in

Uncharted: The Nathan Drake Collection review – The Master Thief collection


Door de jaren heen hebben we diverse lessen kunnen trekken uit de gamesindustrie. Zo is DLC voor paarden altijd te duur, haten we microtransacties en volgen gameseries een vast stramien. Het debuut van een serie weet vaak te imponeren en wordt gevolgd door een grootster en sterk verbeterd vervolg. Het derde deel werkt alles tot in de puntjes uit waardoor het geheel staat als een huis. De Uncharted-serie is geen uitzondering op deze regel en in The Nathan Drake Collection is de progressie dan ook duidelijk zichtbaar.

Mochten er nog mensen rondlopen die geen enkel benul hebben van wat Uncharted inhoudt, dan hier een korte introductie: Uncharted is een actie-avonturengameserie van de makers van The Last of Us, Crash Bandicoot en Jak & Daxter. In de serie zien we avonturier Nathan Drake verschillende schatten zoeken en gaandeweg zijn zoektocht verschillende mysteries oplossen. Hij wordt vergezeld door zijn vriend en mentor Victor Sullivan, journaliste Elena Fisher en vele anderen. Tijdens het spelen staat de relatie tussen de personages centraal en zorgt een kleine dosis humor ervoor dat het te allen tijde interessant blijft. Samen met de diverse wonderen die de wereld van Uncharted te bieden heeft weet de serie al sinds 2007 indruk te maken.

Uncharted: Drake’s Fortune
Een 400 jaar oude aanwijzing in de doodskist van Sir Francis Drake zet Nathan Drake ertoe aan op zoek te gaan naar de legendarische schat van El Dorado. Hij is er al jaren naar op zoek en deze lijkt te liggen op ogenschijnlijk onbewoond eiland. Zijn zoektocht leidt Nate, bijgestaan door Sully en Elena, niet alleen door een jungle, maar ook door donkere tombes en vreemde locaties.

Nog mooier dan voorheen
Waar we op de PS3 al regelmatig weggeblazen werden door al het moois van de serie, flikt The Nathan Drake Collection het opnieuw. Zoals het een remaster betaamt, zijn de titels flink onder handen genomen. De games zien er een stuk beter uit en de welbekende actievolle momenten spatten in 1080p en 60fps nog meer van het scherm af. Met name het tweede en derde deel weten te profiteren van de overzetting. Het sneeuwlandschap en de woestijn van respectievelijk deel twee en deel drie maken opnieuw veel indruk. Het zijn dan ook niet de personages die in het oog springen, maar de omgevingen.

Drake’s Fortune valt alleen wat tegen in vergelijking met de laatste twee titels. Zo komen de character models wat gedateerd over en ziet de spelwereld er minder gedetailleerd uit. Daarbij verschilt Drake’s Fortune ook qua gameplay van zijn opvolgers. Waar het originele avontuur voornamelijk uit platformen, puzzels oplossen en mysteries ontdekken bestaat, verschuift de nadruk in de andere twee delen steeds meer naar actie, met als hoogtepunt verschillende over-the-top, Hollywood-achtige momenten.

Uncharted 2: Among Thieves
Enkele jaren na zijn avontuur in Drake’s Fortune duikt Nate in het mysterie rondom Marco Polo. Na twintig jaar bij de keizer Kublai Khan doorgebracht te hebben, vertrok Marco Polo in 1292 huiswaarts met veertien schepen en ruim 600 passagiers aan boord. Toen hij anderhalf jaar later aankwam in Portugal, was er nog maar één schip met achttien passagiers over. Marco Polo heeft nooit een woord gesproken over de verdwenen schepen, die schijnbaar volgeladen waren met schatten. Aan Drake dus om die schepen te vinden.

Geen simpele overzetting
Om deze grootse momenten nog meer bij te zetten, gaat de remaster verder dan simpelweg de overzetting naar 1080p en 60fps. De textures, belichting en het geluid zijn namelijk ook aangepast en ook is er nu een fotomodus, zodat je kekke kiekjes kan maken van het prachtige landschap en de verschillende actievolle momenten. Buiten de fotomodus zijn er nog drie andere modi toegevoegd. Zo is er de Explorer Mode, waarin gevechten aanzienlijk eenvoudiger zijn, speciaal voor de mensen die graag het verhaal willen meekrijgen. Voor de doorgewinterde fan is er de Speed Run Mode, welke feitelijk niet veel meer doet dan een timer in beeld plaatsen. De derde nieuwe modus, Brutal mode, introduceert in The Nathan Drake Collection een hogere moeilijkheidsgraad dan het welbekende Crushing. Vond je dat al zwaar, pas dan maar op. Brutal windt er geen doekjes om, want binnen een paar schoten ligt Drake al op de grond.

Buiten de toevoeging van nieuwe modi is er ook gesleuteld aan de gameplay van het eerste deel in de serie. De tergende Sixaxis-bewegingen met de controller zijn niet meer, waardoor het granaatgooien en het lopen over boomstronken nu wel fatsoenlijk werkt. Dat werd op de PS3 opgelost met een patch, maar voor deze collectie is het toch iets netter gedaan. Zo werkt het werpen van granaten nu op exact dezelfde wijze als in de andere twee delen. Helaas is de trage schietmechaniek nog steeds aanwezig. Hadden de makers het soepelere systeem uit de latere delen gebruikt, dan was Drake’s Fortune toch iets toegankelijker. Dat neemt niet weg dat het eerste deel een geweldige game is, die desondanks in de schaduw staat van zijn fenomenale opvolgers.

Uncharted 3: Drake’s Deception
In het derde deel staat Nathan Drake zelf centraal. Zijn verleden wordt verder verkend en daarin speelt Sullivan een grote rol. De bromance tussen beide mannen wordt nader toegelicht en ook keert Sir Francis Drake, de schijnbare voorvader van Nathan Drake, terug. Tijdens het zoeken naar een eventueel verband met Sir Francis ontdekken ze al snel een aanwijzing naar T.E. Lawrence, ook wel bekend als Lawrence of Arabia. Het zorgt ervoor dat Drake en Sully op zoek gaan naar de schatten die Lawrence heeft achtergelaten en dat brengt ze naar de Rub’al Khali-woestijn. In deze woestijn gaan ze op zoek naar de legendarische verloren stad Iram of the Pillars, ook wel bekend als de stad met de duizend pilaren.

Multiplayer schittert door afwezigheid
Naast de innemendere singleplayers van deel twee en drie, hebben Among Thieves en Drake’s Deception ook een streepje voor op Drake’s Fortune vanwege hun multiplayer. Deze wordt tot op de dag van vandaag nog gespeeld. Het is daarom ook jammer dat die multiplayer de stap naar de PlayStation 4 niet heeft gemaakt en geen onderdeel is van The Nathan Drake Collection. Omdat de modus van beide delen nog door veel spelers gespeeld wordt, wil Naughty Dog de player base niet segmenteren. Desalniettemin blijft het zuur dat de multiplayer hier ontbreekt, al zal dat de pret niet drukken.

Ondanks het ontbreken van een paar kleine punten weet The Nathan Drake Collection namelijk te imponeren. De Uncharted-games barsten van de kwaliteit en vormen voor velen één van de beste gameseries ooit gemaakt. Door de manier waarop Naughty Dog de meeslepende verhalen van Nathan Drake vertelt en de speler volledig onderdompelt in bloedstollende actie, zet het met Uncharted een serie neer die zijn weerga niet kent. Iedere gamer is eigenlijk verplicht het spektakel dat Uncharted heet te beleven.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bedankje : Raad de gametitel deel 2

Preview Assassins Creed: Syndicate.