in

FIFA 16 review – Groots, gebalanceerd, geen verbinding


In het voetbal kan er in een jaar tijd veel veranderen. Een voetballer kan in twaalf maanden uitgroeien tot een superheld en de Champions League-winnaar kan het seizoen daarop degraderen. Er is maar één ding dat niet zo snel verandert: de wereld houdt van voetbal. Big time. Vorig jaar hielden we echter op InsideGamer.nl iets minder van het virtuele voetbal van FIFA 15, we gaven indertijd deze footie een teleurstellende 6-. Daarom gingen we met het meest recente deel aan de slag om de vraag der vragen te beantwoorden: Kan FIFA 16 het voetbalvuur in jou opnieuw ontsteken?

Altijd weer even wennen
In de rust van mijn eerste match in FIFA 16 kijk ik bezorgd naar mijn handen. Zitten ze soms andersom aan mijn polsen? Ongeveer 40 procent van mijn passes komt in de buurt van de speler waarvoor deze bedoeld is, de rest van de passes gaan voor/achter/naast de bedoelde ontvanger of erger: in de voeten van de tegenstander. Het is algemene kennis dat ieder nieuw deel van de FIFA-reeks in het begin onspeelbaar voelt door de wijzigingen in de gameplay, maar dit is ronduit verontrustend.

Als ik gestaag door ploeter begint het me echter duidelijk te worden: EA heeft eindelijk een keer iets gedaan met de kritiek vanuit de community. Waar je in FIFA 15 nog geteisterd werd door de sprintkampioenen van je tegenstander, zijn tiki-taka voetbal en de (hoge) steekpass nu compleet uit de gratie. Dat heeft als gevolg dat FIFA 16 in de eerste week nog stroperiger aan zal voelen dan het liefdeskind van een bak turbotoffee en een verse marktstroopwafel. De nonchalante passes waarmee je binnen drie balcontacten in de zestien van de tegenstander stond worden nu zonder ogenschijnlijke moeite door de tegenstander geblokkeerd of overgenomen. En ook al zullen de snelle (vleugel)aanvallers het weer goed doen in FIFA 16, het is duidelijk merkbaar dat snelheid niet zaligmakend meer is.

Sterker nog: er is geen enkele voetbalkwaliteit die de spotlight opeist. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, de grootste verbeteringen van FIFA 16 worden behaald door bepaalde aspecten minder goed te maken. Dat wil niet zeggen dat alle elementen helemaal in balans zijn. Het gebruik van kleine skill moves zoals kapbewegingen en het ‘vegen’ van de bal zijn wanneer goed gebruikt ijzersterke wapens om een verdediger compleet op het verkeerde spoor te zetten. Dit is een valstrik waar de AI maar al te graag intrapt, waardoor er relatief gemakkelijk een gat in je verdediging geslagen kan worden. Er lijkt nog steeds een (podium)plekje gereserveerd voor de technisch aangelegde FIFA-spelers onder ons.

Toch is ook de technische speler onderhevig aan de grootste verandering in gameplay die FIFA 16 rijk is: momentum. Meer dan ooit weegt de engine de richting, snelheid, wendbaarheid en bouw van een speler mee tijdens het spelen. Als je niet let op de looplijn of positie van een teamgenoot terwijl je een pass geeft, dan zal de bal al snel in de kicksen van de tegenstander liggen. Je zal dus maatwerk moeten leveren wil je de bal rond laten gaan. Daar komt ook nog bij dat de kracht van een pass of schot veel meer uitgebalanceerd is, waardoor je harder moet passen en harder kan schieten. Het eerste is een noodzakelijk en realistisch kwaad, terwijl het tweede je in staat stelt om veel makkelijker en preciezer op doel te schieten.

Team vol oude en nieuwe spelers
Toch zien we in FIFA 16 ook veel vertrouwde zaken, zoals de populaire spelmodi die we uit FIFA 15 kennen. In de offline modi is weinig veranderd en daar was dan ook weinig noodzaak toe. Je moet jezelf nog steeds door het onnodig moeilijke en onpraktische scoutingsysteem worstelen als je jong talent aan wil trekken, maar dat is dan ook de enige kritische noot die we konden vinden in het offline gedeelte.

Veel populairder zijn de online modi, die de afgelopen jaren van FIFA de grootste voetbalgame-franchise ooit hebben gemaakt. FIFA Ultimate Team (FUT) is terug en kent een kleine optimalisatieslag. Zo kan je veel makkelijker op zoek naar spelers die in vorm zijn, heeft EA de menu’s versimpeld en zijn de transferbandbreedtes verhoogd. Dat laatste is een welkome wijziging, want hierdoor is het makkelijker om spelers te verhandelen dan in FIFA 15. Een extra bron van in-game inkomsten voor een spel waarin weinig goedkoop is.

