in

WRC 5 review – Hoop voor de virtuele rallytoekomst


Wanneer we het in de gamewereld over rallysport hebben, echoot de naam Colin McRae nog altijd vaak na. Het lijkt wel of de succesvolle reeks van Codemasters, die eind jaren negentig begon en de laatste vijf jaar eigenlijk geen nieuw deel kende, voor eeuwig de benchmark voor het genre blijft. En dat ondanks legio andere sterke rallygames uit het verleden, zoals Rallisport Challenge (van DICE, nota bene!) en Richard Burns Rally. Echte concurrentie heeft Codemasters’ haast tijdloze franchise recentelijk niet gehad, want de afgelopen vier officiële WRC-games van Milestone uit Italië waren door een algeheel gebrek aan charme en afwerking niet bepaald om over naar huis te schrijven.

Driften
De ontwikkeling van WRC 5 kwam echter in handen van Kylotonn: deze Franse studio is feitelijk met een schone lei begonnen en dat heeft direct geresulteerd in een sterkere game. Al tijdens de eerste meters achter het stuur voel je dat de nieuwe ontwikkelaars er veel beter in geslaagd zijn om de sensatie van rallyrijden vast te leggen. Hoewel het rijgedrag niet zo uitdagend of realistisch is als het eerder genoemde, extreem moeilijke Richard Burns Rally of het op Steam Early Access verkrijgbare DiRT Rally, wordt WRC 5 gekenmerkt door een fijne balans tussen sensatie en waarheidsgetrouwheid. Met een beetje oefening (bijvoorbeeld in de ietwat basale maar attente rallyschool) kan iedereen binnen de kortste keren driften over het onverhard, het asfalt of zelfs de sneeuw. Bovendien zijn er genoeg hulpmiddelen beschikbaar om minder ervaren stuurlui een handje te helpen.

Als officiële game rond het WK rally van 2015 bevat WRC 5 alle auto’s, teams en rijders die in echt ook van de partij zijn – inclusief onze landgenoot Kevin Abbring bij Hyundai. Ook zijn alle rally’s aanwezig, al zijn de proeven waar je overheen dendert eerder geïnspireerd op hun evenknieën in de echte wereld dan werkelijke replica’s. Wel is er een fijne mix tussen lange en korte routes, waardoor je soms dik vijf minuten op tempo aan het sturen bent. Naast deelname aan een losse rally of proef kun je ook een carrière als rallycoureur doorlopen, waarbij je in drie seizoenen van de laagste tot aan de hoogste klasse van het WK opklimt. Geinig detail: bij je teamkeuze dien je te letten op de voorgeschreven doelstellingen (bijvoorbeeld ‘ga koste wat kost voor de winst’ of juist ‘zorg dat de auto heel terugkomt’) om de motivatie van je monteurs in stand te houden, waardoor ze tussen de proeven door effectiever je auto kunnen repareren.

Supertijden
Jammer genoeg gooit de techniek wat roet in het eten wanneer je de strijd aan wilt gaan, zowel tijdens het rijden als erna. Meermaals hebben we in de langzaamste klasse (net als tegenstanders daarin) even goede of betere proeftijden neergezet dan computergestuurde deelnemers in de snelste auto’s, iets wat in de echte wereld absoluut ondenkbaar is. Ook heeft het spel te snel de neiging om je bij een verkeerd genomen bocht opnieuw op de weg te zetten en werken bepaalde functies niet goed bij het gebruik van een racestuurtje, ook al wordt deze wel nadrukkelijk ondersteund door de game. Bovendien crasht het spel met enige regelmaat, vooral tijdens het spelen van online-multiplayerpotjes.

Ook visueel is WRC 5 aan de magere kant: de door ons geteste PlayStation 4-versie heeft nogal last van screen tearing en een wisselvallige framerate, terwijl het geheel er niet eens echt heel sprankelend en gedetailleerd uitziet. Wel zijn we te spreken over het feit dat je ’s ochtends vroeg, overdag en ’s nachts – én in de regen – over de proeven kunt blazen, wat door de verschillen in licht en grip voor diversiteit in de beleving zorgt. Ook het geluid draagt daaraan bij: gierende tandwielen, blazende turbo’s en knetterende uitlaten maken de sensatie in elke situatie compleet.

WRC 5 is zeker niet de allerbeste rallygame, maar na DiRT Rally wel de beste van het moment. Consolebezitters met waardering voor rallysport zullen hier echt wel plezier aan beleven, zeker in de wetenschap dat Kylotonn de technische onvolkomenheden probeert te verhelpen met een patch. Bovendien biedt het spel een goed uitgangspunt voor toekomstige delen, waardoor het niveau van Colin McRae Rally zomaar geëvenaard zou kunnen worden in komende jaren.

WRC 5 is gespeeld op PlayStation 4. De game is ook beschikbaar op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 3, PS Vita en Steam.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

EA raadt Origin-gebruikers aan wachtwoord te veranderen

The Talos Principle review – Ik puzzel, dus ik ben.