in

De Hulk achter slot en grendel? – Het verzamelen en verzekeren van figurines


De ene persoon vindt het kinderachtig om Batman-figuren te verzamelen, terwijl de ander zelfs zijn Amiibo in de verpakking laat omdat het een verzamelaarsitem is. Of het nou games, strips, Funko-figuren of iets anders is; de meeste mensen verzamelen wel iets. Wat komt er allemaal kijken bij zo’n verzameling?

Volop keuze
Wat heel essentieel is bij het starten van een verzameling, is dat je keuzes maakt. Natuurlijk is het belangrijkste dat je figurines/games/items koopt die jij zelf fantastisch vindt. Heb je een figuur gezien, slaap er nog een nachtje over en als je zeker weet dat je dat item nodig hebt in je leven, dan kun je verder gaan onderzoeken en tot aankoop over gaan. Je kunt een vitrine vullen met alleen maar figuren die je zelf tof vindt, maar er zijn ook veel verzamelaars die juist voor een bepaalde reeks kiezen. Dat moeten zelfs ouders doen voor hun gamende kinderen; van het verzamelen van een van de toys-to-life-games kun je al een maand huur betalen, laat staan als je voor alles gaat. Wil je zelfs alle Amiibo sparen, dan kost dat je meer dan een Xbox One, PlayStation 4, Wii U en 3DS bij elkaar.

Het is aan te raden van te voren goed te bedenken wat je gaat sparen en daarbij specifiek te zijn. Met alleen LEGO ben je er niet. Technisch LEGO, Star Wars LEGO, minifigures, LEGO uit een bepaald jaar? Nogmaals: een ratjetoe dat precies laat zien waar jij van houdt is natuurlijk prima, maar hoe langer je verzamelt hoe meer je zal merken dat je bepaalde series wilt completeren. Het maakt de jacht ook een stuk leuker als je naar een specifiek item op zoek bent. Je kunt je zo makkelijker specialiseren in een item en dat helpt bij het oriënteren op prijs en de staat van een artikel voordat je het aanschaft.

Verzamelen
Nederland mag dan geen land zijn dat barst van de comicwinkels en andere fysieke plekken om figuren te kopen, maar er zijn wel regelmatig evenementen waarop mooie beeldjes tentoongesteld staan. Prettig, want zo kun je met eigen ogen zien wat de staat van een voorwerp is. Het online kopen van figuren brengt natuurlijk risico’s met zich mee; de figurine kan bijvoorbeeld bij het versturen beschadigd raken. Ook iets simpels als de grootte van een figuur is soms moeilijk in te schatten als je op een online shoptrip gaat.

Marktplaats lijkt een fantastische plek om voor weinig geld een figurine te scoren, maar ook dat kan gevaarlijk zijn. Sommige mensen kunnen kapotte figuren zo lijmen dat het net nieuw lijkt, maar kenners kunnen wel zien dat het geen ‘mint condition’ (uitstekende toestand) is. Mint condition betekent dat een item helemaal gaaf is. Niet als in fantastisch, maar als in: geen beschadigingen, niet verkleurd enzovoorts. Het moet eruit zien als nieuw. Als het even kan, is het handig om de doos eromheen te bewaren, want bij doorverkoop zijn figuren altijd meer waard als ze in de originele doos zijn verpakt. Bij actiefiguren betekent dat meestal dat je ze er helemaal niet uit moet halen, want die zitten vaak in een plastic doos op een karton geplakt.

Vraag het een expert
Wil je iets heel duurs kopen, maar wil je zeker weten dat het product helemaal gaaf is zonder daarvoor eerst een week lang te moeten bestuderen wat er allemaal mis mee kan zijn, dan heb je helaas pech. Er zijn in Nederland niet echt speciale instanties zoals je dat in Amerika wel hebt in de vorm van de CGC voor comics (Certified Guaranty Company), dat zelfs een heel ratingssysteem heeft voor comics. Wel zijn er uiteraard taxateurs en winkels die gespecialiseerd zijn in geeky onderwerpen, dus het is verstandig eerst een paar experts te laten kijken, voordat je tot een dure koop overgaat.

Het is en blijft moeilijk de staat van iets te beoordelen, maar een groot deel komt neer op verstandig zijn. Zo valt het op als een personage net als de gemiddelde sfinx een neus mist, of als een strip een ezelsoor heeft. Als je een dure figurine koopt, dan doe je er goed aan dus wel eerst een soort studieperiode in te lassen voordat je jezelf toestaat een item te kopen. Bekijk de figuur op internet, zoek wat de meest voorkomende problemen zijn en zorg dat je hem op zijn minst een paar keer in het echt hebt gezien voordat je je spaarvarken stukslaat.

Een site als Catawiki kan helpen bij het beoordelen wat een figurine zou moeten kosten (of opbrengen). De Nederlandse handel in videogame- en comicpersonages staat nog steeds een beetje in de kinderschoenen, maar op Catawiki kun je zo langzamerhand wel iets vinden over de verschillende prijzen per status. Het is ook aan te raden om te kijken bij Amerikaanse websites. Ook kan het zelfs helpen om tv-programma’s als Comic Book Men of Toy Hunter te kijken, waarin experts bekijken wat een bepaalde speelgoedset of een beeld ongeveer zou moeten kosten. Uiteraard is het allemaal wat overdreven, maar het kan je wel wat meer gevoel geven voor welke periodes er bijvoorbeeld belangrijk waren voor de comicindustrie en welke merken of soorten figuren er veel waard zijn.

