in

Zo maak je een goed level in Super Mario Maker


Een level maken in Super Mario Maker is zo makkelijk dat zelfs een kind het kan. Muntjes, Goomba’s en bodemloze putten naar de juiste plek slepen werkt allemaal prima, maar door maar wat obstakels op het scherm te toveren maak je nog niet een level dat ook echt leuk is om te spelen.

Super Mario Maker leert je namelijk op een speelse manier het een en ander over leveldesign. Pas nadat je een paar door gebruikers gemaakte levels hebt gespeeld, realiseer je je pas hoe goed die van Nintendo zelf eigenlijk in elkaar zitten. Er valt dus nog heel wat te leren van de meesters. Met de volgende tips van een inmiddels ervaren Mario Maker stijgen jouw levels in ieder geval boven de rommel uit die de andere spelers in de eerste paar dagen produceren.

Bedenk een thema

Een goed Mario-level bestaat niet uit een heleboel willekeurig achter elkaar geplaatste obstakels, maar heeft een thema dat tot het uiterste wordt uitgewerkt. Een level waarin Mario het tegen Koopa’s in alle soorten en maten opneemt, is bijvoorbeeld een goed idee als startpunt. Of wat te denken van een level waarin de Italiaan van springveer naar springveer moet springen.

Als je eenmaal een thema of idee hebt waar je een heel level omheen gaat bouwen, merk je vanzelf dat nieuwe obstakels of uitdagingen voor Mario bedenken een stuk makkelijk gaat. Je kunt de moeilijkheidsgraad steeds verder opschroeven en voor de speler is het ook sneller duidelijk wat er van ze verwacht wordt.

Moeilijk om het moeilijk zijn is niet leuk

De meeste spelers maken vooral hele moeilijke levels in Super Mario Maker. Daar is in theorie helemaal niets mis mee, want niets geeft een beter gevoel dan na een heleboel pogingen eindelijk een lastig level uitspelen. Er bestaat echter een groot verschil tussen ‘eerlijk moeilijk’ en ‘oneerlijk moeilijk’. In een oneerlijk level moet je een sprong maken zonder te zien waar je moet landen. In een eerlijk level begeleidt een spoor van muntjes of een pijl je naar de juiste weg. In een oneerlijk level zijn de sprongen vanaf het begin heel erg lastig. Een eerlijk level bouwt het niveau steeds verder op.

Door onofficiële games zoals Kaizo Mario World zijn frustrerend moeilijke levels populair geworden, maar in werkelijkheid zijn deze maar zelden leuk om te spelen. Als speler wil je het gevoel hebben dat het je eigen schuld is als Mario het loodje legt en niet die van de levelontwerper die om telepathie van zijn spelers vraagt om een goede sprong te maken. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.

Denk als de speler

In een ideale wereld kun je je level laten spelen door een heel team van speciaal daarvoor ingehuurde testers, maar in werkelijkheid is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Je broer, vriendin, vriend, buurjongen of moeder je level laten spelen voordat je hem online zet, is dan een goede vervanging. Heb je niemand in de buurt die je tester kan of wil zijn? Probeer dan zo goed mogelijk jezelf in te leven in hoe een noob jouw level zou doorlopen.

Het klinkt misschien logisch, maar als je een tijdje met een eigen level bezig bent, is het lastig om nog met een onafhankelijke blik ernaar te kijken. Die ene sprong lijkt voor jou misschien heel logisch, maar jij hebt hem al tien keer gemaakt. Een level maken en hem de volgende dag met een frisse blik nog eens doorlopen voordat je hem online plaatst, is dus helemaal geen verkeerd idee.

Test je level constant

Je bouwt een hele rij van obstakels waarin Mario als een atleet doorheen moet rennen, springen en duiken, maar nadat je het level speelt, kom je er ineens achter dat de loodgieter bij iedere nieuwe sprong moet stoppen, te weinig ruimte heeft om snelheid te maken, of dat een bepaalde vijand compleet onmogelijk geplaatst is. Er is niets vervelender dan dat je alles moet verschuiven en verplaatsen totdat het eindelijk klopt.

Super Mario Maker maakt het je gemakkelijk om halverwege de constructie het bouwen te pauzeren en je Mario vanaf ieder punt in het level neer te plompen. Door af en toe een reeks obstakels te testen, ontdek je wat werkt en wat niet werkt. Keer je terug naar het bouwscherm, dan zie je bovendien welk traject Mario heeft afgelegd. Weten
hoe hoog ‘ie precies kan springen en tot hoever ‘ie kan komen is bijzonder handig om te weten wanneer je hem tot het uiterste wil laten bewegen.

Een goed level heeft geheimen

Als je eenmaal een goed gevoel hebt over een level dat je zelf hebt gemaakt, is het moment aangebroken dat je wat interessante geheimen verstopt voor de spelers die de moeite nemen alle hoekjes en gaatjes te verkennen. Er is namelijk niets teleurstellender dan erachter komen dat een hoekje van een level dat er verdacht uitziet helemaal niets bijzonders bevat.

Een buis naar een ander gebied en een deur die je naar een kamer vol extra 1-ups leidt, of naar een gigantische hoeveelheid muntjes. Geheimen zijn awesome, dus verstop een Yoshi op een handige plek, of geef een Mushroom aan een speler die de moeite neemt om bij iedere buis te testen of Mario er doorheen kan.

Steel van de beste

Nintendo zelf levert met Super Mario Maker een behoorlijk aantal levels mee die je van de nodige inspiratie moeten voorzien. Voel je vooral niet te goed om complete ideeën of opzetjes helemaal te kopiëren. Deze levels zijn vaak nog geen halve minuut lang, dus er valt in de meeste gevallen nog genoeg van je eigen stijl aan toe te voegen.

Daarnaast zijn er online in de Course World natuurlijk ook genoeg (gedeeltelijk) geniale creaties te vinden. Een level van een ander downloaden, aanpassen en vervolgens weer uploaden is helaas niet mogelijk, maar er zit geen kopiebeveiliging op ideeën. Je kunt dus prima een interessant idee uit een verder matig level zelf toepassen en verbeteren. In de wildgroei van levels die binnen de kortste keren gaat ontstaan moet je de rest een stapje voor zijn door als een echte innovator de beste ideeën van andere gewoon te gebruiken.

Heb je iets aan deze tips gehad en is er een schitterend level door tot stand gekomen? Deel hem dan vooral in de comments dan kunnen we hem zelf aan de proef onderwerpen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Alle nummers uit de Fifa 16-soundtrack bekendgemaakt

Esmee in Cosplay: Abunai 2015 verslag