in

Wat een plaatje! – De mooiste game artbooks


De een noemt het een koffietafelboek, de ander een bladerboek voor op de wc. Weer een ander zet het ‘koffietafelboek’ na een keer bladeren in de kast omdat het nu eenmaal heel mooi staat in de collectie; kunstboeken roepen nu eenmaal verschillende reacties op. Daar games al jaren meer en meer door vele artiesten worden gemaakt, verschijnen er ook gamekunstboeken. We tonen je hier de mooiste artbooks uit de gameswereld.

Dawn: The Worlds of Final Fantasy
Door: Yoshitaka Amano
Yoshitaka Amano ken je waarschijnlijk als de character designer van Final Fantasy, hoewel hij daarmee is gestopt in 1994. Hij is een drukbezet man, want hij werkte bijvoorbeeld aan de boeken The Guin Saga en Vampire Hunter D, en trok door de hele wereld met zijn schilderijen – een kunstenaar pur sang dus. Vandaar dat zijn Dawn: The Worlds of Final Fantasy (ondanks zijn kleinschaligheid ten opzichte van de grote FF-franchise) niet in dit lijstje mag missen.

The Art of Castlevania Lords of Shadow
Door: Martin Robinson
Martin Robinson heeft meegewerkt aan diverse boeken uit deze lijst en de eerste in onze volgorde is dat van Castlevania. Het is – net als de gamefranchise – een wat duister, gotisch boek, met daarin kunst van Castlevania: Lords of Shadow 1 en 2, alsook Mirror of Fate. Prachtige beelden van Gabriel Belmont, Dracula, enzovoorts zijn in het boek te vinden en je moet moeite doen ze niet uit het boek te scheuren en aan je muur te hangen.

Deus Ex: Human Revolution Collector’s Edition Guide
Door: Future Press
Deze collector’s edition guide van Deus Ex: Human Revolution is een eyecatcher door het goudfolie op de voorkant, die het gezicht vormt van Adam Jensen, de hoofdpersoon van de game. Naast een heleboel mooie afbeeldingen van de game (en dan vooral de vroege art van de game, wat de basis legde voor het uiteindelijke ontwerp) kun je in deze gids ook een interview verwachten met Eidos Montreal, de studio achter de game. De gids is ook erg uitgebreid, wat ook wel mag, daar hij bijna 400 pagina’s beslaat.

Okami Official Complete Works
Door: Udon Entertainment/Capcom
Dit is een boek van Udon Entertainment, een organisatie die wel raad weet met videogame-artbooks. Dit Okami-boek wordt gezien als één van de beste game-art-werken ooit gemaakt. Nu is de visuele stijl van Okami sowieso al een kunstwerk, maar dit smaakt zo naar meer dat menig fan dit boek in de kast heeft staan. Zo nu en dan wordt er bij het lezen van het boek een bepaald nummer van de soundtrack aangeraden, wat een erg mooie en originele insteek is voor een artbook. Het is een prachtig naslagwerk met Japanse invloeden, waterverfkunst en pagina’s vol afbeeldingen om met open mond naar te kijken.

Portal 2 Collector’s Edition Guide
Door: Future Press
Niet iedereen is verliefd op het stijltje van Portal 2. Voor sommige gamers is het iets te steriel en ziekenhuis-achtig. Ben jij juist gecharmeerd van dat witte, schone uiterlijk, dan is dit boek een aanrader (naast de game zelf natuurlijk). Het boek biedt een heleboel concept art, met een kust en keur aan verschillende Turrets. En natuurlijk bevat deze Guide ook uitleg over de diverse kamers in het spel, want Portal 2 is niet makkelijk.

Shigenori Soejima Art Works 2004-2010
Door: Shigenori Soejima
Meneer Soujima is bekend van de Persona-franchise en dit boek staat dan ook bomvol kunstwerken van Persona 3 en 4. Mocht je een Persona-fan zijn, dan spendeer je natuurlijk al heel veel uren aan de game, maar neem ook tijd voor dit boek. Het fijne aan dit exemplaar is dat het heel mooi in balans is; waar andere boeken vaak samenstellingen zijn van diverse artiesten, is de stijl van Shigenori altijd herkenbaar en dat maakt dit een fijn boek om rustig door te bladeren.

Halo Encyclopedia: The Definitive Guide to the Halo Universe
Door: Tobias Buckell
Naast het boek van Okami is er nog een artbook dat zeer populair is onder gamers, en dat is deze van Halo. Dat komt gedeeltelijk door het succes van de shooterfranchise, maar ook door de auteur van het boek: Tobias Buckell. Hij maakte van een Halo-leesboek een bestseller en was daarom de uitgelezen persoon om dit artbook te begeleiden. Het is echt een koffietafelboek, omdat het gladde, grote afbeeldingen bevat en daarnaast alles vertelt over het Halo-universum. De eerste druk schijnt diverse fouten te bevatten, maar die zijn er in een heruitgave als het goed is uitgehaald.

Assassin’s Creed Encyclopedia
Door: Ubiworkshop
Een van de dingen die zo fascinerend is aan Assassin’s Creed, is dat het niet alleen maar een game is waarin je in een vergane tijd terechtkomt, maar waarin de moderne tijd ook af en toe door komt sijpelen in de vorm van de Animus. Zo ook in het boek, dat met allerlei pixel-achtige vakjes is vormgegeven. Het resultaat is een zeer modern stijltje, dat heel helder is, maar niet bij alle beelden past. Deze encyclopedie doet wel precies wat een encyclopedie moet doen: veel informatie geven over de Assassin’s Creed-franchise, zoals de personages, locatie en de historie.

