Het valt eigenlijk niet eens zo op, maar het allereerste level in Super Mario Bros leert je meteen al een heleboel over wat wel en niet kan in de wondere wereld van Mario. De eerste Goomba die op Mario afkomt leert je vijanden te ontwijken en maakt ook duidelijk dat Mario blokken kan kopstoten voor extra items. De opeenstapeling van blokken wat verderop in het level toont je bijvoorbeeld het gevaar van een bodemloze put zonder je direct een level te laten verliezen.
Het spreekt zo’n dertig jaar misschien allemaal wel heel erg voor zich, maar door Super Mario Maker word je je ineens weer bewust van de lessen die jaren van Mario-levels spelen je hebben geleerd. Dat Nintendo het eindelijk heeft aangedurfd een game uit te geven die je al die opgedane kennis laat toepassen, is daarom een droom voor iedere gamer die ooit Mario onder de knoppen heeft gehad en dacht het wel even beter te kunnen dan Miyamoto zelf.

Bouwen als spel
Super Mario Maker geeft je (bijna) alle middelen om zelf levels in de stijl van Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3, Super Mario World en New Super Mario Bros. te maken. Of het nu een onderwaterlevel is waarin tientallen Goomba’s ronddrijven, een luchtschip gevuld met kannonen op de lastigste plekken of een kasteel waarin je het tegen twee gigantische op elkaar gestapelde Bowsers in een Koopa Clown Car opneemt: het is allemaal mogelijk. Met behulp van de Gamepad sleep je objecten naar de juiste plek, pas je eigenschappen van vijanden of voorwerpen aan door ze even te schudden en plaats je onderdelen in buizen of voer je ze paddenstoelen om ze te laten groeien.
Het voelt allemaal zo voor de hand liggend en speels dat het maken van levels zelf eigenlijk al een game op zich is. Op de maat van remixes van bekende Mario-deuntjes en gepaard met een geestige autotune-stem plaats je onderdelen in een level. Het zorgt ervoor dat je haast ritmisch aan het bouwen slaat. Halverwege de constructie van een level even testen is secondewerk en de game levert je constant de nodige informatie die je nodig hebt om verder te bouwen. Na een testrun kun je bijvoorbeeld zien hoe je als Mario precies door het level heen bent gesprongen.

Zeven dagen geduld
De hoeveelheid mogelijkheden die Super Mario Maker weet te bieden gaat veel verder dan de levels die je in eerdere 2D-Mario’s hebt gezien. Het is daarom dat Nintendo heeft besloten spelers in een periode van zeven dagen steeds meer toegang tot alle onderdelen en opties te geven. Het idee is met name in het begin goedbedoeld. Leren te werken met beperkingen is iets dat iedere levelbouwer in zijn achterhoofd moet houden, maar naarmate de dagen verstrijken en onderdelen waar je al sinds de eerste dag op zit te wachten maar niet voorbijkomen, begint het toch frustrerend te worden. De klok van de Wii U een weekje vooruit zetten is dan helemaal geen verkeerde beslissing.
Wie zelf de inspiratie mist om als leveldesigner aan de slag te gaan, kan de tientallen levels die door Nintendo zelf zijn gemaakt spelen om de nodige inspiratie op te doen. Hoewel Super Mario Makers meer levels bevat dan de standaard 2D Mario is het merendeel bijzonder kort en vooral aanwezig om te tonen wat er in de leveleditor allemaal te bouwen is. Wat er allemaal echt mogelijk is, wordt pas helemaal duidelijk wanneer je besluit een kijkje te nemen in het onlinegedeelte van Super Mario Maker.
Super Mario Media
Voor deze recensie hebben we de media-versie van Super Mario Maker kunnen spelen. Die versie is in alle opzichten gewoon precies dezelfde game als die op 11 september in de winkels ligt, met als grootste verschil dat de levels die online gedeeld worden alleen afkomstig zijn van andere recensenten, YouTube’ers of andere figuren uit de gamemedia. Dat het niveau veel hoger gaat liggen wanneer het grote publiek met de game aan de gang gaat, ligt voor de hand, want iedereen weet natuurlijk dat gamejournalisten zelden ergens iets van bakken.
Super Mario Online
Makers van over de hele wereld kunnen in de Course World hun eigen levels uploaden. Aanvankelijk zijn dat er maximaal tien per gebruiker, maar naarmate je meer sterren verdient door goede beoordelingen van andere spelers te ontvangen, mag je meer levels online publiceren. Levels die online gedeeld worden hoeven maar aan één simpele eis te voldoen: je moet je eigen level zelf een keer uitspelen.
Het is een geniale oplossing die ervoor zorgt dat de echt slechte levels vooral lekker op de Wii U’s van de minder begaafde makers blijven staan. Het betekent natuurlijk niet dat er geen uitdaging is te ontdekken in de door gebruikers gemaakte levels – het tegenovergestelde is zelfs waar. Pas nadat je de verschrikkelijk lastige en soms ronduit oneerlijke levels van andere gebruikers hebt gespeeld, realiseer je je pas hoe goed over ieder ander level is nagedacht in de werelden die Nintendo zelf in elkaar heeft gezet.

