in

Games die wij nu met een VR-bril willen spelen – Deel 1


Of je nu de voorkeur hebt voor Oculus, Samsung Gear VR, Vive, Google Cardboard, Project Morpheus of een andere VR-bril; virtual reality is er. Je kunt dat gebruiken om te vergaderen, maar er is natuurlijk maar één ding waar wij aan denken: de games die wij nu op die apparaten willen spelen.

Far Cry 4
Iets waar mensen die niet gamen nog wel over fantaseren als ze het woord virtual reality horen, is om verre landen te kunnen bekijken door de bril. Vertalen we die wens naar games, dan schiet Far Cry 4 te binnen. Kyrat is op de console al adembenemend mooi met haar veelzijdige natuur, maar met een virtual reality-bril op komt die wereld nog meer tot leven. Maar dat geldt natuurlijk niet alleen voor de mooie vergezichten, ook de hongerige wolven komen gevaarlijk dichtbij met zo’n VR-bril op. Op Gamescom was de Insanity Speech van Vaas uit Far Cry 3 te bekijken met Oculus Rift, en dat schijnt ook een intense ervaring te zijn.

Star Fox
Het gevoel hebben van vliegen, zonder daarvoor door de douane heen te hoeven. Star Fox zou perfect zijn voor VR. Niet alleen door het gevoel van vliegen in je eigen Starfighter, maar door zo’n VR-bril zou je mogelijk niet alleen naar buiten, maar ook in de cockpit kunnen kijken. Het zou wel kunnen voorkomen dat deze game in virtual reality misselijkmakend is, want de vliegactie kan soms heftig zijn, zeker omdat je je teamleden in de gaten moet houden, alsook de vijand en verschillende doelen. Star Fox Zero voelt tijdens het spelen al alsof je midden in de actie zit. Miyamoto heeft zelfs gezegd dat het aankomende Star Fox Zero bijna een VR-ervaring is. Bijna, want nog altijd zegt Nintendo dat virtual reality niet goed past binnen haar filosofie. Echt voor VR zal Star Fox dus waarschijnlijk niet verschijnen, tenzij Nintendo ons met haar nieuwe console het tegendeel bewijst.

Until Dawn
Horrorgames zijn het beste te ervaren in een donkere kamer, waardoor je door niets kunt worden afgeleid. Eigenlijk precies wat VR is, want hierdoor wordt ook de omgeving uit je zicht weggehaald en kun je alleen naar het scherm kijken. In het geval van Until Dawn is dat het scherm waarop angstaanjagende dingen gebeuren, waarvoor je regelmatig liever je ogen sluit. Until Dawn zou zich niet alleen vanwege de horror goed lenen voor een VR-treatment; ook zal je door zo’n bril nog meer het gevoel hebben dat je tot de vriendengroep uit het verhaal behoort in plaats van dat je toeschouwer bent. In 2014 waren er geruchten dat de game ook voor Morpheus zou worden ontwikkeld, maar dan moet die VR-bril wel uitkomen.

Mirrors Edge Catalyst
Als je een lijstje maakt met games die je graag in VR speelt, dan mag Mirrors Edge Catalyst niet ontbreken. Free running over de daken van flatgebouwen, dat doe je in het echt niet. Zeker niet in het tempo dat een Mirror’s Edge van je vergt. De game heeft natuurlijk al dat first-person-perspectief waardoor je er middenin lijkt te zitten, maar een VR-bril kan dat gevoel versterken. Alleen schijnt het spel niet zo vanzelfsprekend geschikt te zijn als je verwacht. Je wordt er namelijk heel snel misselijk van, juist omdat er zoveel beweging, sprongen en hoogteverschillen in zitten. Dat is bij de gewone console-versie op de televisie al zo. Hoogtevrees en bewegingsziekte zijn een realistisch probleem wanneer Mirrors Edge Catalyst op VR-platformen zou uitkomen, maar het lijkt zo vet dat we daar best korte pauzes na elke paar minuten voor over hebben.

Morgen verschijnt deel 2 van de games die wij nu willen spelen met een VR-bril op onze neus.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aan de slag met RollerCoaster Tycoon World – Gameplay

Advertorial: Ik wil gamedesigner worden!