Valkyria Chronicles Design Archive
Door: Raita Honjo
Dit boek zit zo vol met kunst, dat je soms niet weet waar je moet kijken. De rijke afbeeldingen uit de Valkyria Chronicles-games zorgen ervoor dat je dit boek dikwijls weer even oppakt om door te bladeren. Er is daarnaast veel te lezen, dus het is aan te raden voor de Engelstalige Udon-versie te gaan en niet voor de Japanse. Let wel, dit gaat alleen om de eerste Valkyria-game. Wil je ook boeken van de andere games, dan moet je apart nog de tweede en derde aanschaffen.

The Art of the Mass Effect Universe
Door: Casey Hudson
In 2014 is hij weggegaan bij BioWare, maar gelukkig maakte hij een paar jaar voor zijn vertrek dit boek: The Art of the Mass Effect Universe. Casey Hudson werkte aan alle Mass Effects tot nu toe, plus MDK 2 en Star Wars KOTOR. Over Mass Effect zijn vele boeken geschreven, maar er zijn er niet veel die zo’n goed overzicht bieden van de franchise. Een sciencefictiongame heeft nu eenmaal veel plekken om te ontdekken en dit boek doet hard zijn best je goed in te lichten over dat enorme universum dat BioWare ons al jaren brengt.

The Eyes of Bayonetta Artbook
Door: Udon
Een van de nieuwere boeken in dit lijstje is het Eyes of Bayonetta Artbook, dat komt met een DVD waarop een uur lang wordt gepraat met Hideki Kamiya, een van de frontmannen van Platinum Games. Het boek zelf biedt mooie, glossy foto’s uit allerlei fases van ontwikkeling. Juist een game als Bayonetta kan een mooi artbook goed gebruiken, want alles gaat zo snel aan je voorbij in de game zelf, dat je graag alles nog even rustig bekijkt in boekvorm.

Mega Man Tribute
Door: diverse artiesten/Udon
Dit boek valt enorm op tussen de rest, omdat het zo afwijkend is qua design: megakleurrijk en heel erg druk. Dat komt enerzijds door de vormen van Mega Man, maar ook door het feit dat dit boek een samenkomst is van het werk van diverse artiesten. Het cartooneske stijltje waar het in is gegoten maakt het voor niet-gamers wellicht wat onaantrekkelijk, maar dit is tenminste wel een koffietafelboek waar elke keer weer nieuwe dingen in te ontdekken zijn.

Street Fighter IV / Super Street Fighter IV Official Complete Works
Door: Daigo Ikeno
Het was mooier geweest als dit gewoon de Street Fighter Official Complete Works was, in plaats van die van het vierde deel. Maar ja, dan had het verzamelwerk nog veel dikker moeten zijn en dan was het waarschijnlijk door de tafel heen gezakt. Het boek geeft je niet alleen geweldige inzichten in hoe de vechtpersonages zijn opgebouwd door Daigo Ikeno, maar toont ook een inkijkje in de wereld van Street Fighter uit een ander perspectief, namelijk dat van studenten.

Half-Life 2: Raising The Bar
Door: David Hodgson
Half-Life 2: Raising the Bar is een modern en stijlvol boek waarin zelfs de ranzigste monsters met aquarel-achtige tinten tot kunststukken worden verheven. Er zitten kleine ‘post-itjes’ in het boek gevlochten om de afbeeldingen en informatie net even wat meer fun mee te geven, waaronder leuke inzichten in de ontwikkeling van de game.

Capcom Design Works
Door: Capcom
Wederom een boek met Capcom-inhoud dat nogal een bonte verzameling is door het stripboekachtige uiterlijk plus alle verschillende werken van diverse artiesten die samenkomen in het boek. Capcom Design Works neemt je door diverse jaren Capcom-gamedesign en -geschiedenis heen, waaronder zelfs de Capcom-mascotte Captain Commando en andere zaken van tientallen jaren geleden.

Supercade: A Visual History of the Videogame Age 1971-1984
Door: Van Burnham
Ben je niet zo gehecht aan één game, één gamefranchise of een game-ontwikkelstudio als het om boeken lezen gaat, dan is dit het boek voor jou. Je moet wel van geschiedenis houden, want Supercade draait puur om de begindagen van gaming, dus de jaren ’70 en ’80. Hoe beleefden mensen games toen? Dat is met rijke afbeeldingen en interessante tekst vol ‘geheime’ informatie te ontdekken in dit mooie stukje gamegeschiedenis.

The Legend of Zelda: Hyrule Historia
Door: Nintendo
Dit boek had zó een boek in Links zak kunnen zijn, want het biedt een hele Zelda-esque stijl met uitleg van niemand minder dan Eiji Aonuma himself, maar ook andere Nintendo-grootheden doen hun zegje in dit mooie boek. Het is niet zo heel erg gefocust op het bieden van grote foto’s per pagina, maar wel op het delen van zo veel mogelijk informatie over de Zelda-franchise met daarin vele diverse tekeningen en schilderwerken, direct van de tekentafel.

We hebben er al een heleboel genoemd, maar misschien heb jij nog tips voor het perfecte game-artbook dat elke gamer zou moeten hebben. Wellicht eentje van Metal Gear Solid of Dark Souls? Je hoeft ons er niet voor op de koffie te vragen, laat gewoon je boekentips achter in de comments!

Door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Witcher 3: Wild Hunt review – Een legendarische reis, met enkele hobbels

Doorgedraaide Uchiha Obito speelbaar in Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4