in

Mortal Kombat X review – Anemische fatality


Ontwikkelaar NetherRealm laat sinds Mortal Kombat 9 in 2011 en recentelijk Injustice: Gods Among Us een stijgende lijn zien met haar fighters. Mortal Kombat X moet de ultieme MK-titel worden voor zowel hardcore gamers als nieuwkomers in het genre. Het belooft dé game te zijn waar fans al jaren van dromen en die bovendien voor het eerst Mortal Kombat op de huidige generatie consoles tentoonstelt.

De belangrijkste optie in Mortal Kombat X is de keuze om voorafgaand aan een gevecht bij ieder personage uit drie vechtstijlen te kiezen. Het veranderen van stijl kwam in eerdere Mortal Kombat-games al terug, maar in MK X is de invloed hiervan vele malen groter op de daadwerkelijke gameplay. Het is niet zoals in MK: Deadly Alliance en Deception mogelijk halverwege de gevechten hier tussen te wisselen en juist dat zorgt voor extra diepgang. Zo kan bijvoorbeeld prinses Kitana een stijl kiezen die je de special moves van haar hartsvriendin Jade geeft, wat een totaal andere speelstijl oplevert.

Er zijn vanaf het begin 24 speelbare personages in Mortal Kombat X te selecteren. Daarnaast is Goro als pre-order bonus beschikbaar of los te koop. Daarbij moeten later nog vier dlc-vechters komen, waaronder filmschurken Predator en Jason Voorhees. Ondanks het redelijke aanbod van de vechters ontbreken er toch enkele bekende namen in de lijst. Favorieten zoals Cyrax, Smoke, Noob Saibot, Rain en Fujin zijn opvallende afwezigen – helemaal als je nagaat dat enkelen hiervan wel een cameo maken in de Story-modus en je zelfs tegen ze vecht. Dat deze daarbij ook voorzien zijn van een volledige vechtstijl en gruwelijke special moves maakt het gemis nog iets zuurder.

B-film

De Story-modus speelt zich af 25 jaar af na de laatste Mortal Kombat-game en is verdeeld over twaalf hoofdstukken. Vanuit verschillende kampen en meerdere personages speel je het verhaal, wat zoals we gewend zijn aanvoelt als een martial arts-B-film, iets waar je van moet houden. In een uur of 5 speel je hem door, wat v ergeleken met Injustice en Mortal Kombat 9 aan de korte kant is. Het komt onder andere door het ontbreken van willekeurige gevechten, wat we niet een heel erg vinden. Toch zijn er ook tal van onbenutte mogelijkheden.

Zo wordt er wel gepraat over de onderlinge relaties van vechters, maar worden deze subplotten nooit verkend. Het verhaal wordt verteld door enkele lange tussenfilmpjes met gevechten ertussen, waarbij de twee vloeiend in elkaar overlopen. Geinig zijn ook de Quick Time Events die af en toe tijdens vechtscènes in de tussenfilmpjes opduiken. Hierbij valt vooral de sprong in animaties op ten opzichte van de vorige games van NetherRealm. Deze zien er stukken beter uit en voelen ook strakker aan in de daadwerkelijke gameplay.

Vergeleken met voorgaande delen zijn veel moves een klein beetje aangepast. Zo zijn projectielen, zoals Scorpion’s kettingspeer en Sub-Zero’s ijsbal, vertraagd. Dat is even wennen, maar net als Injustice is Mortal Kombat X snel op te pakken en ram je al snel met hartelust en veel plezier alles en iedereen aan gort. De echte voldoening ligt echter in het uitvoeren van de kenmerkende Fatalities. Ze zijn een stuk makkelijker te doen dan in voorgaande delen en gruwelijker dan ooit met ontploffende harten, door midden gespleten hoofden en liters bloed.

Iets moeilijker om uit te voeren zijn de Brutalities, doordat deze gekoppeld zijn aan een beslissende eindaanval. Lukt het uitvoeren hiervan wel, dan levert dat prachtige nekbrekende moves op. Zelfs bij het verliezen van een gevecht juichen we als een klein meisje wanneer de tegenstander ons afmaakt met een Fatality of goed uitgevoerde Brutality. Dat is Mortal Kombat.

Towers, Koins en Online

Naast de Story-modus ben je in Mortal Kombat X vooral overgeleverd aan de Challenge Towers. Deze verschillende torens laten je op de eerste verdieping beginnen om je vervolgens een weg naar boven te vechten. Niets nieuws voor Mortal Kombat-liefhebbers, tenzij je kiest voor de Test Your Luck-modus. Hierin kun je verschillende opties tijdens gevechten aan- en uitzetten, of nog leuker: willekeurig laten activeren. Het levert doldwaze gevechten op met bijvoorbeeld random Fatality-mogelijkheden, portals die plotseling verschijnen of het scherm dat opeens helemaal zwart wordt. Toch mist Mortal Kombat X een modus die iets meer voorhanden heeft en waar spelers echt tijd in kunnen stoppen. Injustice had dit in de vorm van de S.T.A.R.S-modus die tal van uitdagingende missies voorschotelde. Een dergelijke optie schittert in afwezigheid.

Door de verschillende modi in Mortal Kombat X te spelen verdien je automatisch in-game geld. Deze Koins kun je gebruiken om de knoppencombinatie vrij te spelen voor extra Fatalities en Brutalities, maar bijvoorbeeld ook voor extra skins en fan art. Je Koins kun je besteden in de Krypt-modus, een labyrint aan kerkers waar je in first-person doorheen beweegt. Hier vind je verschillende schatten in verschillende vormen zoals kisten, potten, sarcofagen en grafstenen. Met je Koins is de inhoud hiervan te kopen, maar wat die inhoud is weet je pas na de aankoop. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt: de ene keer bemachtig je een vette Brutality, maar veel vaker krijg je of ander gaap-verwekkend stuk fan art. Natuurlijk is het een kwestie van meer Koins bemachtigen, maar laat dat nou erg traag gaan in Mortal Kombat X. Wil je veel in de Krypt vrijspelen, dan wacht je een moeizame tocht. Heb je hier trouwens geen zin in dan kun je voor slechts een kort bezoekje aan de PlayStation Store en 20 euro alles in één keer vrijspelen. En als je daar toch bent kun je meteen een handjevol versimpelde Fatalities kopen…

Een minder vermoeiende tocht kent Mortal Kombat X online. Daar draait het om een zogenaamde Faction War. Aan het begin van de game kies je een van de vijf facties en tijdens het spelen verdien je punten voor je factie door bepaalde objectives of aanvallen uit te voeren. Deze punten dragen bij aan het punttotaal van je factie, wat aan het einde van de week de factie met de meeste punten speciale voordelen oplevert. Veel belangrijker is dat Mortal Kombat X online uitstekend speelt zonder verbindingsproblemen. Het uitvoeren van combo’s, zelfs tegen spelers aan de andere kant van de wereld, werkt goed.

Mortal Kombat X is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ultra Street Fighter 4 op 26 mei naar PS4

Grand Theft Auto 5 (PC) Review – Masterrace-editie