in

Fallout 4-tips & tricks van de InsideGamer-redactie


Welcome Home, Vault Dweller. De kans is groot dat je op het punt staat om je eerste stappen in The Wasteland te zetten. Vault-Tec heeft er alles aan gedaan om je te voorzien van de informatie die je nodig hebt om dit nucleaire niemandsland te overleven, maar wij missen nog een paar essentiële tips in het verstrekte lesmateriaal. Daarom breiden we je handleiding uit met een aantal tips van de InsideGamer-redactie, waardoor je nog sneller van start kan in de wereld van Fallout 4. Ben je er klaar voor? Open de Vault maar….

Power down your Power Armor
Fallout 4 kent weinig activiteiten waarbij je jezelf machtiger voelt dan het vrolijk rondstappen in Power Armor. De belachelijke hoeveelheid bescherming die het pak biedt, gecombineerd met het opheffen van eventuele schade bij het springen van grote hoogtes, zorgt ervoor dat je nooit meer iets anders aan wil. Toch is het verstandig om je Power Armor het grootste gedeelte van de tijd in de opslag te zetten, want de Fusion Cores die als batterij dienen zijn schaars en gaan snel leeg. Gebruik je Power Armor alleen als je er met je ‘gewone’ armor niet aan uit komt of als je naar moeilijk begaanbare plaatsen vol straling moet afreizen. Parkeer je Power Armor in een van je settlements, zo weet je zeker dat een passerende raider je pronkstuk niet mee naar huis neemt.

Investeer in je Strength-score als je van crafting houdt
Een groot deel van de Fallout 4-spelers zal meteen aan de slag willen met het craften van zijn of haar eigen armor, wapens en settlements. De grondstoffen die je hier voor nodig hebt vind je overal, al zijn sommige zaken zeldzamer dan andere. Het probleem is dat al deze grondstoffen een bepaald gewicht hebben, en je geen pakezel als huisdier hebt. Je Strength-score is de belangrijkste factor in het bepalen hoe veel je mee kan nemen, investeer dus afdoende punten hierin bij het aanmaken van je karakter. En onthoud: Making two trips is for losers.

Zoek naar wapens met verschillende munitietypes
Als Vault Dweller ben je altijd op zoek naar het sterkste wapen wat je kan vinden, zodat je zo effectief mogelijk de gemuteerde tegenstand uit kan schakelen. Munitie is echter schaars en daarmee duur. Om te zorgen dat je niet zonder kogels of bottlecaps komt te zitten, is het handig om voor ongeveer vier tot vijf munitietypes een wapen bij je te dragen. Op deze manier kom je niet zo maar zonder vuurkracht te zitten als er een Super Mutant met een grote grijns en een gigantische knuppel op je af komt stormen.

Gebruik je D-pad of keyboardtoetsen voor favorieten
Bijkomend voordeel aan het gebruik van je je Pip-Boy is dat de wereld om je heen pauzeert. Handig als je midden in een gevechtssituatie even van wapen wil wisselen of je gezondheid weer op niveau wil brengen. Toch zal je gaandeweg merken dat je inventaris aardige proporties aan neemt, waardoor het zoeken naar de juiste items behoorlijk lastig kan worden. Door in je inventaris items te kenmerken als favoriet, kan je ze toewijzen aan de D-pad op je controller of enkele toetsen op je keyboard. Op deze manier kan je zowel tijdens als buiten gevechtssituaties snel je voorkeursitems tevoorschijn toveren. Wat hebben we hier? Een raketwerper? Surprise, Mr. Ghoul!

Tag wat je nodig hebt
Het craften van je eigen wapens, armor en settlements is een van de leukste en meest belonende elementen van Fallout 4, maar kan ook een enorme pain in the radioactive ass zijn. Je kan dan wel zien dat je voor het maken van een turret ‘Circuitry’ nodig hebt, maar had jij kunnen raden dat dit in een bureautelefoon terug te vinden was? Gelukkig is het crafting-systeem van Fallout 4 niet te beroerd om een handje te helpen. Zodra je een item of gebouw vindt wat je wil bouwen maar niet alle grondstoffen voor hebt, tag je in Workplace Mode simpelweg de ontbrekende grondstoffen. De volgende keer dat je deze grondstof tegen komt of een item waar deze grondstof in zit, verschijnt er een klein vergrootglaasje naast de naam van het item. Goed gedaan, Sherlock…

V.A.T.S., V.A.T.S. en nog eens V.A.T.S.
Dat het V.A.T.S.-systeem gebruikt wordt om gericht schade te kunnen doen tijdens combat weet je inmiddels wel. Maar wist je ook dat het de ultieme verkenningstool is? Wanneer je jezelf een weg door The Wasteland baant, gebruik dan periodiek de V.A.T.S.-knop om je omgeving te checken. Zo word je nooit meer verrast door verborgen vijanden, boobytraps of landmijnen. Het V.A.T.S.-systeem pikt ze er allemaal uit, waardoor je ook zonder extreem hoge Perception-score veilig je weg kan vervolgen.