Vergeet echter nooit dat het een wereld is die altijd in beweging is. Zo vertelde de Toy Hunter tijdens zijn panel op Antwerp Convention dat recentelijk een heel pakhuis vol met Hasbro-speelgoed is gevonden, waardoor een item dat eerst prijzig was door zijn zeldzaamheid, ineens aanzienlijk in prijs daalt. Amiibo-verzamelaars kennen die pijn ook. Er zijn mensen die 70 euro voor de Wii Fit Trainer hebben neergeteld, om vervolgens te horen dat Nintendo er een nieuwe productierun van ging maken. Zeer pijnlijk voor de portemonnee.

Vitrine
Heb je na lang kwijlen eindelijk die Hot Toy van Darth Vader gekocht, dan wil je hem natuurlijk wel kunnen bekijken. Over het algemeen koop je figurines waarschijnlijk niet alleen maar als een investering om later door te verkopen. Je hebt er passie voor en je wil je mooie nieuwe aanwinst wel kunnen zien. Daarvoor heb je een vitrine nodig en die is niet zo makkelijk gevonden. Veel vitrinekasten hebben teveel kast en te weinig glas. Ikea heeft wel een paar geschikte vitrines. Vooral Detolf is populair vanwege zijn lage prijs, goede inkijkmogelijkheden van alle kanten en de optie om er een lampje in te zetten.

Maar, niet alles past daar even makkelijk in. Bepaalde LEGO-sets zijn bijvoorbeeld aanzienlijk breder. Ikea heeft veel andere mooie vitrinekasten, maar die lopen vaak enorm op in prijs. Recentelijk is de Hindo-kast verschenen, waarvan er een type is met glazen deuren. Hij is wat klein, maar de metalen planken zijn verstelbaar en bredere opstellingen passen er goed in. Heb je juist veel kleinere figurines, zoals Skylanders, Disney Infinity-poppetjes of Amiibo, dan kun je de Synas LED-lichtbak overwegen. Voor 30 euro kun je dan een leuke opstelling van je figuren maken die wordt verlicht van onderen.

Heb je een hekel aan het zelf in elkaar moeten zetten van meubels, dan wordt het lastig om voor een niet al te gekke prijs een mooie vitrine aan te schaffen. Een optie is de plexiglas of de safe acryl-vitrine, zoals je die waarschijnlijk kent uit LEGO-winkels. Ze zijn simpel en stevig. Je kunt diverse bedrijven vinden die hierin handelen en ze zelfs specifiek in de maten kunnen maken die jij wil, maar omdat het maatwerk is, kun je niet zo een-twee-drie zien wat het zal kosten. Je moet hiervoor vaak een offerte aanvragen.

Verzekeren
Is het hele circus van research, aanschaf en uitstallen voorbij, dan ben je nog niet klaar. Het is namelijk verstandig om je figurines of bijvoorbeeld gameverzameling te verzekeren. Immers zou het heel zuur zijn als een inbreker door je raam je vitrine spot en wat raampjes breekt om je collectie mee te nemen, of als een brand al je figuren omsmelt tot plassen van niets. Verzekeringen klinken vaak als een ver-van-je-bed-show, iets dat alleen andere mensen nodig hebben, maar zeker als je een verzameling hebt die veel tijd kostte om bij elkaar te krijgen, dan kun je wel janken als al je werk weg is.

Ook: het klinkt voor de hand liggend, maar bewaar je bonnetjes. Diverse InsideGamer-members zijn het slachtoffer geweest van diefstal en als je je bonnetje van je gestolen PlayStation 4 niet kan laten zien, dan is het heel moeilijk te bewijzen dat je in het bezit was van het apparaat. Gelukkig kopen we steeds meer op internet en blijven facturen daar voor lange tijd beschikbaar. Maar als je op een beurs iets koopt, of via Marktplaats, dan is het niet altijd mogelijk om een bonnetje te krijgen. Het is aan te raden om dan foto’s te maken van het object en mogelijk mailtjes te bewaren tussen jou en de verkoper. Je weet maar nooit…

Helaas zijn verzekeraars vaag en is het niet altijd duidelijk of je daar direct iets mee kan, maar meer bewijs is moeilijk te verzamelen. Sommige verzekeraars vinden het oké als je je verzameling in Catawiki hebt staan, of als je hem in een Excel-sheet bijhoudt en deze eens in de zoveel tijd naar ze doorstuurt.

De verzekering komt uiteraard bovenop je standaard inboedelverzekering . Dat kan bij sommige grote verzekeringsinstanties, maar er zijn ook gespecialiseerde verzekeraars voor verzamelingen. Het beste wat je kunt doen is een mailtje sturen naar een verzekeraar, zodat je een antwoord zwart op wit krijgt. Verstaan ze stripboeken/games/figurines onder ‘kostbaarheden’ en moet je je hiervoor apart verzekeren? Vraag het aan de instantie waar je je inboedelverzekering onderbrengt, want het is heel afhankelijk van de verzekeraar.

Vriendschap
Tot slot is het beste advies voor een beginnend verzamelaar om je aan te melden bij fora en Facebookgroepen voor verzamelaars. Zo leer je niet alleen veel over de business, maar leer je ook mensen kennen die je kunnen helpen een goede keuze te maken. Je kunt elkaar zelfs ontmoeten op events om samen langs kraampjes te gaan en bepaalde objecten te onderzoeken. En, misschien nog wel belangrijker: een ‘collega’ kan je zeggen dat je beter geduldig moet zijn, dan meteen tot aankoop over te gaan bij een mooie figurine. Dat is namelijk wat essentieel is voor de verzamelaar: het verlangen kunnen weerstaan direct iets te kopen zodra het binnen handbereik is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Command & Conquer: Red Alert 2 nu gratis op Origin

Edge-browser komt naar Xbox One