in

Column: Saai zonder Simba


Het is niet makkelijk om Disney te zijn. Krijgen we voor elke film die uitkomt een aparte game, dan klagen gamers over de kwaliteit ervan en hoe filmgames allemaal uitmelkerij zijn. Disney dacht gamers tegemoet te komen en kwam met Disney Infinity. Maar, ook dat is niet zaligmakend.

Het is een originele game, maar toch weet hij maar een specifiek gedeelte van de fans te bekoren. Er zijn enkele verhaallijnen te spelen, er zijn losse Toy Boxen te downloaden om in te spelen en er zijn eigen levels te maken. Genoeg te doen, maar toch weet de game op zich niet direct te pakken.

De figurines maken Disney Infinity tot het succes dat het is. Ze zijn herkenbaar, prachtig vormgegeven en passen dankzij de consequente ontwerpstijl allemaal bij elkaar. Zeer aantrekkelijk en absoluut iets waarop je nog wel eens failliet zou kunnen gaan. Het kost immers honderden euro’s om alles compleet te hebben en een gamewinkel uitkomen zonder een figuurtje is voor veel mensen een uitdaging.

Disney doet op een zeker gebied wat het met Disney Infinity beloofde: er zijn geen roze-glitter-casual-Frozen-games verschenen voor 3DS, geen Maleficent-adventure-games op PlayStation 4 en zelfs Tinker Bell/Tinkelbel heeft geen game gekregen omdat hun figurines verkrijgbaar zijn voor Disney Infinity. Goed dat Disney het zo aanpakt, maar mij ergert dit beleid.

Waarom krijgt elke nieuwe film geen nieuwe Play Set (verhaallijn)? Elsa en Anna van Frozen zien er geweldig uit, maar ze zijn alleen te gebruiken in de Toy Box. Doodzonde, toch? Kinderen hunkeren er juist naar Frozen digitaal en interactief te herbeleven. Met name Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes is een game die wel meer verhaallijnen had moeten hebben. Die uit Disney Infinity van Monsters University was briljant, evenals de Toy Story in de Ruimte-Play Set. Waarom wordt er niet even een tandje bijgezet om bij elke nieuwe film (behalve de High School Musical-achtigen) een begeleidende Play Set te creëren? Hier laat Disney kansen liggen.

Al dat gemis in Disney Infinity doet me beseffen hoezeer ik de Disney-games van weleer mis. Als ik naar al mijn fantastisch uitziende figuren kijk, dan wil ik zin krijgen in Disney Infinity, maar de game blijft niet hangen omdat het slechts los zand is zonder verhaal. Als ik mijn plastic Prinses Yasmine in haar amandelvormige ogen kijk, krijg ik alleen maar behoefte om die oude Prince of Persia-achtige Aladdin[https://www.youtube.com/watch?v=6yra8K3oXBk]game van Capcom te spelen op de SNES. En zeg je SNES en Disney, dan schiet meteen Lion King door het hoofd.

Die legendarische platformgame waarin dikkepixelSimba trots met zijn borstje vooruit stekelvarkens en kameleons de baas probeert te blijven. Het is een game waarvan de soundtrack alleen al kippenvel veroorzaakt en waarin je helemaal terug wordt gebracht naar dat meeslepende verhaal op de Afrikaanse savanne. Een game die je aan je kind kon geven zonder dat je er steeds bijgeroepen diende te worden voor allerlei ingewikkeldheden – ingewikkeldheden die Disney Infinity wel heeft in de vorm van de Infinity Base, Power Discs, Toy Boxen, Play Sets, Special Power Discs, figurines, de interieurmodus, enzovoorts.

Het verbaast me dat Disney het zich zo moeilijk maakt. De Mousehouse heeft wel door dat er plek is voor Disney-klassiekers in Disney Infinity, maar Aladdin, Donald Duck en Tinker Bell hebben geen eigen verhaallijn. Is de enige manier om terug te komen bij dat oldschool Disney-gevoel dan het aansluiten van de SNES? Kingdom Hearts op de modernere consoles is ook fantastisch, maar een simpel, eigen verhaal voor een specifieke film zit daar ook niet in.

Hetzelfde geldt voor Disney Magical World, dat vorig jaar verscheen op 3DS. Alle klassieke personages worden losgelaten in een gamewereld, waarbij kleine elementen worden meegenomen uit ‘hun’ film. Erg schattig, maar veel te vrijblijvend. Jarenlang wordt er nagedacht over en geschaafd aan de verhalen voor de films, waarom worden die dan niet gebruikt in een game? Disney maakt het onnodig gecompliceerd.

Het was Walt Disney’s visie dat hij geen film zou maken zonder thema’s, want volgens hem kon hij mensen niet bereiken zonder een verhaal te vertellen. En hij wilde dat een verhaal zijn hart raakte. Helaas slaagt Disney Company er niet in dat gedachtegoed van Walt altijd in ere te houden. Erg spijtig, want er zijn duizenden ‘Let It Go’-fans die graag zelf middenin Frozen duiken en het verhaal nog een keer willen ervaren. Anna en Elsa staan er in Disney Infinity alvast klaar voor. Nu Disney nog.

Geschreven door Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De allereerste Dutch Comic Con! – Highlights [Video]

Dutch Comic Con – San Diego op de Hollandse wijze