Genees jezelf voor je begint te gloeien
Straling is een wijdverspreid fenomeen in The Wasteland, wat een aardige uitdaging met zich mee brengt. Blootgesteld worden aan straling verkleint namelijk je gezondheidsbalk, waardoor je automatisch minder schade kunt ontvangen zonder dood te gaan. Let daarom goed op je stralingsniveau en maak op tijd gebruik van de diensten van een dokter of een RadAway. Moet je door een gebied met een hoog stralingsniveau? Neem dan op tijd Rad-X in om jezelf later de kosten van een prijzig doktersbezoek of RadAway-infuus te besparen.

Verwijder mods voor je wapens afbreekt
Om de soms zo zeldzame grondstoffen voor crafting te bemachtigen, kan je wapens afbreken of ‘scrappen’. Dit kan soms aantrekkelijker zijn dan het wapen te verkopen, omdat je op deze manier grondstoffen in handen krijgt die specifiek voor het craften van wapens bedoeld zijn. Denk er echter wel eerst aan om de modificaties of ‘mods’ er af te halen. Deze kan je later opnieuw gebruiken, maar worden vernietigd als je het wapen scrapt.

Geniet van delicatessen en spaar je stimpaks
Alhoewel de Stimpak minder effectief is in het genezen van je karakter dan in vorige delen, is deze nog steeds zeer bruikbaar. Wanneer je bijvoorbeeld beschadigde lichaamsdelen hebt, zullen deze zonder doktersbezoek of Stimpak niet genezen. Je hebt dus graag te allen tijde een gezond voorraadje Stimpaks. Het is daarom geen onverstandig idee om het vlees van elk beest wat je doodt mee te nemen. Bereid dit vlees vervolgens bij een Cooking Station, om zo nadelige effecten als gif of straling te verminderen. Binnen no time leg je een gezonde voorraad Stimpaks aan door simpelweg jezelf te genezen met heerlijke post-apocalyptische cuisine en waan je jezelf een echte Gordon Rad-sey! High five!…. Nee, niemand?

Quicksaven tijdens dialogen
Het versimpelde dialoogsysteem van Fallout 4 is een verademing. Dankzij de gestroomlijnde gespreksopties zit je niet zomaar meer vast in ellenlange conversaties. Van tijd tot tijd krijg je de optie om je gesprekspartner te overtuigen, zodat je belangrijke informatie kunt achterhalen. Is de gespreksoptie geel gekleurd, dan is hier een gemiddelde overtuigingskracht voor nodig. Is deze echter rood, dan is de kans groter dat je deze persoon niet overtuigen kan of zelfs tegen je in het harnas jaagt. Een van de manieren om je succes te maximaliseren is een hoge Charisma-score kiezen. Hierdoor is de kans groter dat je er in slaagt om iemand te overtuigen. Hoewel deze score je een grotere kans geeft om te slagen, is het nooit zeker dat je er in slaagt. Dat doet Fallout 4 om het een beetje eerlijk te houden, want het wordt erg makkelijk als je iedereen altijd maar naar je luistert. Met een beetje geduld kan je echter al deze gespreksopties succesvol doorlopen, door te quicksaven voor dat je zo’n dialoogoptie selecteert. Lukt het niet je gesprekspartner te overtuigen, herlaad je savegame en probeer het opnieuw. Het kan even duren, maar meestal lukt het wel om iemand alsnog te overtuigen.

De (Quick)Save-knop is je beste vriend
We willen het eigenlijk niet toe geven, maar elke keer weer laten we ons verrassen door een spontaan sterfgeval van je karakter. Of je nu niet goed op je gezondheidsbalk let of verrast wordt door een Deathclaw, we vergissen ons allemaal wel eens. Fallout 4 kent voor deze situaties een autosave-systeem wat redelijk vaak je game opslaat, maar toch kan je gerust 10-15 minuten voortgang kwijt raken door niet goed op te letten. Daarom een vriendelijke reminder: Save je game. Vaak.

Door: Sam Beesems

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Fallout 4 review – Het einde van de wereld kan niet snel genoeg beginnen

Fallout 4-tips & tricks van de InsideGamer-redactie – Deel 2