in

Resident Evil Revelations 2: Episode 2 review – Tijd om de campaign te ontkurken


Wie de recensie van episode 1 gemist heeft (hier terug te lezen): we vonden het nogal jammer dat de twee gamemodi niet bepaald in balans waren. De verhalende campaign-modus startte middelmatig, terwijl de puur op gameplay gebouwde Raid-modus juist uit de startblokken knalde. Dat maken ze in deze tweede episode helemaal goed. Of, nou ja, helemaal half goed. Soort van.

Voordat we verder praten over de avonturen van Claire, Barry, Moira en Natasha op een vervloekt eiland, eerst even een pluimpje uitdelen aan Capcom. Het valt namelijk op dat dit één van de eerste games is die episodisch gamen echt goed doet. Te vaak voelen ontwikkelaars in dit releaseconcept zich vrij genoeg om episodes via onzekere en/of onstabiele agenda’s uit te geven. Van een Broken Age 2 horen we niets, Dreamfall: Chapters liet na een klein half jaar pas weten dat Book 2 deze maand zou uitkomen en de twee episode van Life is Strange (dat toch echt maandelijks zou komen) werd na zijn introductie al direct uitgesteld. En ja, zelfs de vakmensen bij TellTale ‘misbruiken’ hun karakteristieke releaseschema om ondertussen gewoon lekker door te werken.

De nadelen van veel te lange wachttijden zijn niet alleen duidelijk, ze zijn er ook nog eens puur ten voordele van ontwikkelaars, terwijl de consument aan het kortste eind trekt. Zo niet bij Resident Evil: Revelations 2, dat al volledig af is, maar door Capcom netjes per week uitgebreid wordt. In deze tweede episode is al merkbaar dat het werkt. De hapklare brokken zijn net kort genoeg om leuk te blijven, terwijl de volgende aflevering alweer snel genoeg komt om je spelende te houden. Nu alleen nog even zorgen dat de content ook daadwerkelijk leuk is…

Dolle duo’s

Het moet raar lopen wil episode 2 van Resident Evil: Revelations 2 plotseling in het water vallen. De verhalende campaign-modus was in de eerste episode te kort en middelmatig, maar de redelijk unieke kijk op coöperatief spelen (met een menselijke óf AI-partner) had in ieder geval potentie. Het is in deze tweede episode dat die potentie ook daadwerkelijk ten volste benut wordt. Solo-spelers zal het minder opvallen, maar mensen die met een maatje spelen kunnen rekenen op de gewenste verhoging van interactie en samenwerking. Dat niet alleen, ook andere minpunten zijn stevig aangepakt in deze (betere) aflevering.

Niet alleen duurt dit hoofdstuk minstens twee keer zolang, het is ook nog eens voorzien van een veel betere flow. Het gehaaste gevoel uit episode 1 heeft plaatsgemaakt voor een fijne balans tussen snelle actie en voorzichtig sluipwerk. Bij Claire en Moira is dat nog niet meteen duidelijk, maar op het moment dat je de controle krijgt over Barry en het kleine meisje Natasha, worden kwaliteit én speelplezier dusdanig opgekrikt dat het niveau zichtbaar omhoog gaat. Dit komt mede doordat de samenwerking tussen de twee hoofdrolspelers dus nóg meer van zijn potentie benut. Spelers worden soms gescheiden van elkaar, de meer passieve rollen van Natasha en Moira krijgen meer aandacht, noodzaak en invloed en de hogere uitdaging en twee baasgevechten zorgen ervoor dat je het tweede personage echt wilt en bijna moet gebruiken om te slagen.

Ingeloste beloftes
Hoewel het bovenstaande precies de veranderingen omschrijft die we hoopten te zien, zijn er ook nog voldoende gebreken aanwezig. Omgevingen zijn nog steeds niet bijzonder, script en stemmenwerk blijven ondermaats en ook qua spanning en sfeer zit er (ondanks verbetering) meer in. Desondanks houdt de gameplay de boel zoals gezegd overeind. Resident Evil: Revelations 2 heeft op dat gebied nu een campaign die niet alleen beloftes maakt, maar ze ook inlost.

Hoe anders vergaat het de Raid-modus waar we afgelopen week nog vol lof over spraken. Begrijp ons niet verkeerd, nog steeds werken we met plezier urenlang missie na missie af, op zoek naar nieuwe uitdagingen, loot en het verbeteren van een groeiend aanbod aan personages. Het plezier wordt er in deze tweede aflevering niet per se minder op, maar nu de nieuwigheid eraf is, hadden we juist graag gezien dat er meer variatie aan toegevoegd zou worden. Dat gebeurt echter niet. De missies blijven draaien om dezelfde doelstellingen en spelregels als voorheen. Ook is de balans een beetje zoek tussen coöperatief en in je eentje spelen. Dat laatste levert een heerlijk pittige uitdaging op, maar met z’n tweetjes zijn zelfs de moeilijkere missies een eitje om doorheen te rennen.

De rollen omgedraaid

Ironisch genoeg zijn de rollen deze week dus omgedraaid. De toevoeging aan de Raid-modus is te minimaal, terwijl de campaign dit keer boven zichzelf uitstijgt. Samen zorgen ze echter nog steeds voor een pakket dat staat als een huis – zoals dat ook vorige week al het geval was. Meer variatie in de Raid-modus en dezelfde stijgende lijn in de campaign kunnen er volgende week zomaar eens voor zorgen dat episode 3 als totaalpakket zijn twee voorgangers achter zich laat. Gelukkig hoeven we daar geen maanden op te wachten…

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

PS4 update 2.50 voegt Suspend/Resume toe

60FPS en Cinematische ervaringen (Video)