Het is zaterdagavond, je hebt net gegeten en het duurt nog uren voordat de kroeg ook maar enigszins interessant is. In je eentje wat gamen is natuurlijk een goede tijdsbesteding, maar games kunnen ook gangmakers zijn. Dus trommel je vrienden op, shake wat cocktails voor ze en duw ze een controller in de handen. We tippen games om het feestje mee te beginnen!
TowerFall
We beginnen met een niet zo heel voor de hand liggende titel, namelijk Towerfall: Ascension. Het is niet direct de partygame waar iedereen aan denkt bij groepsgamen, maar TowerFall is wel degelijk een titel die zeer geschikt is voor meer dan één gamer. Deze 2D-retroindiegame van Matt Thorson speel je het liefst met vier man tegelijk. Het is een boogschietspel in een arena, waarbij de pijlen die je schiet niet oneindig blijven komen. Sterker nog, je moet de pijl na het schot ergens in de arena weer gaan halen om er opnieuw een vijand mee te kunnen verslaan. Het kan ook voorkomen dat een vijand net wegduikt en een vriend net opspringt. Daar reageert hij waarschijnlijk niet al te vrolijk op, want zo’n pixelige pijl komt hard aan.
Wat TowerFall zo tof maakt met zijn allen, is dat je niet per se allemaal naar hetzelfde doel werkt. De een kan vooral plezier halen uit het irriteren van de ander, terwijl een ander zich liever richt op het zo snel mogelijk uit de weg werken van vijanden (die in allerlei soorten en maten voorbij komen). Het is een moeilijk game, maar de uitdaging doet je steeds opnieuw “nog een potje!” uitroepen.
Aantal spelers: 1-4 spelers
Platform: Ouya, PlayStation 4, Mac, Linux en PC. Een PlayStation Vita-variant is in de maak.
Hoogst genoteerde deel in de serie: er is maar één deel, maar er wordt wel onderscheid gemaakt tussen Towerfall en Towerfall: Ascension, waarbij Ascension een uitgebreidere singleplayer heeft, plus nieuwe levels, wapens en gameplayvarianten.
Grappig feitje over de game om extra punten te scoren bij je vrienden: de maker van de game kwam op het idee tijdens een gamejam, maar merkte tijdens het testen van de game op zijn huisgenoten dat het een partystarter was waar meer uit te halen viel. Is dat niet genoeg voor je vrienden, dan kun je zeggen dat het uiterlijk van de game geïnspireerd is door de Game of Thrones-boeken.

Just Dance/Dance Central
Nintendo Wii, Xbox Kinect en PlayStation Move: een paar jaar geleden probeerden alle grote gamesbedrijven ons van de bank te krijgen. Uiteindelijk mondde dat vooral uit in stilstaand met de armen zwaaien en al gauw waren de meeste games weer als vanouds zittend met een gewone controller speelbaar. Gelukkig hebben dansgames als Just Dance en Dance Central wel veel succes (gehad) in het in beweging brengen van gamers, want dansspellen zijn de perfecte feestnummers. Waar Just Dance wat meer toegespitst is op feestjes en dansen met zijn allen, is Dance Central meer bedoeld om iets grondiger aan je dansskills te werken. Maar, welke van de games (en welk deel in de franchises) je ook kiest: ze staan garant voor veel lol om slungelige moves en houterige heupbewegingen. En als je graag tot in de late uurtjes staat te dansen in de club, dan gelden deze games als een goede warming-up.
Het hangt van welke game je kiest af hoeveel mensen er kunnen meedoen. Dance Central laat maximaal twee spelers toe, terwijl er van Just Dance werd beweerd dat er wel zes mensen tegelijk kunnen dansen. Het valt te betwijfelen of je huiskamer het toelaat en bovendien zijn de meeste groepsdansjes toch voor vier man bedoeld in plaats van de volle zes. Ubisofts Just Dance is heel erg allround qua muziek. Je vindt er de standaard Lady Gaga en Rihanna, maar ook Never Gonna Give You Up en een liedje van de film Aladdin. Harmonix’ Dance Central biedt dance- en popnummers, maar legt de nadruk op hiphop en R&B. Jij wilt natuurlijk weten waarmee je het eerste die polonaise bereikt, en dat is toch echt Just Dance met zijn fluoriserende kleurenparade.
Aantal spelers: 1-6 voor Just Dance, 1-2 voor Dance Central
Platform: Wii, Wii U, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 voor Just Dance. Dance Central is puur op Microsoft gefocust, dus alleen Xbox 360 en Xbox One.
Hoogst genoteerde deel in de serie: Dance Central 3 en Just Dance 2014
Grappig feitje over de game om extra punten te scoren bij je vrienden: er zijn speciale edities van Just Dance beschikbaar voor mensen die heel erg into musicals, Disney, ABBA, Michael Jackson of De Smurfen (?!) zijn.

