Het is in 2015 steeds moeilijker een mooie gamecollectie aan te leggen. Veel games zijn downloadbaar en de Steam Sales zorgen ervoor dat zelfs de grootste (fysieke) gameverzamelaars tot het digitaal aanschaffen van games overgaan. Dat betekent dat je ‘gaten’ hebt in je fysieke collectie. Is een verzameling dan nog wel de moeite waard? Er is veel mogelijk met je oude games, maar het hangt van jou af wat bij je past.

Verzamelen
Als je iemand bent die koste wat kost de fysieke game aanschaft in plaats van zich te laten verleiden door afprijzingen in downloads, dan kan het zijn dat je een echte verzamelaar bent. Verzamelaars doen over het algemeen niet hun oude games de deur uit, want dat is een soort heiligschennis. Een verzameling is mooi, maar daar moet je wel de ruimte voor hebben en goede kasten om ze het beste in te presenteren. Sommige huisgenoten zitten misschien niet zo te wachten op een kleurrijke kast vol games van verschillende maten in hun huiskamer, dus misschien moet je je collectie dan naar de slaapkamer verhuizen. Wil je dat? Hopelijk doen je huisgenoten niet moeilijk, want het is natuurlijk het mooiste als je prachtige collectie dichtbij de gameconsoles staat (en op een plek waar iedereen het kan zien).
Wil je hele exclusieve games gaan verzamelen, zoals het doosloze Gauntlet; King of Fighters 2000, waar er maar 100 van zijn; Atlantis II, dat je alleen kreeg als je een top 10 highscore in Atlantis had; de gouden editie van 1990 Nintendo World Championships; of een iets minder overdreven dure collectors edition? In dat geval is het verstandig om je verzekering aan te passen. Meer over het verzamelen en verzekeren vind je hier.

Weggeven en uitlenen
Je kunt je oude games natuurlijk ook gebruiken om iemand anders blij mee te maken. Het voordeel aan de nieuwe plastic hoesjes ten opzichte van de oude kartonnen hoesjes is dat ze erg mooi blijven en daardoor nog prima als een mooi cadeautje kunnen gelden. Zeker als je zelf je kinderjaren bent ontgroeid en nog wel wat kinderachtige games hebt, dan kun je kleine nichtjes of buurjongetjes daar heel blij mee maken. Helemaal handig als je een verjaardag bent vergeten en de winkels al dicht zijn.
Bovendien weet je dat je game nog een mooi leven krijgt en mocht je hem missen, dan kun je hem vast af en toe wel lenen. En nu we het toch over lenen hebben: je kunt je oude games natuurlijk ook uitlenen aan vrienden. Als je veel vrienden hebt die gamen, dan zou je zelfs een soort uitwisselclub kunnen maken waarin iedereen elke maand samen een game kiest (te leen, of voor de heb), om zo allemaal zo veel mogelijk games te spelen zonder daarvoor elke keer weer geld te moeten neertellen.
Verkopen
Creëer je met je oude games liever een kans op een gloednieuwe game voor jezelf, dan zit er maar één ding op: verkopen. Het kan natuurlijk via diverse kanalen, maar houd er altijd rekening mee dat het meestal meer tijd en energie kost dan je zou denken. Stel je voor dat je vorig jaar Far Cry 4 hebt gekocht voor de PlayStation 4, maar komend feestdagenseizoen liever voor een nieuwe game-ervaring gaat. Waar kun je dan het beste heen met je game? Daar is geen eenduidig antwoord op, want het is afhankelijk van welke manier van verkopen je het prettigst vind en hoe snel je resultaat wil. We zetten verschillende kanalen voor je op een rijtje, met de voors en tegens:
CEX/WeBuy
CEX is een winkel die alleen handelt in tweedehands waar. Je kunt er niet alleen je games kwijt, maar ook Blu-rays, Disney Infinity-poppetjes enzovoorts. Het voordeel van CEX is dat ze heel duidelijk zijn over wat je krijgt voor je waar en dat kun je online op de website alvast opzoeken. Voor ons voorbeeld Far Cry 4 krijgen we 15 euro cash, maar je kunt ook kiezen voor een tegoedbon van 19 euro. Uiteindelijk ligt de game daar dan in de schappen voor een verkoopprijs van 30 euro. Dat is geen enorm slechte deal, maar als je games ouder zijn, dan zakt die cashprijs razendsnel. Boogie voor de DS (2007) levert je bijvoorbeeld 90 cent cash op. Wat echter fijn is aan CEX, is dat je in de winkel direct krijgt waar je recht op hebt.

Bol.com
Bij Bol.com is het al vele jaren mogelijk om je games tweedehands te verkopen (consolegames, geen PC-games helaas). Het lijkt wel dat wanneer je zelf iets wilt kopen, de tweedehandsverkopers heel erg hoog zitten in prijs, terwijl als je zelf iets wilt verkopen, de prijzen om te huilen zijn. Je ziet namelijk bij het online zetten van een tweedehands game wat de nieuwprijs is en wat andere tweedehandsverkopers voor de game vragen, afhankelijk van de staat ervan. Voor Far Cry 4 geldt dat hij nieuw op Bol 27,99 euro kost. Nieuw bij tweedehands verkopers voor 34,99 euro (succes daarmee) en ‘als nieuw’ voor 20 euro.
Nu is er wel een addertje onder het gras, want als jij je game erop zou zetten ‘als nieuw’ voor 19,50 euro, dan krijg je dat bedrag er niet voor. Bol rekent namelijk bemiddelingskosten van 0,99 euro per artikel plus 17 procent van de verkoopprijs met een maximum van 15 euro. Dan houd je nog 15,19 euro aan je game over, maar zelfs dat wordt minder: je moet hem namelijk ook nog opsturen, wat ook weer een paar euro is. Uiteindelijk houd je dan dus 13 euro aan je game over, wat binnen een paar weken op je rekening staat. .

