in

Tropico 5 (PS4) review – Vrolijke bananenrepubliek in je woonkamer


Eigenlijk is het maar suf om burgermeestertje van een stad te spelen. Natuurlijk schuilt er uitdaging in het bouwen van solide infrastructuur en het plannen van meerdere woonkernen, maar je buigen over belastingen en rookmelders verplichten, is wel erg burgerlijk allemaal. Nee, dan Tropico 5, waarin je ongegeneerd de dictator uit kunt hangen!

Tropico 5 kennen we natuurlijk al. De meest foute city builder die je je kunt voorstellen verscheen vorig jaar al op pc en scoorde in onze recensie destijds een 8. We hebben hier niet te maken met een remaster of Game of the Year Edition of iets in die trant (al is de PS4-versie wel standaard voorzien van de bonusmissie The Big Cheese en een extra eiland voor de sandboxmodus), dus behoeft het verder weinig uitleg dat we ons op nieuw ontzettend hebben vermaakt. Hebben we mensen tegen een hongerloontje op de plantage laten werken? Hebben we geheuld met de nazi’ s en geschopt tegen de Engelse Kroon? Hebben we vrouwen het stemrecht ontnomen? Oh jazeker, maar dat mag allemaal in Tropico 5. In Tropico 5 is het niet de bedoeling je bevolking tevreden te houden, maar onder de duim te houden. Dat is allemaal met zo’n vette knipoog gepresenteerd, dat je er moeilijk aanstoot aan kunt nemen.

Dictatuur onder controle krijgen
Een goede strategie- en managementgame voor pc maken is echter één ding, voor een console is een tweede. Natuurlijk hoeft aan de ijzersterke formule niets veranderd te worden: die blijft universeel leuk. Een controller is echter een zware handicap als je muis en toetsenbord gewend bent en dus moeten er aanpassingen gedaan worden. Gelukkig brengt Kalypso al langer Tropico’s naar de consoles en die ervaring zie je deels terug, maar perfect willen we de overzetting naar de PlayStation 4 niet noemen.

Een deel van de menu’s is nu meer als een cirkel opgebouwd, waardoor je op een heel natuurlijke manier met de analoge stick precies bepaalt of je nu een plantage, appartementencomplex of militair vliegdekschip plaatst. Andere menu’s zijn echter nauwelijks aangepast voor de PS4-versie. Het menu dat zich bijvoorbeeld opent als je gebouwen managet heeft verschillende tabjes boven elkaar. De manier waarop schouderknoppen en de vierpuntstoets dan door elkaar gebruikt worden om binnen en tussen de tabjes te navigeren, went zelfs na enkele uren niet. Micromanagen is al geen leuke taak in Tropico 5 – de effecten van de juiste manager installeren en budgets beheren zijn onduidelijk en zelden de moeite – maar met deze besturing staat het al helemaal tegen om in die diepere laag te duiken. Dat maakt het voor nieuwkomers extra lastig om te ontdekken wanneer er nou behoefte is aan nog een bananenplantage, of wanneer er juist meer mensen moeten worden ingehuurd om goederen te vervoeren.

We missen bovendien een directe hotkey voor belangrijke menu’s, zoals het handelsmenu. Met de triggers van de controller open je twee contextuele menu’s met ieder een paar ogenschijnlijk willekeurige opties. Het is dus niet zo dat alle menu’s voor wet- en regelgeving onder de ene trigger zitten, en alle managementfuncties onder de ander. Die menu’s worden bovendien enkel vertegenwoordigd door een onduidelijk icoontje, wat het wederom lastig maakt om gelijk met ijzeren hand te regeren over je dictatuur. Natuurlijk moeten er concessies gedaan worden om een strategiegame naar de PlayStation 4 te brengen en het is ook niet alsof Tropico 5 gelijk onspeelbaar is, maar we denken wel dat de hele gebruiksinterface beter geoptimaliseerd had kunnen worden.

Zonnig paradijs
Wel mag gezegd worden dat Tropico 5 er erg zonnig uitziet op de PS4. Wat rare grafische effecten in de bomen bij het in- en uitzoomen daargelaten, is het een tropisch feestje om naar je eigen kleine dictatuur te kijken. Boeren zijn aan het werk tussen de dieren, slobbenwijken worden gesierd door waslijntjes, Tropicaanse banieren wapperen fier op je paleis en als een opstand uitbreekt, kun je van dichtbij bekijken hoe je persoonlijke garde de baldadige losbollen op gepaste wijze corrigeert.

Je eigen gezellige dictatuur maken is en blijft dus een klein feest – al denkt je bevolking daar misschien anders over. Of je nu ten tijde van het Koloniale tijdperk plantage na plantage de grond uit stampt en je relatie met het Britse Koningshuis op de spits drijft, tijdens de Tweede Wereldoorlog een hele ijzerindustrie optuigt voor de nazi’s of in de moderne tijd de bevolking wegstopt in armetierige appartementen terwijl toeristen in luxueuze oorden verblijven, aan alles weet Tropico 5 een heerlijk foute draai te geven. Je zou daardoor bijna over het hoofd zien hoe kundig de Tropicaanse economie in elkaar steekt, want zonder mais produceren je massastallen geen melk en vlees, waardoor weer andere industrieën stil komen te staan, en ga zo maar door. We sluiten trouwens niet uit dat je dat op de PS4 soms over het hoofd ziet door de lastige besturing. Maar genoeg over die besturing; dit is een game waar iedereen met een beetje defecte moraal makkelijk (dictat)uren in kan steken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Spelen met mods in GTA 5 voor pc

Broken Age: The Complete Adventure review – Eindelijk compleet