Mortal Kombat / Street Fighter / Tekken
Als je fan bent van één van de bovenstaande franchises, dan kun je het misschien niet zo goed hebben dat we ze allemaal op een hoop gooien, maar het is allemaal voor eenzelfde doel: een feestje bouwen. Mortal Kombat doet dat goed met zijn idiote Fatalities, Street Fighter met zijn bonte gezelschap van personages van over de hele wereld en Tekken met zijn beren, boomstammen en boom-elfjes.
Deze drie vechtgamefranchises (of als je liever vechtgames als Soul Calibur of Dead or Alive doet, ga je gang) zijn populaire gangmakers, omdat je ze gemakkelijk oppakt. Plus, met buttonbashen kom je meestal niet ver, waardoor je vrienden iets verder moeten gaan en zich over de combo’s moeten ontfermen om enigszins bij winst in de buurt te komen. En jij kan alleen maar met een glimlach van oor tot oor toekijken, want niet alleen is het fijn ze er af en toe (virtueel) flink van langs te geven, je herkent ook veel van jezelf toen jij met vechtgames begon. Speel je echter met vrienden die bloedfanatiek zijn, dan heb je kans dat je de kroeg niet eens meer haalt, dus misschien kun je deze games dan beter bewaren als afterparty-middel.
Aantal spelers: 1-2 spelers
Platform: vrijwel alle platformen hebben wel een geschikte vechtgame.
Hoogst genoteerde deel in de serie: Mortal Kombat Komplete Edition, Tekken 3 en Street Fighter IV.
Grappig feitje over de game om extra punten te scoren bij je vrienden: Mortal Kombat is ooit begonnen als idee voor een game rondom Jean-Claude Van Damme. Street Fighter houdt diverse Guinness Records, waaronder die voor de vechtgame die al het langst loopt (27 jaar) en de vechtgame met de meeste uitgaven, namelijk 127 stuks(!).

Guitar Hero / Rock Band
Als je ook maar enigszins van rockmuziek of metal houdt, dan zal dit waarschijnlijk je favoriete partygame zijn. We zien Harmonix hier weer terug, want de makers van Dance Central weten al lang raad met ritme en bedachten ook Guitar Hero, een spel waarin je een instrument (aanvankelijk alleen een gitaar) bespeelt en op het juiste moment de juiste knop moet indrukken. Rock Band is net zoiets, want het is ook een ritmische game waarin je zogenaamd een muziekinstrument speelt. Het kan heel echt voelen, want je kunt bij beide games een gitaartje kopen (of soms een ander instrument zoals een drumstel) om deze als controller voor het spel te gebruiken.
Het geeft, zelfs bij een virtuele band, een gevoel van saamhorigheid om met z’n allen muziek te maken. Natuurlijk is het balen als Vriend X voor de tiende keer de verkeerde snaar raakt, maar wat geeft het een goed gevoel als jullie het goed genoeg hebben gedaan om verder te komen. Deze games zorgen ervoor dat je van de bank af komt, zonder dat je het gevoel krijgt dat je er teveel voor hoeft te bewegen. Een andere grote plus van deze muziektitels is dat je het met best een groot gezelschap tegelijkertijd kunt spelen en iedereen die niet speelt, die kan altijd nog als zanger of zangeres fungeren.
Aantal spelers: 1-7 spelers
Platform: Nintendo DS, iOS, PlayStation 2, PlayStation 3, PSP, Wii en Xbox 360. Goed nieuws, want beide franchises krijgen nieuwe delen op de current-gen consoles.
Hoogst genoteerde deel in de serie: Guitar Hero II en Rock Band 3.
Grappig feitje over de game om extra punten te scoren bij je vrienden: Rock Band doet het goed qua DLC; er is al voor meer dan 130 miljoen dollar aan extra liedjes gedownload. Guitar Hero heeft een speciale 80’s uitgave, maar daarin zit een nummer dat niet eens uit de 80’s komt. Aan je vrienden om te raden welke.

Er zijn nog veel meer games te noemen die je in de feeststemming krijgen, check ze morgen op InsideGamer in Games voor een perfecte pre- of afterparty deel 2.
Door: Laura Kempenaar