in

Skylanders, Disney Infinity of LEGO Dimensions – welke past bij jou?


Een actie-avonturengame, fysieke figuren en een portal om die twee samen te smelten; Toys-to-life-games Skylanders, Disney Infinity en LEGO Dimensions hebben veel overeenkomsten en elk zo hun charme en een bepaalde kwaliteit, wat de keuze welke het beste is bemoeilijkt. Dat is waarschijnlijk ook waarom je dit artikel bent gaan lezen, omdat de games nogal wat toewijding vergen en allemaal even tof lijken. Spelers hebben een luxepositie met de uiteenlopende keuze in het enigszins nieuwe genre en moeten daardoor moeilijke keuzes maken. Wij helpen een handje.

Een prijzige 100 procent
Als je een toys-to-life-game koopt, dan koop je niet gewoon even een game zoals je dat bij andere franchises wel doet. Je koopt een concept en dat kost geld. Vroeger waren de startersets dan ook al iets duurder dan gewone games. Tegenwoordig is dat niet meer nodig, omdat Activision en Disney weten dat die starterset vooral de eerste stap is naar het aanschaffen van los verkrijgbare figuren. Wil je alles in de games zien, dan zal je die namelijk moeten kopen. In Skylanders kom je al een heel eind als je alleen een los vliegtuig en een boot koopt en Disney Infinity maakt het zelfs nog goedkoper door de game alleen digitaal aan te bieden. Hierdoor hoef je maar een paar tientjes voor de game te betalen, moet je enkele losse Star Wars-figuren kopen om de verhaallijn door te spelen en gebruik je daarvoor je oude Infinity Base (portal) uit de vorige game.

LEGO Dimensions is al prijzig, maar wordt nog duurder. Voor die game moet je namelijk alle levelpacks kopen, wil je de game op 100 procent kunnen uitspelen (de verhaallijn is wel uitspeelbaar met alleen de starterset). Een duur grapje, want dat komt al snel neer op honderden euro’s. Het goedkoopst is Disney Infinity 3.0, vooral als je de portal van de eerste of tweede game nog hebt en je de digitale download kunt gebruiken.

Een festival van franchises
Wat je bij LEGO Dimensions wel krijgt in die extra levelpacks, zijn nieuwe levels uit een hele andere franchise, inclusief LEGO-poppetjes en voertuigen. Waar LEGO Dimensions namelijk enorm mee wint is dat het kan putten uit een enorme verscheidenheid aan franchises, van The Simpsons tot Scooby Doo. Disney Infinity 3.0 heeft dat ook, maar in veel mindere mate. De game staat in het teken van Star Wars, maar er is al een nieuwe Marvel-playset aangekondigd en de set van Inside Out is al uit. Skylanders is wat dat betreft ietwat eenzijdig, want Skylanders heeft alleen Skylanders, die sowieso al fantasiebeesten zijn die niet bekend zijn uit andere mediaproducties.

Test de techniek
Laat je echter niet wegjagen door de ietwat onherkenbare personages uit Skylanders, want wat die gamefranchise beter voor elkaar heeft dan zijn concurrenten is de techniek. Skylanders werkt feilloos; ongeacht waar je de poppetjes ook maar op de portal zet, ze worden gelezen en springen direct de game in, er zijn weinig laadschermen en de cutscenes en gameplay zijn soepel in de game vervlochten. Disney Infinity is wat dat betreft iets minder stabiel. Het heeft geen grote technische problemen, maar wordt wel al sinds het eerste deel getergd door lichte haperingen en lange laadschermen. LEGO Dimensions had weer iets anders. Daar laadde aanvankelijk het gedeelte niet dat uitlegt hoe de portal in elkaar wordt gezet, waardoor spelers doelloos en steeds wanhopiger (omdat een kindergame niet begrepen wordt) alle hoeken en gaten van het level opgezochten, tot ontdekt werd dat het om een technische fout ging.

Niet zo kinderlijk makkelijk als je denkt
In LEGO Dimensions zouden we ietwat beledigd zijn als we hem niet kunnen uitspelen, want die game heeft geen aanpasbare moeilijkheidsgraad en bevat de bekende gemakkelijke puzzelgameplay uit eerdere TT Games. Bij Disney Infinity en Skylanders kun je wel de moeilijkheidsgraad aanpassen en dat scheelt behoorlijk als je de hogere moeilijkheidsgraden probeert. Daar moeten bijvoorbeeld de oude Skylanders uit de vitrine worden gegrepen wanneer alle nieuwe Skylanders al uitgeschakeld op de portal liggen. Laat je dus niet voor de gek houden: deze games hebben weliswaar kinderlijke verhaallijnen, maar dat wil niet zeggen dat je er als volwassen gamer zonder kleerscheuren doorheen rent.

