in

Dragon Ball XenoVerse review – Ballen met draken


Er is een grote kans dat je Dragon Ball Z op de Nederlandse tv hebt gekeken. Dagen, zo niet weken aan de buis gekluisterd. Wachtend op de Spirit Bomb van Goku. Grote kans dat Dragon Ball Z je eerste aanraking was met animé. Van adrenaline opgepompte personages en de gruwelijke gevechten met iconische bad guys staan voor altijd in je geheugen gegrift. De afgelopen jaren hebben de Dragon Ball-games je ook meer dan eens de mogelijkheid gegeven dit jeugdsentiment keer op keer te beleven en na te spelen. Dragon Ball XenoVerse gaat echter verder dan dat en benadert de serie op een andere manier.

In XenoVerse worden de verhalen zoals we die kennen namelijk in de war geschopt door een mysterieuze kracht. Bekende situaties gebeuren net iets anders, waardoor het Raditz bijvoorbeeld lukt Piccolo’s Special Beam Cannon te ontwijken en het gevecht te winnen. Om de tijdlijn weer recht te zetten roept Trunks met de zeven ballen een nieuwe vechtersbaas op die redding moet bieden. Drie keer raden wie dat is: Jij ja.

Persoonlijke Dragon Ball
Het maken van een eigen Dragon Ball-personage is de opvallendste nieuwe optie in XenoVerse. Je hebt de keuze tussen meerdere rassen: Saiyans, Namekians, Earthlings, Majins en Icer’s (Frieza’s ras) die stuk voor stuk volledig zijn geanimeerd in Akira Toriyama’s tekenstijl. Daarnaast krijg je natuurlijk de nodige opties voor haarstijlen, grootte, breedte, ogen, mond, oren en outfits voor je personages. Belangrijker is de keuze tussen je speelstijl en de verschillende moves die je daarbij krijgt toegewezen. Deze richt zich met name op het verschil tussen fysieke en Ki (energie)-aanvallen. Gedurende de game is het mogelijk om de moves die je hierbij krijgt steeds verder te ontwikkelen. Gaandeweg kom je daarnaast in aanraking met bekende personages uit de Dragon Ball-wereld die je onder hun hoede kunnen nemen en waarvan je hun iconische moves kunt leren. De keuzes hierin spelen dus een belangrijke rol. Zowel visueel als functioneel.

In de game spelen basisaanvallen, Ki-aanvallen en Ki Super Moves een rol. Die laatste twee bestaan uit het afvuren van indrukwekkende stralen zoals de Kamehameha en Masenko. Doordat de gevechten, net als in de serie, zich vaak afspelen in grote gebieden (ter land, ter zee en in de lucht) is de afwisseling tussen de drie soorten aanvallen noodzakelijk. Ki-aanvallen kun je bijvoorbeeld pas uitvoeren wanneer je genoeg basisaanvallen hebt uitgevoerd. Daarnaast speelt je Stamina een belangrijke rol. Blokkeren, ontwijken en vliegen laat deze dalen, waardoor je bij te veel gebruik hulpeloos open staat voor aanvallen. Balans is dus een vereiste en dat maakt de gevechten vermakelijk.

Deze matpartijen kunnen variëren van één tegen één tot drie versus drie gevechten. Met name in het laatste geval komt de chaotische aard van XenoVerse naar boven drijven. Her en der vliegen er kleurrijke Ki-stralen en personages langs je hoofd. Wanneer er ook nog op goede momenten combo’s en dodges worden toegepast ziet de game eruit zoals Dragon Ball moet zijn: gruwelijk, flashy en heel erg over-de-top. Wel moet toegegeven worden dat na het uitspelen van de heerlijke, soms hilarische, Story-modus van ongeveer 20 uur er naast willekeurige gevechten met andere spelers weinig interessant en ook geen uitdaging overblijft.

Online grinden
Volledig trendgetrouw, zoals in games als Destiny, speelt een centrale online hub een belangrijke rol in XenoVerse. In de game is de hub, TokiToki City, de plek om andere spelers te ontmoeten en samen quests en toernooien te spelen. Daarnaast biedt het een plek om nieuwe items, skills en outfits te kopen. Net als in de Story-modus zijn de quests met je gepersonaliseerde personage en die van andere te spelen. Met name het zien van andermans personages in over-de-top Dragon Ball-gevechten is een genot voor het oog. Het spelen van deze missies levert bovendien de broodnodige XP en beloningen zoals exclusieve items op. Alhoewel de online hub op het moment nog niet erg uitgebreid is biedt het een nodige en aangename afwisseling tijdens het spelen van de singleplayer.

XenoVerse wordt echter geteisterd door meerdere problemen. De onstabiele Europese servers zorgen voor de nodige irritatie en de game heeft er sinds de lancering ook al meerdere malen compleet uit gelegen. Cameraproblemen spelen ook een negatieve rol in de game en kleine details zoals het niet vooraf kunnen bekijken van outfits in de shop laten een nare smaak achter. Daarnaast zorgt de keuze voor de mmorpg-benadering ook voor onnodige ergernissen, waarbij missies in de singleplayer dusdanig ongebalanceerd zijn dat het verplicht is om extra quests te spelen. In XenoVerse is grinden noodzakelijk.

Dragon Ball XenoVerse is gespeeld op de PlayStation 4 en is ook verkrijgbaar voor Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De 10 beste games voor de PlayStation Vita

Column: Far Cry 4 ontwaakt de jager in mij