in

Heroes of the Storm review – Makkelijk te leren, moeilijk te beheersen


Altijd al eens de iconische helden uit Warcraft, Diablo en StarCraft tegenover elkaar willen zetten om te kijken wie er wint? Blizzards gratis speelbare game Heroes of the Storm geeft je die mogelijkheid.

Geen moba?
Blizzard noemt Heroes of the Storm (HotS) opzettelijk een team of hero brawler en geen moba (multiplayer online battle arena), omdat het afwijkt van het genre. Net als in een moba speel je met teams van vijf tegen vijf en probeer je elkaars basis te vernietigen, met geschuttorens en minions als obstakels op de wegen die naar de basis leiden. In HotS krijg je echter geen geld als je de genadeslag aan een van die minions toebrengt en je kunt geen items kopen. Je levelt daarbij als een team met één gezamenlijk level en je moet zoveel mogelijk zien samen te werken om bepaalde doelen op de verschillende maps te behalen. Die doelen wegen namelijk zwaar genoeg dat je geheid het potje verliest als je ze negeert.

Helden vrijspelen
De selectie gratis speelbare helden roteert wekelijks. Om hen vrij te spelen heb je gold nodig, wat je verzamelt door potjes te spelen of door dagelijkse quests te voltooien, zoals ‘Speel drie potjes met een Diablo-held’, wat vergelijkbaar is met Hearthstone.

Er zijn momenteel zeven maps waarop je je vaardigheden kunt toetsen tegen bots of andere spelers. Op de ene map moet je zoveel mogelijk piratengoud verzamelen zodat een kanon de torens van je tegenstander van de map veegt, op de andere map moet je weer twee altaren veroveren om controle te nemen over een gigantische drakenstandbeeld dat de vijandelijke basis in de as legt. Het is verstandig zoveel mogelijk in een groep aan te vallen en regelmatig te ganken (in een groep individuele vijanden opzoeken en ze met overmacht afmaken) om je vijand voor te blijven. Daar heb je wel echt teamwork voor nodig en het is erg fijn als je met mensen speelt die weten wat ze doen of bijvoorbeeld met vrienden waarmee je gemakkelijk kunt communiceren.

Makkelijk te leren, moeilijk te beheersen
Doordat er geen items zijn en je je geen zorgen hoeft te maken over wie een last hit uitdeelt, wordt de game door menig persoon als te simpel beschouwd, wat ietwat kort door de bocht is. Blizzard is erin geslaagd een simpele basis neer te leggen, die voor iedereen begrijpelijk is, en daar een complexe speelstijl omheen te bouwen waarin veel variatie mogelijk is. De game is dus makkelijk om te leren, maar moeilijk om geheel onder de knie te krijgen.

Zo krijg je geleidelijk aan meer skills om uit te kiezen, die voor elke held anders zijn, waardoor diverse builds mogelijk zijn. Om echt goed te worden in de game moet je, net als bij moba’s, weten welke verschillende skills bij welke held passen en wat de meest voorkomende speelstijlen zijn per held, de ins en outs van het ganken kennen en bovenal moet je weten hoe je samenwerkt. Teamwork is namelijk erg belangrijk in HotS. Helaas zijn er genoeg mensen die als een kip zonder kop rondrennen en weigeren te communiceren, waardoor je de kans op overwinning in rook ziet opgaan. In die optiek is het fijn dat potjes gemiddeld maar twintig minuten duren en dat een comeback mogelijk is doordat je vijanden plots overmoedig ook als kippen zonder kop rondrennen, doodgaan en vervolgens een minuut lang zijn uitgeschakeld. Dat zorgt voor heel wat adrenalinestoten.

Levelen
Helden worden maximaal level 30 in een potje, waarbij je iedere twee of drie levels een nieuwe skill kunt kiezen tot level 20. Je krijgt echter ook exp voor je account (maximaal level 40) en voor de helden, waarmee je skins en mount-variaties vrijspeelt.

Zo had ik onlangs een potje waarin we bijna al onze torens kwijt waren. De golem van de vijand lag vlak naast onze basis, die nog maar 28% leven had, wachtend tot hij weer tot leven zou worden gewekt. Onze tegenstanders doken de ondergrondse mijn in om monsters te slopen die de golem wakker en sterker zouden maken. We hadden onze basis kunnen verdedigen.
We hadden de mijn in kunnen duiken, in de hoop dat we plots het licht zouden zien. In plaats daarvan renden we ons kamp uit en vochten we ons een weg door de plek waar de verdediging van de vijand eerder tekort had geschoten. Die strategie zagen ze niet aankomen en dat maakte van de aanval een succes, waardoor we er op de valstreep met de overwinning vandoor gingen. Het gevoel van voldoening dat je van zo’n potje krijgt is alleen mogelijk bij een game of gevecht waar strategisch denkvermogen bij nodig is.

Het is dan ook jammer dat je soms zo lang moet wachten op de potjes. De laadtijden van de verschillende maps zijn behoorlijk lang als je deze afweegt tegen de duur van de potjes. Soms zit je drie tot vier minuten naar je scherm te staren voor een potje van maar twintig minuten. Hopelijk neemt Blizzard dit nog onder handen. Ook is het af te wachten hoe Blizzard de matchmaking aan gaat pakken. Net als bij moba’s is het nu afwachten of je bij capabele spelers terechtkomt die in ieder geval in staat zijn om te communiceren. Als je met vrienden speelt heb je hier natuurlijk minder last van, maar het plezier vervalt wel een beetje als je potje na potje verliest voornamelijk doordat iedereen op elkaar zit te schelden.

Lange laadtijden en soms tekortschietende samenwerking daargelaten speelt Heroes of the Storm heerlijk weg. Je krijgt immers de kans om al je favoriete Blizzard-helden tegenover elkaar te zetten. Voor wie bekend is met de Blizzard-games is deze overlapping van de verschillende universums erg tof. Daarnaast is de game laagdrempelig genoeg voor nieuwe spelers om in te stappen en toch uitdagend genoeg om je dagelijks terug te laten komen voor meer. Zo geeft Heroes of the Storm een succesvolle, eigen draai aan het moba-genre.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Retro-Gems : Ducktales MS-DOS

Update: Brothers: A Tale of Two Sons krijgt PS4- en XOne-versie