Niet alle avonturen zijn even lang
De verhaallijnen zijn bij alle drie de games goed geschreven en vullen de franchises perfect aan. Echter hebben ze niet allemaal dezelfde lengte. Waar Skylanders SuperChargers en LEGO Dimensions rond de tien uur per stuk zijn, is Disney Infinity 3.0 in slechts een uur of zes uit te spelen. Dat is jammer, want in het Star Wars-avontuur uit de starterset zit veel fanservice die enorm naar meer smaakt. Die kun je uiteraard aanschaffen door extra playsets te kopen, maar het was netjes geweest als het hoofdverhaal tien uur aanklokt zoals die anderen.

Unieke features – Disney Infinity 3.0
Disney Infinity 3.0 heeft de speciale Toy Box, de sandboxmodus waarin je zelf franchises door elkaar kunt gooien en je eigen levels kunt maken en delen. Heel fijn, want we hoopten dat ook in de verhaallijnen te zien (zoals dat in Dimensions wel het geval is), maar dat kan door rechtenkwesties niet. Dus is het aan jou om die franchises dan toch nog samen te laten komen in zelfgemaakte levels. Dat kunnen actie-avonturengames zijn, maar racen en 2D-platformen behoort ook tot de mogelijkheden. Omdat je ook een enorme hoeveelheid Toy Boxen van anderen kunt downloaden, houdt je game dus niet op na de verhaallijn.

Unieke features – Skylanders SuperChargers
Ook Skylanders SuperChargers houdt niet op na de verhaallijn, want dankzij de toevoeging van voertuigen is het ook mogelijk online te racen tegen anderen. Die online races werken in de basis ongeveer zoals Mario Kart, met hier en daar een originele toevoeging zoals de mogelijkheid voortdurend te schieten en zo iemands schild stuk te maken. Je kunt dat alles nog meer op Mario Kart laten lijken als je de figuren van Donkey Kong en Bowser aanschaft, het is namelijk voor het eerst zo dat twee niet-Skylanderfiguren de franchise binnenkomen en dat zijn die twee Nintendo-helden (alleen in de Wii U-versie). Naast racen kun je na de verhaallijn ook Skystone Smash spelen, een versimpelde versie van Hearthstone.

Unieke features – LEGO Dimensions
LEGO Dimensions heeft dergelijk entertainment na de hoofdgame niet, tenzij je nieuwe levelpacks aanschaft. Wat LEGO Dimensions echter als voordeel heeft, is dat de game zelf wat meer doet met de figuren en de portal. Zo moet je zelf de portal in elkaar LEGO’en en kun je de voertuigen op drie verschillende wijzen opbouwen. In de verhaallijn wordt ook veel meer gebruikgemaakt van die portal, waarbij de vlakken op de portal in allerlei kleuren kunnen oplichten die in de game corresponderen met een bepaalde kracht. Het is indrukwekkend hoeveel TT Games allemaal heeft verzonnen om de gamer steeds maar weer met die portal aan de slag te houden.

Zoals je merkt, heeft elke franchise zo zijn haken en ogen. Wil je oneindig kunnen doorspelen met de game, dan is Disney Infinity met zijn Toy Box het meest geschikt voor jou. Ben je, nu je er toch veel geld aan spendeert, op zoek naar een game die goed werkt en heel toegankelijk is, dan is Skylanders de beste keuze, zeker als je actie-avonturengameplay graag afgewisseld ziet met racen. Ook in LEGO Dimensions kan worden geracet, maar die franchise is wel de duurste van allemaal. Wat in LEGO Dimensions echter het beste naar voren komt, is dat samensmelten van de virtuele en de echte wereld door dat unieke gebruik van die portal.

Hopelijk heb je zo een beter beeld van de aspecten die elke toys-to-life-game in huis heeft. Heb je al een van deze games en wil je aangeven wat jouw speciale reden is voor de aanschaf, deel dat dan natuurlijk in de reacties!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Fan Art Friday: Halo art in allerlei vormen

Esmee in Cosplay: FACTS 2015 – Roze petje en konijnentanden