in

Dutch Comic Con – San Diego op de Hollandse wijze


“Wie-oe-wie-oe!” op Dutch Comic Con in de Jaarbeurs Utrecht staan niet diverse stands tegen elkaar op te blazen op E3-wijze, maar is er boven het gepraat van de bezoekers maar één ding te horen: de geluiden uit de Ghostbusters-auto.

De wagens, waaronder de Batmobiel, verwelkomen de bezoeker op het evenement en dat is een goedgekozen positie. Voor een paar euro kun je zelfs plaatsnemen in de bolides voor een foto. Er staat voortdurend een grote drom mensen bij, om herinneringen op te halen aan Back to the Future en andere mediaproducten. En te lachen, omdat een man verkleed als Pikachu er toch wat vreemd uitziet in de stoere zwarte Batmobiel.

Het is verwonderlijk om honderden nuchtere Hollanders in cosplay te zien. Vooral op zaterdag is het raak: Sauron, Ghostrider, Princess Peach, Deadpool, Alice en Luigi loop je regelmatig tegen lijf. Sommige bezoekers stoten elkaar aan en noemen de naam van het personage, anderen maken vervolgens ‘stiekem’ een foto, maar er zijn ook mensen die netjes vragen of een foto maken mag. Erg slim, want dat laatste geeft de cosplayer de kans om te poseren en even helemaal in character te zijn voor een extra goede foto.

Q&A’s met acteurs
Na de wagens volgen de bureaus waar de sterren plaatsnemen voor handtekeningen en fotomomentjes. Vooral Osric Chau van Supernatural is populair. Sommige bezoekers beginnen te kirren alsof One Direction binnen is, wanneer zijn naam alleen al valt. Daarnaast zijn vooral Giancarlo Esposito (Breaking Bad, Once Upon A Time) en Michael Cudlitz (The Walking Dead, Band of Brothers) grote namen op de beurs. Op het podium in de grote zaal, waar op zaterdagavond Misfits een optreden geeft en onze eigen Esmee haar videogame-cosplaywedstrijd jureert, worden Q&A’s gehouden met de sterren, waarbij het publiek de kans heeft te vragen wat het maar wilt.

Het midden van de beurs is voor gamers het meest interessant, want daar zijn diverse games speelbaar. Op de Nintendo-stand is een potje Super Smash Bros. mogelijk of een wat diepere ervaring met The Legend of Zelda: Majora’s Mask. Als je je 3DS hebt meegenomen dan kun je ook de demo van Monster Hunter 4 Ultimate downloaden. Even verderop zijn op de PlayStation 4 en Xbox One allerlei superheldengames speelbaar, waaronder LEGO: Batman. Velen zijn gefascineerd door de Chinese virtual reality-bril ANTVR, die bij Excamedia is uit te proberen.

Foto door: Vinnii Smeekes

Dutch Game Garden
Op de stand van onze Gamer.nl-collega’s heeft de Dutch Game Garden een plekje gekregen. Het zijn dan wel geen grote AAA-titels, voor een beurs zijn ze juist prachtig. Waarom? Ze zijn allemaal hyperverslavend. Of je nu al platformend Tic-Toc-Tower van Sneaky Mammoth speelt of een voorproefje krijgt op de adventure-point and click Herald: als je op Comic Con nog een gaatje hebt, dan kom je terug voor meer.

Niet alleen door de games, maar ook de makers. Die staan hoogstpersoonlijk bij hun geliefde project, soms om wat foutjes glad te strijken, maar vooral om mensen te enthousiasmeren voor de indies van de Dutch Game Garden. Ze vertellen de verhalen achter de game, alsook grappige details als: “Dit standlogo van strijkkralen heb ik gisternacht nog gestreken!” (Hans Dunnik, Sneaky Mammoth) Of: “We werken overdag fulltime in de ruimtevaarttechniek, maar we hadden het idee voor deze game en zijn dat in onze vrije tijd aan het uitwerken.” (David Jiménez, 2AwesomeStudio)

InsideGamer op DCC
Op de InsideGamer-stand is een enorme Zelda-print te bewonderen, waar je een foto kan laten maken met ridderkleding aan. Even de hashtag #ZeldaMMDDC gebruiken, en je maakt kans op een beeldje van Skull Kid. Kleine jochies, verlegen meisjes, volwassen mannen; iedereen doet een gooi in de winactie. Binnenkort kun je op InsideGamer bovendien de video zien van de bezoekers die hun eigen stukje Inside Gamer-tv creëerden achter de IG-desk. Gamerecensies, grappen, zenuwachtig gegiechel; het staat allemaal op band. Wordt vervolgd…

Zo enorm groot als de echte Comic Con in San Diego is Dutch Comic Con nog niet, maar gelukkig zijn de hallen van de Jaarbeurs Utrecht ruim opgezet. Hierdoor kunnen alle duizenden bezoekers (op zaterdag alleen al 16.000) met gemak in hun cosplay-outfits rondbanjeren. In het commerciële gedeelte waar figurines, karikaturen, DVD’s, t-shirts, kunst en natuurlijk comics worden verkocht, is het wel af en toe wat marktachtig slenteren door de grote toestroom van geeks die even rustig potentiële eigendommen willen bestuderen.

Dating for Geeks
De één vind de kraampjes duur, de ander juist goedkoop; in ieder geval loont het zich om ’s ochtends vroeg naar de kraampjes te springen voordat speciale aanbiedingen zijn uitverkocht. Het is ook aan te raden je knip juist dicht te laten tot 4 uur, wanneer de verkopers hun waar kwijt willen om er niet mee te hoeven slepen. Het aandeel Amerikaanse comics is ietwat krap voor een event dat Comic Con heet, maar de Nederlandse stripliefhebber kan zijn hart ophalen. Niet alleen vanwege de boeken, maar ook vanwege de makers: bijvoorbeeld Kenny Rubenis, van de Metro-strip Dating for Geeks, is aanwezig.

Hoewel Dutch Comic Con vooraf wat onzeker leek door negatieve publiciteit, kan na dit weekend maar één conclusie worden getrokken: Dutch Comic Con is een daverend succes. Er zijn niet alleen veel bezoekers, de sfeer is ook erg goed. Mensen bewonderden elkaars outfits, proberen de beste koopjes te scoren en grijpen de kans met hun televisie- en tekenhelden op de foto te gaan. Wij schatten de kansen zeer groot in dat Dutch Comic Con volgend jaar een stapje dichterbij San Diego Comic Con komt.

geschreven door Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Column: Saai zonder Simba

Luister je eigen muziek via de Spotify-app voor PlayStation