in

Fansterbank – 7threst over gamesoundtracks


We houden allemaal van games – daarom zijn we hier op InsideGamer. De manier waarop we dat uiten, is echter voor iedereen anders. De één toont dat met een immense collectie games, de ander heeft een kamer vol merchandise van game X of serie Y en weer een ander koopt blind álle games van die ene producer of ontwikkelaar. Over die passie voor games willen wij meer horen in Fansterbank. Deze keer vertelt 7threst ons over zijn liefde voor gamesoundtracks en componisten. Heb je zelf een gave game(gerelateerde) collectie en wil je je liefde voor games met ons delen? Kijk dan onderaan dit artikel hoe je mee kunt doen.

Waar komt je passie voor gamesoundtracks vandaan?
Ik ben altijd al een liefhebber geweest van muziek en van videogames, dus in mijn geval was het al snel 1 + 1 eigenlijk. Eind jaren ’80, toen ik een NES en een Commodore 64 had, probeerde ik al de muziek op te nemen uit games, wat toen behoorlijk lastig ging – RGB was toen nog geen standaard en alles ging via RF-connectors.

Zodra ik bijbaantjes had begin jaren ’90, ging ik gameshops af in Nederland waarna ik later ook ging importeren in het SNES-era. Toen had ik geen idee dat in Japan allang gamemuziek op cd’s werd uitgebracht. Eind jaren ’90 kwam ik de eerste soundtracks op het spoor via een kleine importzaak die ook een catalogus uitbracht van gamemuziek, waar ik ook Final Fantasy VI: Grand Finale tegenkwam, een georkestreerde versie van de Final Fantasy VI OST. Daar is het echt mee begonnen.

Van daaruit ben ik mijn Final Fantasy-collectie gaan uitbouwen, door steeds een deel te kopen naast andere soundtracks. Ook leuk waren de Engelse magazines begin jaren ’90 die soms cd’s weggaven bij het magazine. Zo heb ik een N64-collectie op cd die bij N64 Magazine werd weggegeven en een Ecco The Dolphin-collectie die bij Sega Saturn Magazine zat.

Nu koop ik nog steeds soundtracks. Nieuwe, maar ook oude om nostalgische redenen. Zo heb ik de Castlevania Best Music Collections Box gekocht toen de serie 25 jaar bestond. Ook heb ik onlangs een Dragon Quest-boxset in Japan gekocht.

Uit wat voor muziek bestaat je collectie inmiddels?
Inmiddels heb ik een erg grote collectie aan soundtracks, echt te groot om op te noemen. Maar ik zal enkele componisten en OST’s uitlichten.

Games waar ik in geïnteresseerd ben en waar als pre-order bonus een soundtrack bijzit (fysiek, want mp3-downloads heb ik geen interesse in) koop ik ook meestal. Xseed heeft voor de Ys-rereleases en de Trails in the Sky-serie op de PSP bijvoorbeeld fantastische pre-order soundtracks uitgebracht, die ik allemaal heb. Sowieso staan de Falcom-soundtracks met huisband Falcom JDK bekend om het hoge niveau en dat is bij deze releases niet anders.

Andere series die ik zeer hoog heb zitten, ook vanwege de muziek is Shin Megami Tensei, een serie die me aan het hart gaat en waarvan de soundtracks helaas lastig te krijgen zijn. Shoji Meguro is een fantastisch componist, die in mijn ogen op gelijke hoogte staat met Nobuo Uematsu van Final Fantasy.

Ook ben ik weg van de werken van Tenpei Sato, die vooral voor Nippon Ichi componeerde. Met name de soundtrack van Phantom Brave en Disgaea is fantastisch. Verder is Michiru Yamane een fantastisch componiste. Wat zij met de Castlevania-soundtrack heeft gedaan is z’n tijd ver vooruit. Hetzelfde geldt voor Yoko Shimomura. Ook zij levert continu fantastisch werk met toentertijd de Street Fighter 2-soundtrack, maar ook haar latere werk zoals het geweldige Radiant Historia.

Ook mag de Metal Gear-serie, waarvan een groot deel door Harry Gregson-Williams is gecomponeerd, moet ik benoemen. De serie heeft sterke OST’s die perfect passen bij de games en de sfeer in de games. Een nieuwere componist die ik hoog heb zitten, is Hiroshi Yamaguchi, gelieerd aan Platinum Games. Fantastisch wat hij op de soundtrack van Bayonetta en Okami heeft gedaan.

Ooit een van deze helden ontmoet?
In Japan had ik de eer om Hirokazu “Hip” Tanaka te ontmoeten (zie foto onderaan), die de geluidschip van de NES en de Gameboy heeft gedesigned en verantwoordelijk is voor de soundtrack van Metroid. Ook heb ik Nobuo Uematsu ontmoet tijdens het Final Symphony-concert in Wuppertal in Duitsland. Superaardige man!

Ontbreekt er dan nog iets in je collectie op dit moment?
Ik ben nog steeds op zoek naar een hoop soundtracks. Vooral die van Terranigma wil ik nog origineel hebben, maar die is helaas onvindbaar. Verder wil ik graag nog officiële releases hebben van enkele Commodore-classics. Hard n Heavy van Chris Huelsbeck bijvoorbeeld, maar ook alle Last Ninja-soundtracks. Je hebt de High Voltage Sid Collection, maar zoals gezegd heb ik mijn soundtracks liever fysiek. Verder nog op zoek naar de soundtrack van Lazy Jones door David Whitaker (waarvan de muziek gesampled is door Zombie Nation in ‘Kernkraft 400’ trouwens). En alles wat Whitaker voor Shadow of the Beast heeft gecomponeerd. Die soundtracks heb ik extreem hoog zitten, met name de Amiga-versies. Als iemand me er aan kan helpen, graag! 🙂 (nvdr: laat je tips even achter in de reacties of stuur 7threst een persoonlijk bericht!)

Ben jij ook helemaal fan van een bepaalde game of serie? Heb je daar alle Collector Editions van – ook die ene die nooit in Nederland is verschenen? Maak je prachtige cosplaykostuums, heb je de naam van die ene producer op je borst getatoeëerd of is er een game waaraan je je rappernaam hebt ontleend? Het maakt ons niet uit hoe gek je verhaal is: wij willen jou er over horen vertellen. Wij willen de foto’s en filmpjes zien. Wij willen je passie voor games voelen. Wil jij volgende keer in de spotlight staan, stuur dan een paar foto’s en een korte beschrijving naar redactie@insidegamer.nl en wie weet ben jij de volgende!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Unravel hands-on Preview – Sackboy in de wereld van Pikmin

LEGO Jurassic World Review – Prehistorische gameplay