Dat klinkt wat onaantrekkelijk, maar wat Bol.com weer handig maakt, is dat het heel passief is. Je zet je games online, en eens in de zoveel maanden (als het zo lang duurt) moet je je aanbod weer even gratis verlengen, maar verder is het simpelweg wachten tot mensen jouw game kopen. Even op de post doen en je geld is binnen. Mocht je dus de goedkoopste prijs van andere tweedehandsverkopers maar niks vinden, dan kun je altijd experimenteren en kijken of een game voor jouw iets hogere prijs alsnog verkoopt als die goedkopere misschien weg is.
GameMania
Bij GameMania ben je vooralsnog het slechts uit met Far Cry 4 op de PlayStation 4, want daar hebben ze er schijnbaar al meer dan genoeg van. Je kunt het helaas niet online checken, dus je moet naar de winkel (bellen) als je wil weten wat je kunt krijgen voor je game. Voor 7,55 euro cash of 10 euro inruiltegoed (een soort tegoedbon die je kunt besteden wanneer je wil) kun je je geliefde game daar achterlaten. Geen goede deal, maar je kunt er iets beters van maken. Veel gamers gaan namelijk met hun oude games naar GameMania voor de inruilacties. Zo kun je twee PlayStation 4- of Xbox One-games inruilen om een nieuwe PlayStation 4-game zoals Fifa 16 voor een lagere prijs te kunnen aanschaffen. De ingeruilde games moeten wel allebei een used verkoopprijs van minstens 19,98 euro per stuk hebben. GameMania heeft dus ongeveer hetzelfde systeem als CEX, want je krijgt er direct resultaat mee, alleen ligt de inkoopprijs als het om Far Cry 4 gaat lager. Daarentegen doet de winkel er wel weer een interessante inruilactie bij, waardoor het toch de moeite waard kan zijn om naar GameMania te gaan.

Marktplaats
De grootte van het aanbod is essentieel in de tweedehandsmarkt. Zo kan een oude game soms meer opbrengen, puur omdat daar minder van beschikbaar is. Op Marktplaats is dat verschil minder voelbaar, want daar zoeken mensen toch vooral naar het allergoedkoopste. Far Cry 4 voor de PlayStation 4 staat ruim honderd keer te koop op Marktplaats, met als laagste prijs 15 euro en uitschieters naar 43 euro. Het voordeel van Marktplaats is dat je niks hoeft af te dragen aan een winkel, maar je hebt er wel meer werk aan:je moet een verkooptekstje schrijven, een plaatje erbij zetten, enzovoorts. Je moet ook zelf naar de brievenbus om je verkochte item op te sturen, of thuisblijven als iemand uit de buurt langskomt om de game bij je op te halen.
Als dat je al lukt, want het nadeel aan het verkopen van tweedehands games op Marktplaats is dat mensen er soms heel veel vragen over gaan stellen, of niet snel hun mail beantwoorden, of je mailen en dan nooit meer iets laten horen. Bovendien moet je op Marktplaats je bankgegevens met anderen delen (tenzij je Paypal gebruikt), waar ook niet iedereen even gelukkig mee is. Maar, als je je verkopen graag zelf in de hand houdt, geduld hebt en geniet van het handjeklappen, dan is Marktplaats een goede plek voor je verkopen.
Nedgame
Nedgame werkt net als CEX en GameMania, alleen heeft het geen inruilacties en zit het aanzienlijk lager in inruiltegoed of cash. Far Cry 4 op de PlayStation 4 verkopen levert daar maar 6 euro inruiltegoed op en 3 euro cash. Dat is natuurlijk wat teleurstellend, maar daar moet wel bij gezegd worden dat de game ook voor 5 euro minder wordt verkocht dan bij de concurrenten. Bovendien kan ook bij Nedgame niet van te voren online worden opgezocht wat je kunt verwachten voor je game, mede omdat er grote verschillen zijn in wat je op welk moment kunt krijgen voor die specifieke game. Dat is op zich onhandig, want het betekent dat je langs de winkel moet voor advies, maar aan de andere kant moet je er sowieso langs als je hem wegbrengt. Als je het geluk hebt in de buurt te wonen van een Nedgame, dan is dat natuurlijk zo gedaan. Hetzelfde geldt immers voor GameMania, tenzij je hun inruilactie gebruikt.

Het IG Forum
Je kan natuurlijk ook op het InsideGamer-forum terecht voor het ruilen en verkopen van je tweedehands games. Het voordeel daarvan is dat je het net als Marktplaats zelf in de hand hebt, alleen verkoop je waarschijnlijk aan mensen die je mogelijk kent uit de community. Misschien zou je zelfs een (maandelijkse) ruil met iemand kunnen opzetten als de verkopen en aankopen met een specifieke persoon goed verlopen.
Natuurlijk hangt wat je doet allemaal af van je situatie. Heb je geen haast van je games af te komen en wil je er ook niet de hele tijd mee bezig zijn, dan is Bol een goede optie. Wil je dat niemand aan je game verdient dan jij, dan moet je voor Marktplaats of het InsideGamer-forum gaan. Wil je echter direct cash, dan ben je genoodzaakt van de bank te komen en naar een CEX, Nedgame, GameMania, of een andere (game)winkel die aan tweedehands doet te gaan. Vergeet dan niet te checken waar je game het meest oplevert, zodat je bijvoorbeeld weer nieuwe (of tweedehands) games kunt aanschaffen. Heb jij hele andere ideeën over wat je met oude games kunt doen, of is er nog een kanaal dat absoluut in dit artikel hoort, laat het dan achter in de reacties!
Geschreven door Laura Kempenaar