in

Fansterbank – RMNiels over The Witcher


We houden allemaal van games – daarom zijn we hier op InsideGamer. Sommige games veroveren echter een extra speciaal plekje in ons hart. Door die ene game kijk je reikhalzend uit naar volgende delen in de serie, staat je kamer vol merchandise of koop je blind alle games van die ene producer of ontwikkelaar. Over die passie voor games willen wij meer horen in Fansterbank. Deze keer vertelt RMNiels (Jep, de bedenker van de titel van deze rubriek) ons over zijn liefde voor The Witcher. Heb je zelf een zwak voor een bepaalde game, serie of producer en wil je je passie met ons delen? Kijk dan onderaan dit artikel hoe je mee kunt doen.

Waarom The Witcher?
Eerlijk is eerlijk, The Witcher is ten tijde van de release (2008) COMPLEET aan mij voorbij gegaan. Pas toen deeltje 2 uit was, heb ik The Witcher echt gespeeld tot en met het einde. Ik kon toen meteen verder met Assassin of Kingsen die game verraste me volledig met grafische pracht, maar ook verdere ontwikkeling van personages die nog maar magertjes waren uitgelegd in deel 1. Mijn liefde voor de wereld van The Witcher en mijn nieuwsgierigheid naar de geschiedenis van de personages, zorgden ervoor dat ik mij stortte op de boeken van de Poolse schrijver Andrezj Sapkowski.

The Witcher als game staat los van de boeken en eerlijk gezegd vind ik Sapkowski best een arrogante kwal als het gaat om verhaalvertelling. De beste man is namelijk van mening dat een game niet kan slagen in het vertellen van een verhaal zoals de boeken dat doen. Nou, Sapkowski, The Witcher 3 is het bewijs dat het wel kan. Suck it. Maar goed, dan nog de vraag: waarom The Witcher? Het spel trekt mij door de volwassen thema’s, de aparte wereld en vooral de hoofdpersoon, Geralt. Ik ben geïntrigeerd door de mysterieuze, grappige en badass karaktertrekjes. Ook heb ik het gevoel dat de wereld die wordt gepresenteerd in de game, ook veel uitgebreider moet kunnen zijn. Dus tja, dan maar de boeken lezen en dat heeft mij positief verrast.

Wat is er zo leuk aan de boeken?
De boeken bieden geen hoogstaande plottwists of hoogtepunten op literair gebied, maar de wereld is gewoon geloofwaardig. Het zal je niet ontgaan zijn in de trailers, maar The Witcher gaat over een wereld waar draken, monsters en heksen leven. Dat wordt echter in zo’n Game of Thrones-achtige kwaliteit gepresenteerd, waardoor je het gevoel hebt de wereld echt te leren kennen.

Juist de boeken geven meer inzicht over de wereld waar Geralt in leeft, de motivaties voor zijn keuzes, zijn geschiedenis, zijn morele strijd als Witcher zijnde en de voorgeschiedenis van Ciri (voordat ze bij Kaer Morhen terecht kwam). De boeken gaan namelijk niet alleen over Geralt, maar ook over Ciri, Yennefer, Triss, Dandelion en nog meer personages. Geralt is misschien wel de rode draad, maar ik heb ongeveer net zo veel gelezen over Ciri als Geralt. Vandaar dat ik het ook waardeer dat ik via flashbacks in The Witcher 3 met Ciri kan spelen. Ze is gewoon zo belangrijk in de boeken, waardoor het dom zou zijn haar te negeren in de games. Maar dat heeft CD Projekt RED gelukkig niet gedaan. Door de boeken weet ik waarom Ciri ineens een litteken onder haar wang heeft en waarom Yennefer en Geralt als water en vuur zijn soms. Doordat ik al die details ken, voel ik me een expert van die wereld en ben dus veel meer betrokken bij het verhaal. Als ik ergens fan van ben, dan is het wel van dat soort transmedialiteit.

Het was wel een foute keuze om de vertaalde versie van het eerste boek te lezen. Het is niet één keer, ook niet twee keer, maar gewoon drie keer k*t om het in het Nederlands te lezen. School van de Wolf, Hekser, tovenares, ‘krijg de pokken’, Ridderspoor (Dandelion); het is om te huilen. Vandaar dat ik vanaf boek twee, wat eigenlijk het eerste boek van de saga is, de serie in het Engels heb gelezen.

Wat maakt jou dan fan?
Dat ik 150 euro heb uitgegeven aan de Collector’s Edition van The Witcher 3, geld heb neergeteld voor de boeken en mijn tijd heb gestopt in het lezen van de boeken, laat zien dat ik fan ben. Mijn enthousiasme, verworven door de boeken en games, is wat mij dan weer fan maakt. Een game als The Witcher 3 is stiekem een droom die uitkomt. Het is namelijk sporadisch dat één van je favoriete boeken zo succesvol op het digitale scherm wordt getoverd in een goedwerkend spel.

De duistere situaties in de boeken zijn perfect vertaald naar duistere figuren in het spel. No Man’s Land bij Velen in The Witcher 3 is echt precies zoals het wordt beschreven in de boeken. Het gaat niet enkel over rozengeur en maneschijn, maar om volwassen thema’s en snoeiharde realiteit zonder Disney-einde. Het mooie schrijfwerk van Sapkowski en het fantastische werk van CD Projekt RED zorgden er samen voor dat ik via Fansterbank wilde laten zien waarom de franchise zo goed is op meerdere vlakken en waarom ik zo apetrots ben op mijn Collector’s Edition, als verwezenlijking van mijn innerlijke fanboy.

Ben jij ook helemaal fan van een bepaalde game of serie? Heb je daar alle Collector Editions van – ook die ene die nooit in Nederland is verschenen? Heb je een prachtig cosplaykostuum gemaakt, de naam van die ene producer op je borst getatoeëerd of is er een game waaraan je je rappernaam hebt ontleend? Het maakt ons niet uit hoe gek je verhaal is: wij willen jou er over horen vertellen. Wij willen de foto’s en filmpjes zien. Wij willen je passie voor de game, serie, personage of producer voelen. Wil jij volgende keer in de spotlight staan, stuur dan een paar foto’s en een korte beschrijving naar redactie@insidegamer.nl en wie weet ben jij de volgende!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tien gamepersonages die op bekende mensen lijken

Fallout 4 en de remake van Chrono Trigger – Saimon Says