Het was een grote verrassing op E3, de Electronic Arts-game Unravel, die wordt gemaakt door Coldwood Interactive. Hoofdpersonage Yarny, een manneke van rood draad, heeft alvast alles in zich om Unravel tot een hit te maken. En als de demo ook maar enigszins een goede voorbode is van de uiteindelijke game, dan heeft Unravel nog veel meer leuks in petto dan alleen een wollen hoofdpersoon.

In de demo krijgen we eerst een breiende oma te zien, want dat is waar Unravel eigenlijk om draait; Yarny is een bolletje wol van een omaatje dat van breien houdt en waarvan het breiwerk eigenlijk de enige connectie vormt die ze nog met haar familie heeft. Yarny bestaat als een rode bol wol uit het mandje van de oudere vrouw valt. Yarny staat op en besluit op pad te gaan, op zoek naar diverse herinneringen van deze schattige en melancholieke oma. Wat zijn uiteindelijk doel daarmee is, dat is vooralsnog onbekend.
Vage herinneringen
Die herinneringen zijn in de demo zeer vaag. Je ziet wat vuurvliegjes een plaatje vormen met vage gezichten, en dat is het wel. Moeilijk te plaatsen, dus gauw weer verder. Yarny bestaat niet alleen uit wol, hij is er ook van afhankelijk. Zodra hij begint te lopen (naar de rechterkant van het scherm, want dit is een sidescrolling puzzelplatformer) wikkelt de wol langzamerhand af en wanneer hij bijna aan het einde van zijn draad komt, wordt het dun en knoperig. Heb je het einde eenmaal bereikt, dan kan Yarny niet verderlopen. Het enige dat je dan kunt doen is teruggaan en zoeken naar een nieuw plukje rode wol om verder te gaan.

Dat teruggaan is belangrijk in deze game, want omdat je altijd aan een draadje hangt, kun je in principe altijd terugklimmen, zodat je praktisch nooit het loodje hoeft te leggen door bijvoorbeeld in een ravijn te storten terwijl je een puzzel probeert op te lossen. Je kunt alsnog vallen, maar het is natuurlijk slimmer om je linker trigger erbij te pakken om weer terug omhoog te klimmen en op zoek te gaan naar hoe je die puzzel gaat oplossen.
Wollige lasso
Je gebruikt de wol ook als lasso, dus je kunt met R1 een lasso gooien richting een takje of muurtje. Dat betekent soms dat je wat heen en weer slingert als Tarzan, maar uiteraard kun je dat slingeren ook gebruiken om verder te komen. Een andere grappige optie is touw te spannen tussen twee takken die een rood touwknoopje bevatten, waardoor een soort trampoline-effect ontstaat en je hoger kunt springen. Veel opties, die allemaal even natuurlijk en goed uitgewerkt aanvoelen.
Zo komen we in de demo een inham tegen waar we een wissel moeten overhalen om zo water in het gat te pompen. Dat water kan weer gebruikt worden om naar een volgend platform te springen, ware het niet dat Yarny niet bepaald een zwemmer is. Even in water vertoeven is nog tot daar aan toe, maar daarna verdrinkt Yarna al gauw.

Teruglopen dus, want je bent net langs een appelboom gekomen die al goed rijp is. Appels liggen op de grond te wachten tot je een draad spant naar de waterkant, zodat je ze er via het touw op kunt duwen, het gat in. De appels blijven drijven en vormen platformen, zodat je je weg kunt vervolgen.
Dat soort puzzels vind je door de hele game heen, vandaar dat de vergelijking met LittleBigPlanet al gauw is gemaakt. De puzzels zijn van goede kwaliteit en passen goed in de spelwereld. Hopelijk zullen ze naarmate de game vordert ook in moeilijkheid omhoog gaan, want het zijn op dit moment nog geen puzzels waarin je een half uur het spoor bijster bent.
Qua gameplay mag het een LittleBigPlanet-achtige game zijn, Unravel heeft het uiterlijk meer van de laatste Pikmin-game (bosrijk) en de ziel van Ori and the Blind Forest, omdat je immers langs al die herinneringen komt van dat zielige oude vrouwtje.

Ori and the Blind Forest weet mee te slepen vanaf de eerste seconde en dat geldt ook voor Unravel. Er zit een heleboel symboliek in; van de rode kleur van Yarny, die de liefde voorstelt, tot de draad die vanaf het begin van het level loopt, die de band tussen zielen uitbeeldt.
We zijn benieuwd of we in de uiteindelijke game wijs kunnen worden uit de herinneringen die voorbij komen, want die in de demo zijn niet heel veelzeggend. Het schijnen bovendien niet alleen de schijnsels in de vuurvliegjes te zijn die te maken hebben met het verhaal van de bejaarde dame, ook items in de spelwereld hebben ermee te maken.
Die Pikmin-achtige omgevingen zijn gebaseerd op echte foto’s uit Umea in Zweden, waar een van de directeuren van Coldwood op vakantie was, toen hij op het idee kwam voor Yarny. Hij maakte het poppetje simpel van wat touw en plaatste hem op diverse wijzen in de prachtige Zweedse natuur om puzzels en andere gameplay-elementen te tonen. Het werd de basis voor de hele game, inclusief de omgevingen: een hele rustige, ontspannen plek waar Yarny z’n avonturen beleeft.

Ook is het een plaats waar Yarny opschrikt als hij een vlinder ziet, of wanneer het onweert. Het is bijzonder om emoties als schrik en nieuwsgierigheid van hem te kunnen aflezen; schrik en nieuwsgierigheid bijvoorbeeld, want een gezicht heeft Yarny niet. We zijn benieuwd wat die Zweedse bossen nog meer in petto hebben voor het kleine mannetje (of vrouwtje). En het is een beetje gemeen om te zeggen over de eerste game met gelaatsloze Yarny, maar Unravel is liefde op het eerste gezicht. We zijn benieuwd hoe die relatie zich verder ontwikkelt.