in

Column: Herinner je consoleaankoop!


Kijk eens in je tv-meubel. Hoeveel consoles staan erin? Kun je je nog voor de geest halen hoe het was om die console in huis te halen? Weet je nog welk weer het was toen je dat apparaat aanschafte? Wat je als eerste deed toen je thuis kwam? Is er die dag nog iets anders bijzonders gebeurd? Of was het eigenlijk een doodnormale dag? Was het een aankoop die je als fanatiek gamer gewoon logisch en noodzakelijk vond; een nieuwe console staat gelijk aan een nieuwe aankoop.

Ondergetekende moet schuld bekennen. Ik zou niet meer weten wanneer ik mijn Nintendo DS, 3DS, PlayStation 3, 4, Wii U, et cetera in huis heb gehaald. Sterker nog, het waarom zou ik ook niet kunnen benoemen. Slechts aan één consoleaanschaf heb ik een sterke herinnering: de GameCube, omdat er in huis toevallig bloeiende, geurende chrysanten stonden. Die geur associeer ik nog altijd met de paarse kubus. Het Proust-effect wordt het ook wel genoemd.

Je herinneringen aan toeval overlaten is zonde; mijn sterkste herinnering aan mijn PlayStation 4-aanschaf was dat ik een dag na mijn aanschaf de woonkamer binnenstapte en verbaasd keek naar de volledig aangesloten console. Had ik gisteren al zitten spelen op dat ding!? Dat terwijl een bijzondere herinnering vormen echt in jouw eigen handen ligt.

Je beste Sinterklaas-cadeau aller tijden herinner je je waarschijnlijk zonder moeite. De spanning die opliep richting de 5e van december: de hoop van het krijgen van die ene LEGO-set, de vrees van het niet-krijgen van die ene LEGO-set, en dan het krijgen van die ene LEGO-set! Nu is het een beetje idyllisch om te veronderstellen dat je zo opgewonden als een puppy raakt van een Xbox One of PlayStation 4 – je bent ouder, hebt meer besteden en je bepaalt lekker zelf wat je krijgt in plaats van dat een tabbaarddragende kerel dat voor je beslist.

Maar besef wel dat je daarmee ook snel verstrikt raakt in de valstrik van de impulsaankoop: je loopt in de stad, ziet een goede aanbieding en voor je het weet sta je thuis met een bundelaankoop. Of je ziet online zo’n tijdelijke kortingsactie. Een klik later heb je jouw speciale momentje gehad. De behoefte, de spanning en het daadwerkelijke bezit van je nieuwe console zijn in een minuut de revue gepasseerd. Als kind moest ik Sinterklaas er met tekeningen en brieven van overtuigen dat ik absoluut niet zonder die LEGO-set kon.

Dus nu…
Wellicht moet je dat ook eens doen. Gewoon opschrijven waarom je de New 3DS wilt hebben, of een Xbox One. En heb je hem dan vandaag nodig? Of morgen? Of kan het wel even wachten? Misschien dat je wel een mooier moment kan bedenken waarop een aanschaf veel meel waarde voor je heeft.

Vroeg of laat gaat die nieuwe console bij je in huis staan, omdat je genoeg valide redenen hebt gevormd om het apparaat aan te schaffen. Denk ook dan terug aan je mooiste Sinterklaasavond: je nieuwe cadeau is uitgepakt, de rest van de familie zit nog te schaterlachen om de sokken die opa weer heeft gekregen, en je wilt eindelijk spelen. Maar helaas: bedtijd! De volgende ochtend was je nog voor Thomas de Stoomlocomotief op de buis was, beneden om vol enthousiasme in pyjama te zitten spelen. De beste ochtend ooit, een tweede gelukspiek na het uitpakmoment van de dag ervoor. Doe dat met je nieuwe console ook. Zet ‘m gewoon in de hoek van de kamer neer. Laat ‘m staan totdat je vrienden langskomen. Of bewaar je uitpakmoment voor het weekend.

Als je jezelf hebt beheerst en nu bent aangekomen bij het uitpak-en-aansluitmoment, doe dat dan secuur. Pak de handleidingen erbij en blader ze door. Al is met maar omdat je kans hebt dat je tegen bizarre dingen aanloopt (zoals dit). Maar overdrijf ook weer niet, je wilt niet op je vader lijken die elke IKEA-handleiding veel te lang bestudeert alsof ‘ie een derde Petronas-toren moet bouwen. Je weet immers best waar de HDMI-kabel in moet.

Eigenlijk is het grote devies: neem je tijd. Stel je account volledig in na het aanzetten. Scroll eens door de menu’s, stel je geluid goed in, dat soort dingen. Vooral recentere consoles doen dat van zichzelf al goed. Neem de tijd, en heb de tijd om het lekker door te lopen. Kijk eens wat je vrienden uitspoken op het apparaat, maak een foto van het beginscherm en gooi ‘m op een social media-platform naar keuze. Maak een jaarlijkse reminder in je agenda aan, om je console’s verjaardag te kunnen vieren. Stel dat daadwerkelijk gamen gewoon zo lang mogelijk uit. Totdat je echt echt echt zin hebt om te gamen.

Nog een korte schuldbekentenis: eigenlijk zijn deze tips vooral aan mezelf gericht. Ik ben weer een generatie aan consoles aan het beleven, zonder dat ik weet wanneer die is begonnen. Zonde toch? Maar wellicht zijn bovenstaande tips niet aan jou besteed en heb je wel mooie herinneringen aan je recente aanschaf (laat het vooral weten!). Of wellicht leef je in een hogere versnelling en hoeft het allemaal niet zo rustig of bijzonder? Zorg dan in ieder geval voor één ding: heb bloeiende bloemen in je woonkamer staan. Ooit ga je me ervoor bedanken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit zijn de Amiibo – De derde golf

Update: Het Call of Duty Golden Ticket Toernooi: geef je op en reis naar LA!