweel van de GS60 is de GTX 970M met 3GB videogeheugen van Nvidia, die uitstekende prestaties belooft en tegelijk niet te veel energie slurpt. Die rekenkracht gaat de laptop nodig hebben, want het 15,6 inch-scherm heeft een hoge resolutie met 2880 x 1620 pixels, ook wel 3K genoemd. Ter vergelijking: dat is ruim twee keer zo veel pixels om aan te sturen als bij een Full HD-scherm.

Mag het een K’tje minder zijn?
Als je op die resolutie games als Metro: Last Light en Crysis 3 wilt spelen, staat je een teleurstelling te wachten. Dertig tot veertig beelden per seconde is op zich een redelijke framerate en we hebben ook geen last van gestotter gehad, maar deze games komen nog uit 2013. Dat is het tegenovergestelde van ‘future proof’. Andere games brengen het er gelukkig een stuk beter vanaf en het is in verhouding nog steeds beter dan een hoop andere laptops, maar de combinatie van een 3K-scherm en een mobiele videokaart vinden we niet handig.

Het is ook niet handig dat de GS60 zo verschrikkelijk warm wordt. Tijdens het gamen klimt de temperatuur van de videokaart vrolijk richting de tachtig graden. Dat is niet meteen een ramp, maar dat betekent wel dat de laptop het eerder begeeft dan een gewone computer. Accu’s gaan er in de regel als eerste aan en je mag deze van MSI niet zelf vervangen. Laat dat nou net het onderdeel zijn dat het meeste te lijden heeft onder een hoge temperatuur. De accu van de GS60 houdt het sowieso niet lang vol. Voor huis-tuin-en-keukengebruik kun je rekenen op anderhalf tot twee uur, om maar te zwijgen van gamen. De Maxwell-architectuur waar de videokaart op is gebaseerd staat er om bekend dat deze heel zuinig is, maar daar merken we bij de GS60 dus niks van.

Net niet
Hij is tenminste wel stil, ook al hebben de ventilators de grootste moeite met het afvoeren van de hitte. Daardoor kunnen de Dynaudio-speakers goed hun werk kunnen doen. Het geluid klinkt prima, voor een laptop. De ingebouwde boxen kunnen lekker veel herrie maken en zeker de hoge tonen klinken kraakhelder. Aan de andere kant zijn de twee subwoofers aan de onderkant niet genoeg om een fatsoenlijk basgeluid te produceren. Voor het beste geluid kun je dus het beste een goede koptelefoon aansluiten.

Ja, dat zijn een hoop compromissen en net-nietjes voor een gamelaptop van 1999 euro. Je ontkomt er niet aan bij zulke apparaten. Dun, stil of koel – je mag er daar twee van kiezen, drie is te veel. Is dat iets dat we de GS60 moeten aanrekenen? Inderdaad, in zijn klasse is deze laptop een van de snelste. Het verdient ook respect dat al die hardware zo weinig ruimte inneemt. Toch doe je er verstandig aan om jezelf het volgende af te vragen: moet het echt een laptop zijn?

Conclusie
De MSI GS60 Ghost Pro 3K is een van de snelste gamelaptops van vandaag en alle hardware past in een lekker lichte en slanke verpakking. Het verlichte keyboard zorgt voor een luxe uitstraling, net als de deels metalen behuizing, en het haarscherpe beeldscherm is uitstekend. Het grote nadeel van het 3K-scherm is dat games een stuk langzamer draaien. Bovendien wordt de laptop zo heet dat gamen met het ding op je schoot door trendwatchers wordt aangeraden als anticonceptie voor de superrijken. Dat is ons een game-ervaring die achterblijft bij een fatsoenlijke desktop niet waard.

Pluspunten
Snel (voor een laptop)
Draagbaar
Luxe uitstraling

Minpunten
Verontrustend heet
De accuduur is erg kort
Verontrustend duur

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

GTA 5 Los Santos in Cities: Skylines nagebouwd

Een paar van de meest epische game momenten