in

De 007 beste James Bond-games – Spioneren, schieten en scheuren


Met Spectre is vanaf nu de 24e James Bond-film te zien. Reden genoeg om het eens te hebben over de games rondom de fictieve Britse geheim agent. Wij zetten de beste 007-spellen aller tijden op een rijtje. Ben jij het met onze lijst eens?

7. GoldenEye 007 (Wii – 2010, PlayStation 3/Xbox 360 – 2011)
Deze remake van de (spoiler, maar niet heus) nummer één van dit lijstje komt niet eens in de buurt van de topkwaliteit die het origineel te bieden heeft, maar is op zich best een aardige shooter. De gameplay voelt nogal lineair, maar het herschreven script zorgt vooral voor gefrons en de variatie die veel andere Bond-games in dit lijstje zo goed maakt, ontbreekt enigszins. Desondanks is er zeker plezier te beleven in deze ‘reimagining’, waarin nota bene Daniel Craig de rol van 007 vervult. Opvallend genoeg verscheen GoldenEye 007 precies op hetzelfde moment als de third-person actiegame 007: Blood Stone van Bizarre Creations: minder goed uitgewerkt, maar wel een spel met een origineel verhaal waarin sluipen, knokken en scheuren allemaal aan bod komen. In elk geval is deze remake nog altijd veel beter dan GoldenEye: Rogue Agent, EA’s schaamteloze poging om met een ondermaats schietspel (inclusief vergezocht verhaal) mee te liften op de bekende naam.

6. James Bond 007 (Game Boy, 1998)
Waarom zou een Bond-game altijd moeten draaien om louter geknal? Als spel lijkt James Bond 007 behoorlijk op The Legend of Zelda – specifiek genomen Link’s Awakening, dat ook op de originele Game Boy verscheen. In dit top-down avonturenspel draait het om ontdekken, met mensen praten, voorwerpen vinden en slechts bij gelegenheid een karateslag uitdelen of schieten. Door de jaren heen zijn er verrassend weinig soortgelijke benaderingen geweest om de avonturen van 007 te vertalen naar een game, al heeft adventurespecialist Telltale wel recentelijk de ambitie uitgesproken eens met de franchise aan te slag te gaan.

5. 007: Agent Under Fire (PlayStation 2 – 2001, Xbox/GameCube – 2002)
Als shooter weet Agent Under Fire absoluut niet de middenmoot te ontstijgen: kogels vliegen betrekkelijk traag door de lucht en lijken vijanden pas na een paar treffers überhaupt te deren, in een volledig gescript avontuur dat je werkelijk in een paar uur kan uitspelen. Maar als allround-actiegame is dit een van de eerste Bond-spellen die je – net als in de films – van de ene in de andere herkenbare situatie gooit. Sluipen door een ambassade? Check. Slechteriken afschudden met een oliespoor uit je iconische Bond-auto? Reken maar. Per tank chaos veroorzaken in een metropool? Absoluut. Bovendien zijn er massieve bouwwerken te vernietigen, gestoorde antagonisten te vermoorden en tal van 007-geintjes uit te halen, vaak met toffe gadgets. Dit spel doet wat Tomorrow Never Dies in 1999 op de PS1 probeerde, maar niet in slaagde: het gevoel van een Bond-film vastleggen door dezelfde variatie aan elementen in een game te verwerken.

4. The World is Not Enough (Nintendo 64 – 2000) Als het gaat over goede shooters of over James Bond, heeft iedereen altijd over (daar is ‘ie weer) Rare’s GoldenEye 007. Dat is een beetje oneerlijk voor Eurocoms The World Is Not Enough. Dit zeer adequate schietspel volgt het filmscript waar mogelijk en vervangt voertuigen in achtervolgingen op knappe wijze door de benenwagen. Ook is er genoeg uitdaging dankzij verschillende niveaus en unlockables. De blauwdruk voor de game is zeker afgekeken van Rare’s meesterwerk, maar het verdient bewondering als je de uitvoering bijna net zo goed weet te doen. PlayStation-bezitters hadden echter pech: de door Black Ops gemaakte versie is simpelweg een draak van een spel, ondanks toentertijd hippe FMV’s tussen het schieten door.

3. 007: Nightfire (PlayStation 2/Xbox/GameCube – 2003)
EA liet de succesvolle opzet van Agent Under Fire doorontwikkelen in Nightfire: een betere en tevens erg mooie shooter waarin wederom ruimte is om voertuigen te besturen en on-rail-levels, in een aaneenschakeling van exotische locaties. De schietmechanics lenen zich zelfs prima voor een alleraardigste multiplayerstand. Nightfire verscheen dankzij Gearbox ook als pure first-person shooter voor de PC, maar over die versie hebben we het liever niet meer. Opvallend is het gebruik van Pierce Brosnans uiterlijk voor de rol van Bond, die echter ingesproken werd door een onbekende stem.

2. James Bond 007: Everything or Nothing (PlayStation 2, Xbox, GameCube – 2004)
Deze third-person actiegame met Pierce Brosnan als Bond (ditmaal inclusief stem) heeft het allemaal: sluipen, schieten, een variëteit aan land- en luchtvoertuigen én een uitgebreide campagne. Er is zelfs een uitdagende coöperatieve stand voor twee spelers die op toffe wijze aansluit bij het singleplayeravontuur. Het apart geschreven verhaal kan zich zelfs meten met de gemiddelde Bond-film, waarin Willem Dafoe komt opdraven als grote slechterik en zelfs Jaws meedoet om 007 het leven zuur te maken. Jammer genoeg wist deze uitstekende opzet niet omgezet te worden in commercieel succes, al verscheen later wel een soortgelijke game rond From Russia With Love met good ol’ Sean Connery in de hoofdrol.

1. GoldenEye 007 (Nintendo 64, 1997)
Hoe kan het ook anders: GoldenEye 007 is niet alleen tot op heden nog altijd het beste James Bond-spel dat je kunt vinden, maar tevens een van de beste game-adaptaties van een film – zo niet dé beste. Lange tijd gold het spel zelfs als de absolute benchmark voor shooter op spelcomputers, dankzij zorgvuldig gefinetunede mechanics, een karrenvracht aan zowel levels (inclusief een stel buiten het filmscript om) als (vuur)wapens en knappe artificiële intelligentie. Er ligt zelfs een verrassend grote nadruk op stealth in de game. En dan hebben we de legendarisch geworden, haast tot perfectie ontwikkelde multiplayerstand nog niet eens genoemd. Het is eeuwig zonde dat een compleet opgepoetste uitgave van de game (die naar verluid allang gemaakt is in opdracht van Microsoft) nooit zal verschijnen wegens getouwtrek om rechten. Maar wie weet, ooit op een dag, kan GoldenEye toch terugkeren.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De meest gedownloade smartphonegames – 28 oktober

Inside Gamer vanaf zondag op FOX te zien in Nederland en Vlaanderen