Toch kunnen we niet om de grootste toevoeging aan FUT heen: FUT Draft. Deze modus stelt je in staat om met willekeurig toegekende topspelers zelf een elftal samen te stellen. Na het betalen van het toegangsgeld á 15.000 FIFA-coins krijg je de keuze uit vijf opstellingen. Je kiest er één, die je vervolgens per positie in mag vullen door er één van de vijf willekeurig geselecteerde spelers te plaatsen. Het doel is een team bouwen wat zo sterk mogelijk is, terwijl je door spelers uit dezelfde landen, competities of teams te selecteren zorgt dat je Team Chemistry-rating hoog blijft. Doe je dat niet, dan vervalt het samenspel van deze superspelers in het ongecoördineerde geklungel van de F-jes van amateurclub Appelscha West ‘59.

Het doel van FUT Draft is het winnen van een toernooi wat uit vier wedstrijden bestaat. Hoe verder je komt, hoe groter de beloning is. Vlieg je er in de eerste ronde uit, dan krijg je een troostprijsje, terwijl de winnaar het veld af stapt met speciale kaartjes en bakken met FUT-pakjes. Online zijn de beloningen overigens groter dan offline, ook al kosten beiden varianten hetzelfde. De grootste beloningen zijn dus te behalen wanneer je online tegen andere mensen speelt. Dat wil zeggen, als je verbinding er niet om de haverklap uit knalt.

Alsof voetbal zelf nog niet irritant genoeg kan zijn
Alle verbeteringen die FIFA 16 doorvoert ten opzichte van zijn voorganger worden nagenoeg teniet gedaan door de werkelijk diep trieste staat van het EA-serverpark. Over de hele wereld en op verschillende systemen klaagt men over het vaak wegvallen van de verbinding. Dubbel frustrerend is dat dit vaak gebeurt wanneer je net een wedstrijd gespeeld hebt, onafhankelijk van het resultaat. Zo won mijn zorgvuldig samengestelde team een thriller van een wedstrijd door in de 87e minuut vanaf 30 meter de té ver uitgekomen keeper te verschalken. Zodra het fluitsignaal klinkt verschijnt er een laadicoontje dat lang genoeg blijft lopen om argwaan op te wekken. Op dat moment weet je het: de afgelopen 10 minuten vol spanning zijn met een flauw lobje op weg naar de prullenbak.

Dit probleem is al erg genoeg in de ‘gewone’ variant van FUT, waar het je een overwinning of een divisie-titel kan kosten. Nog erger is het wanneer dit je tijdens een FUT Draft-toernooi overkomt. Tot drie maal toe krijg ik na de eerste (gewonnen) wedstrijd van een dergelijk toernooi dat overijverige laadicoontje te zien, waarna gemeld wordt dat de verbinding met de Ultimate Team-servers verbroken is. Weg toernooi, weg, prijzen, weg plezier. Als laatste steek in de rug start de Ultimate Team geen 10 seconden later vrolijk weer op, maar niet voordat mij gemeld is dat ik een stoute jongen ben als ik zomaar van het veld af loop zonder de wedstrijd af te maken.

Er zijn naast het online drama nog een aantal andere kleine dingen die op zichzelf geen ramp zijn, maar wel op gaan tellen bij de frustratie van de ronduit vijandige EA-servers. Zo is er weinig nieuw commentaar te bekennen, waardoor de verslaggeving als een herhaling van de wedstrijden van vorig jaar voelt. Ook hebben doelpunten of andere plotselinge acties in de wedstrijd vaak het gevolg dat een zin midden in een woord afgekapt wordt omdat de commentator over moet schakelen. In sommige gevallen verdwijnt al het geluid zelfs even.

Ook de spelers zelf zijn soms een bron van irritatie. Er zijn relatief veel spelers te bekennen die totaal niet lijken op het origineel. Dat is in de kleinere competities zoals de Eredivisie meer gewoonte dan zeldzaamheid, maar ook in de topcompetities zien we af en toe tronies voorbij komen die niet eens familie kunnen zijn van de speler in kwestie. EA haalt dus niet het maximale uit de vele licenties die ze heeft. Daar komt nog eens bij dat deze spelers in duels soms compleet ongeloofwaardig over elkaar heen buitelen terwijl de bal moederziel alleen blijft liggen. En als er ook maar te hard in de nek van de tegenstander wordt geademd legt de scheidsrechter het spel stil om je van een gele kaart te voorzien. Zucht. Zo tellen de irritaties sneller op dan de doelpunten tijdens de laatste wedstrijd tussen Duitsland en Brazilië.

FIFA 16 is gespeeld op PlayStation 4 en is ook beschikbaar op PC, PlayStation 3, Xbox 360 en Xbox One.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Yoshi’s Woolly World (Wii U)

Skylanders: Superchargers review – Vliegende vehikels, blazende bolides en bluppende bootjes