in

PES 2016 review – De perfecte combinatie


Even een opfrisser: PES 2015 is een beregoede game met voetbal dat staat als een huis. Ook toont de 2015-editie ons een glimp van de werking die de ‘nieuwe’ FOX Engine op de gameplaygebied moet bieden. Namelijk een die gebouwd is op fysiek spel en de invloed daarvan op het voetbal, en niet andersom. Met andere woorden: vorig jaar is de fundering gelegd voor de toekomst. PES bouwt dit jaar hierop verder en is nóg beter dan afgelopen jaar.

Het komt neer op het zoeken naar de perfecte balans tussen speelplezier en realisme, iets waar al jarenlang zowel Konami als EA geen vinger op weet te leggen. PES gaat dat dilemma dit jaar te lijf door het toevoegen van een gigantische berg aan animaties. Het resultaat is niet alleen een game die een lust voor het oog is, maar ook een game die op gameplaygebied grote stappen vooruit zet. Iedere kleine animatie voegt namelijk een reeks mogelijkheden toe aan je arsenaal. Waar een bal aannemen in PES 2015 nog beperkt is tot een aanname op de borst of in de voeten, zijn er in PES 2016 talloze opties. Belangrijk hierbij is dat het lichaam van je speler goed gebruikt en ook kijkt naar dat van de tegenstander. Met welk deel ga je aannemen en waar draai je vervolgens heen om meteen open te staan? Een kleine draai van het lichaam kan daardoor in één klap een gevaarlijke aanval in werking stellen of kostbaar basverlies veroorzaken.

Bij verdedigen is het fysieke spel nog gewichtiger geworden. Spelers kunnen wegduwen zorgt voor meer gevechten om de bal en dat geeft PES meer diepgang dan voorheen. Spelers glijden bijvoorbeeld ook uit, maar staan tegelijkertijd ook sneller op. De kunstmatige intelligentie is ook beter dan voorheen, met spelers die slim diep lopen en (in de meeste gevallen) goed meeverdedigen. Het zorgt voor een vloeiender spelgeheel dat de gameplay stukken strategischer maakt. De sleutel tot succes verandert daardoor ook. Waar ik in FIFA en voorgaande PES-delen om een wedstrijd te winnen simpelweg naar het einde van de wedstrijd een middenvelder vervang door een razendsnelle spits, kies ik in PES 2016 voor andere tactieken. Zo kan ik in de zeventigsteminuut Fellaini bij Manchester United als breekijzer laten invallen op het middenveld, wat veel sneller tot een overwinning leidt . De fysieke kracht van de Belg en gelijksoortige spelers zorgt namelijk voor een voordeel in de belangrijke duels op de cruciale momenten van een wedstrijd.

Zo hebben alle spelers hun eigen sterktes en komen die duidelijk naar voren. Niet alleen visueel, maar ook op het gebied van gameplay voelen individuele spelers dit jaar unieker dan ooit. De kenmerkende dribbel van Messi en de kracht van Bale zijn van mijlenver te herkennen, zelfs zonder hun fotorealistische gezicht. De werking hiervan ligt in de uitgebreide statistieken die iedere speler heeft. Naast de standaard cijfers geven specifieke spelersvaardigheden meerwaarde aan een speler. Dat zorgt bovendien voor die echte ouderwetse PES-momenten. Karim Benzema beschikt bijvoorbeeld over vaardigheden als ‘acrobatische finish’ en ‘hakballetje’, wat weleens leidt tot een spectaculaire omhaal met de hak. Misschien lijkt het op het eerste gezicht iets sporadisch, maar na honderden potjes gespeeld te hebben blijkt dat niet het geval. Het geeft PES 2016 iets speels en het zorgt in combinatie met de sterke FOX Engine voor een voetbalgame die de grens tussen realisme en spelplezier perfect op de mat legt.

Shirtjes
Dat officiële shirtjes in PES ontbreken zijn we ondertussen wel gewend, maar gelukkig is dat op te lossen. Met wat simpele stappen lopen je voetballers er binnen de kortste keren bij zoals ze dat moeten doen.

Toch zijn er nog genoeg elementen die voor de nodige irritaties zorgen bij deze editie van PES, afgezien van klassieke PESiaanse minpunten als statische menu’s en ontbrekende licenties, met vreemde shirtjes, neppe clubnamen en bijvoorbeeld een Bundesliga die nergens te bekennen is. Het nieuwe commentaar is ook niet indrukwekkend, met zinnen die achter elkaar worden herhaald en ongepast geschreeuw op verkeerde momenten. De grootste irritaties dit jaar komen echter van lakse scheidsrechters en matige keepers. Het lijkt net of er gekozen is om zoveel mogelijk overtredingen toe te laten om de vloeiende gameplay niet negatief te beïnvloeden. Een nobel streven, maar de frequentie van hoe vaak ik het heb meegemaakt dat er een overduidelijke overtreding wordt weggewoven, is verre van realistisch. Het is zorgwekkend.

Daarbij zijn de keepers dit jaar te wisselvallig. Een enkele keer wordt er op katachtige wijze meerdere ballen weggestoten, maar veel vaker grijpen de keepers mis. Helemaal wanneer er met iets minder goede keepers gespeeld wordt, is het bijna noodzakelijk om als verdediger de tegenstander niet te laten schieten om een goal te voorkomen. Zowel offline als online zijn bij matig verdedigen resultaten als 6-5 en 7-0 dan ook niet vreemd. Staat de tweede of derde keeper op doel omdat de eerste doelman geblesseerd is dan kun je rustig scores van 15-0 aftikken.

De online potjes die ik heb gespeeld werken trouwens stukken beter dan vorig jaar. Een enkele keer had ik last van een hele korte vertraging, maar het gros van de wedstrijden speelt zonder onderbrekingen en disconnecties. De MyClub-modus is ook weer aanwezig, maar is nauwelijks veranderd, al lijkt de kans op goede spelers iets groter geworden te zijn. Het menu is enigszins herzien, waardoor het geheel een stuk overzichtelijker is, maar het blijft statisch. Diezelfde menustructuur wordt ook gebruikt voor de Master League-modus. Die iets beter is dan vorig jaar door kleine toevoegingen, zoals slagingspercentages bij transfer- en contractonderhandelingen en het omscholen van spelers tot trainers. Het zijn geen grote veranderingen, maar toch weet dit jaar Master League me weer te grijpen en inmiddels zit ik alweer in mijn vierde seizoen.

Met name de verslavende werking van de Master League is voor mij een duidelijk signaal hoe goed de gameplay van PES 2016 in elkaar zit. De afgelopen twee jaar wisten deze offline wedstrijden me namelijk weinig te boeien. Dit jaar bouwt PES verder op de ijzersterke bouwblokken van vorig jaar en biedt het een perfecte combinatie van spelplezier en realisme.

PES 2016 is gespeeld op de PlayStation 4. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Racen en vissen in Final Fantasy 15 – Gameplay

Architectuur en games – van muurtjes in Pokémon tot het gras van Forza 6