On-Nintendo oneerlijk
Dat valt helemaal op in misschien wel de belangrijkste stand van Super Mario Maker: de 100 Mario Challenge. Met honderd levens is het hierin de bedoeling een serie van levels uit te spelen die door andere spelers zijn gemaakt. Zijn er tegen de tijd dat je Peach hebt bereikt niet honderd Mario’s een pijnlijke dood gestorven dan speel je een speciaal kostuum vrij dat te gebruiken is in zelfgemaakte levels van Super Mario Bros.. Met drie verschillende moeilijkheidstanden weet de 100 Mario Challenge genoeg uitdaging te bieden. Expert-modus is door de soms duivels lastige of simpelweg gemene levels vol trollerig geplaatste vijanden of gewoon slecht ontwerpen sprongen vaak oneerlijk moeilijk.
Die valkuil heeft Nintendo eigenlijk altijd weten te vermijden, maar Super Mario Maker heeft er aardig mee te kampen. Gelukkig is er ook een positieve ontwikkeling te ontdekken. Goede levels weten zich eigenlijk altijd een weg naar de top te vinden en via Miiverse voorzien de meeste gebruikers andere van opbouwende kritiek wanneer een level niet helemaal leuk is om te spelen. De kwaliteit van de online gepubliceerde levels stijgt eigenlijk met de dag omdat Makers steeds meer beginnen te ontdekken wat wel en niet werkt in een level.

Mario-magie
Daarin schuilt ook de magische kracht van Super Mario Maker. Iedere keer dat je het spel opstart staat het onlinegedeelte weer helemaal vol met levels die bekende Mario-elementen op hun kop zetten of dingen doen die je zelf niet voor mogelijk had gehouden binnen de editor. Bijvoorbeeld een level waarin een totempaal van mollen je achtervolgt terwijl je als Mario op een lopende band wanhopig probeert weg te komen, of een level waarin de basisprincipes van een Metroidvania worden gecombineerd met de standaard power-ups uit Super Mario Bros. 3; alles is mogelijk en wat we nu zien is nog maar het topje van de ijsberg.
Hoewel Super Mario Maker al ontelbare variaties op bekende gameplay weet te bieden, zijn er nog genoeg onderdelen te bedenken zijn die nog ontbreken. De mogelijkheid om water in een level te plaatsen zonder meteen een complete onderwaterwereld te maken bijvoorbeeld. Of wat te denken van het feit dat hellingen maken niet mogelijk is. Waar is de mogelijkheid om halverwege een lastig level een checkpoint te plaatsen eigenlijk gebleven? Het zijn misschien kleine kritiekpunten, maar omdat de rest van de game zo ongelofelijk afgewerkt en goed doordacht aanvoelt, is het gewoon raar dat deze vaste elementen uit veel Mario-games gewoon helemaal ontbreken.
Super Mario Maker is vanaf 11 september verkrijgbaar voor de Wii U.