in

5 tips voor Rocket League-beginners – Zo word je Koning Autovoetbal


Woessjjj! Als een volleerd coureur scheur je door de arena. Met je nitroboost race je je tegenstanders voorbij en het gras verbrandt onder je banden. Niets kan je tegenhouden, je bent nog sneller dan het licht, je maakt een gigantische sprong en raast door het scherm… en mist de bal compleet. Het andere team tikt hem makkelijk in je goal terwijl jij frontaal tegen de muur aan ramt.

Dat moet je natuurlijk niet willen, en dus is het tijd voor wat beginnerstips. Rocket League is verrassend ingewikkeld voor een spelletje over voetbal met auto’s. Je moet echt oefenen om de leaderboards te beklimmen. Dit zijn de eerste stappen naar eeuwige autovoetbalroem.

Raak de bal niet
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar Rocket League (en echt voetbal) win je voor het grootste deel op momenten dat je de bal niet raakt. Veel van je eerste potjes worden gekenmerkt door tegenstanders en medespelers die als een kip zonder kop achter de bal aan rijden. Hun enige strategie is om die knikker een ram te geven, het maakt eigenlijk niet eens uit welke kant op. Ze vormen kluitjes die wanhopig onder een opstuitende bal wachten tot hij weer naar beneden valt. Wees slimmer dan dat! Blijf een stukje achter hangen en met een beetje goede timing kun je gemakkelijk aan komen rijden en met een welgemikte sprong de bal boven hun neus wegtikken.

Bovendien moet je de bal soms aan je medespeler laten. Het heeft geen zin om er met zijn allen achteraan te gaan, als een teamgenoot al een duel aangaat kun je beter uit de buurt blijven. Anders loop je alleen maar het risico dat je hem in de weg zit, net als hij een perfect schot voor zichzelf heeft gecreëerd. Het is veel verstandiger om achter te blijven en te wachten tot je maatje de bal voorzet. Dan kun je met een boost tevoorschijn komen en hem met gemak het doel binnen schuiven.

Speel als een team
Het is sowieso heel belangrijk om als een team te fungeren. Hou rekening met wat je medestanders aan het doen zijn en wie welke rol op zich neemt. Als allebei je maatjes in de aanval zijn, is het misschien verstandiger om achter te blijven en te verdedigen. Anders kan de tegenpartij simpel scoren zodra ze de bal weten te veroveren. Dat betekent trouwens niet dat je braaf in je eigen doel moet blijven wachten, je kunt ook opkomen als zich een kans voordoet, maar je moet in ieder geval in staat zijn om een counter af te wenden.

Andersom heeft het ook weinig zin om met zijn tweeën de goal te verdedigen, dus als iemand anders dat al doet kun jij meer de aanval opzoeken. Je moet bereid zijn om elke rol op je te nemen, en niet alleen aanvallend of verdedigend denken. Als je tijdens de aftrap vlakbij de bal tevoorschijn komt, dan moet je er wel op af sprinten, anders is het balbezit bijna automatisch aan de tegenstander. En als je juist ver weg spawnt heeft het weer geen nut om als een malle op de middenstip af te boosten, want je teamgenoten zijn er toch eerder. Dan is het slimmer om achter te blijven voor het geval dat de vijand gelijk een schot op doel uit de hoge hoed tovert.

Weet waar je doel is
Een kleine tip, maar daarom niet minder belangrijk: je moet altijd aan kunnen voelen waar je eigen goal is. 95 procent van de tijd wil je de ball cam aan hebben staan, die de camera vastzet op waar de bal is. Hartstikke handig, alleen kun je niet echt meer zien waar je rijdt. Het is daarom van belang dat je weet hoe je ongeveer moet rijden om voor je goal terecht te komen. Als de tegenstander de aanval inzet wil je snel je doel kunnen verdedigen, zonder dat je de bal uit het oog hoeft te verliezen. Een goede kennis van het veld is dus noodzakelijk. Gelukkig helpt het ontwerp van de grasmat een beetje mee. Er staan allerlei lijnen op de grond en het gebied voor het doel is extra gestreept. Met een beetje oefenen kun je je auto zonder te kijken met een powerslide op je doellijn parkeren.

Het kan trouwens ook geen kwaad om te weten waar het doel van de tegenstander is. Een echte spits kan het net met zijn ogen dicht vinden. Blijf je altijd bewust van je positie op het veld. Als de bal dan langs je heen vliegt kun je hem precies het goede tikje geven met een zijwaartse sprong om hem in de touwen te werken.

Boost als een baas
Eén van de belangrijkste wapens in je arsenaal is de boost. Het is het enige middel waarmee jij sneller bent dan je tegenstander. Je hebt het nodig als je pijlsnel moet schakelen naar de verdediging, of als er een mooie voorzet aan zit te komen die jij in het doel kan koppen. Houd dus altijd je boostmeter in de gaten, hij gaat vrij snel leeg! Zorg dat je nooit zonder komt te zitten en rij als je even niet aan de bal bent over een paar boostpads heen. Bij voorkeur de zes megapads in de hoeken en aan de zijkanten waarmee je meter in één keer is gevuld. Het kost misschien een paar seconden, maar het is het meer dan waard!

Een kleine tip om boost te besparen is om je flip te gebruiken voor extra snelheid. Door je stick naar voren te duwen en twee keer te springen koprol je net iets sneller vooruit. Zo kun je snel het veld oversteken zonder je boost te gebruiken, dan heb je lekker nog een appeltje voor de dorst over.

Meester in de lucht
De belangrijkste techniek om onder de knie te krijgen is toch wel het gevecht in de lucht. Je auto kan niet voor niks springen! Op de hoogste niveaus wordt de bal vanaf elke hoogte en vanuit elke hoek uit de lucht geplukt. Dat is met die zweverige autootjes knap lastig om te doen en dus zul je flink moeten oefenen. Je kunt het beste beginnen in de trainingsmodus, waar je met de aerial-oefeningen aan de slag kunt. Je zult de bal in het begin meestal missen, maar voorzichtig leer je je dubbelsprongen goed te timen. Daarna kun je ook oefenen met vliegen, dat doe je door in de lucht te boosten. Probeer het niet gelijk op volle snelheid maar doe het langzaam aan. Als je niet zo hard gaat, is je auto in de lucht wat beter te besturen.

Heb je het een beetje onder de knie, dan is het tijd om de muren en zelfs het plafond te gebruiken. Niemand kan je tegenhouden als je vanaf hoog op de muur zijwaarts springt en de bal in het doel kopt. Deze sprongen zijn extreem moeilijk te timen, maar je hebt ze wel nodig als je verder wilt komen. Bij sommige potjes komt de bal nauwelijks op de grond omdat extreem goede spelers hem steeds vanaf de muur in de lucht houden.

En nu oefenen!
Oefening baart kunst, en de seizoensmodus is een goede plek om uren te maken. Kies de moeilijkste bots als tegenstanders: je zult een paar keer flink ingemaakt worden, maar je krijgt wel een goed gevoel voor wat wel en niet werkt in het spel. Speel daarnaast samen met je vrienden, zodat je rustig met elkaar wat oefeningen kunt doen. En vorm samen een online team, je bent immers veel beter op elkaar ingespeeld dan met willekeurige spelers. Volg je deze tips, dan bestijg je als een raket de leaderboards en ben je voor je het weet de kampioen van Rocket League!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 5/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Five Nights at Freddy’s 4 komt twee weken eerder dan gepland uit

God of War 3: Remastered review – Veegt de vloer met ons aan