in

Just Dance 2016 review – Een kijkje in andermans huiskamer


Een Japanner die al stofzuigend ronddanst, een Brits jochie dat in zijn pyjama half mee playbackt en twee meisjes die meer lachen dan dansen; als je direct naar Just Dance TV gaat, dan kom je bijna niet meer aan dansen toe. Filmpjes opnemen en delen staat in Just Dance 2016 in de spotlight en dat is zeker na Halloween extra leuk. Heerlijk om helemaal legaal in al die internationale huiskamers te gluren.

Uiteraard is Just Dance niet ineens een soort YouTube, want er moet nog steeds worden gedanst. Dat kan ditmaal op feestnummers als All About That Bass, Cool For The Summer, Fancy, You’re The One That I Want, enzovoorts. Zoals altijd dansen professionele dansers in neonkleuren met dynamische achtergronden op het scherm, waarbij er in een hoek een minitijdslijn loopt met daarop de danspassen. En zoals altijd zijn er weer een paar nummers die extra opvallen, zoals eentje met Angry Birds die lomp tegen elkaar aanhossen, en een volledig zittende choreografie gebaseerd op De Kleine Zeemeermin.

Pak die telefoon op
Die laatste is, ondanks dat je niet als een gek op en neer hoeft te springen, toch nog een uitdaging. Dat komt omdat je de game voor het eerst volledig kunt besturen met de accelerometer van je mobiele telefoon. De telefoon wordt heen en weer geschud en dankzij die versnellingsmeter weet de game of je de goede timing hebt. Handig als je niet zo goed bent in het vlugge voetenwerk. Het is ook mogelijk om de Move-controllers of alleen de PlayStation camera te gebruiken om de game te spelen, maar het is aan te raden Just Dance met de smartphone te spelen. Je hoeft alleen maar de gratis app te downloaden, op dezelfde wi-fi te gaan als je console en je maakt gemakkelijk connectie waarna je in de app kunt scrollen door het menu op de console. Het werkt soepel en snel, plus dat je niet voor iedereen Move-controllers nodig hebt. Mensen downloaden binnen een minuutje de app en kunnen zo een nummer binnenvallen en meedansen. De app zorgt er ook voor dat de juwelen die je verdient in de Party-modus, keihard komen binnenrinkelen (als je het geluid van je telefoon aanhebt).

Je krijgt wel snel lamme armen van het continu zwaaien met je telefoon. Die lamme armen vormen een best grappig nadeel, maar helaas is het niet het enige probleem waar je tegen aanloopt als je de sterren van de hemel danst met je telefoon in de hand. Ten eerste kan het vasthouden nogal een uitdaging zijn. Telefoons van nu hebben meestal geen plek meer om een strap te bevestigen, waardoor je je apparaat stevig moet vastgrijpen. Maar daardoor druk je snel op plekken waardoor je jezelf weer uit de app gooit. Erg lastig, want dat heb je tijdens het dansen niet altijd door. Een ander probleem waar je ook al tegen aan loopt als je niet een veeleisende dansgame speelt: smartphonebatterijen gaan gemiddeld korter mee dan je werkdag. Helaas versterkt Just Dance dat effect, waardoor je soms je game moet staken voor wat nodige oplaadtijd.

Een heel andere attitude
Toch past die integratie van smartphones goed bij Just Dance, dat nog steeds de partygame bij uitstek is; het is laagdrempelig en dansen werkt uiteraard aanstekelijk. Een choreografie als die op Uptown Funk is een fantastische tentoonstelling van wat Just Dance 2016 is: verschillende dansers die allemaal dezelfde pasjes doen, maar daarin toch een heel andere attitude neerzetten. Dat is wat Just Dance zo leuk maakt om bij anderen te bekijken: iedereen doet danspassen weer net even anders en dat is boeiend. Uptown Funk leent thematiek uit de originele clip van Bruno Mars, maar is toch eigen door de fluorescerende kleuren en de danspassen die door elke danser weer net even anders worden geïnterpreteerd.

Wat het extra tof maakt, is dat je nu twintig seconden aan gameplay kunt uploaden in Just Dance TV. Het is ook mogelijk zelf een dans-uitdaging uit te zetten, waarin je je eigen dans uploadt en mensen van over de hele wereld het tegen je kunnen opnemen. Dat is niet live (je krijgt updates van hoe de andere spelers het hebben gedaan), maar het is wel gaaf om op die manier andere mensen uit te dagen en de uitdagingen van anderen aan te gaan. Sowieso is het een opgave op zich om de meest debiele danspasjes te doen, in de hoop dat de tegenpartij daarmee nog een stapje verder gaat. Het klinkt wat afgezaagd, maar het is en blijft fantastisch om te zien hoe dans een taal is die iedereen op de wereld spreekt. Of dat nu een beetje hakkelig gaat of vloeiend, het blijft fascinerend.

Ben je echter niet zo van het wereldwijd delen van je woonkamer, dan kun je alsnog in de slappe lach raken van je opnamen via de PlayStation camera. Na elk nummer in de Party-modus komt een recap voorbij van enkele passen en vooral als je met een groepje danst, dan is het heel erg grappig om terug te zien hoe anderen het er vanaf brachten. In dansroutines die voor groepen zijn, is het bovendien een uitgelezen moment om eens te kijken of de groep een beetje op elkaar is ingespeeld. Je kunt het filmpje delen met je Facebook-vrienden, mocht je het publiek iets kleiner willen houden dan direct de hele Just Dance-spelende wereld.

It’s showtime
Om nog meer in te spelen op de trend van vloggers, selfies enzovoorts, heeft Ubisoft ervoor gekozen om de nieuwe modus Showtime toe te voegen. Hier zijn we in onze preview al iets dieper op ingegaan en hieraan is weinig veranderd, al zijn er wel iets meer nummers aan toegevoegd. Het is een grappige modus waarin je je eigen muziekvideo maakt met behulp van een sjabloon van Just Dance zelf, maar het is wel erg vrijblijvend: er zijn geen pasjes om na te doen; je kunt doen wat je wilt. Gaaf in groepen, iets minder aantrekkelijk als je alleen speelt. Voor solospelers zit er wel wat speciaals in Just Dance 2016 in de vorm van Dance Quest, waarin je allemaal quests te spelen krijgt, die elk bestaan uit drie nummers waarin je tegen AI danst voor de eerste plaats. Een prima modus, maar veel vernieuwing zit er niet in.

Wat wel gloednieuw is in de Xbox One-, PlayStation 4- en Wii U-versie, is de streamingdienst Just Dance Unlimited. Voor 6,99 euro per maand (of 39,99 euro per jaar) krijg je dan ongelimiteerd toegang tot 156 nummers en 4 quests, die bijna allemaal uit eerdere games zijn overgenomen. Er worden wel Unlimited-exclusieve dansen toegevoegd, maar dat zijn er tot nu toe slechts drie. Op zich is het idee van Just Dance Unlimited tof, maar het is natuurlijk nog beter als er meer nieuwe content in staat. Immers willen mensen nu de dansroutine uit de clip Sorry van Justin Bieber nadansen.

Op dit moment staat Just Dance Unlimited ook niet op zich, want de nummers zijn ietwat verstopt tussen de andere liedjes. In de Party-modus kun je ze bereiken door een rijtje nummers naar beneden te gaan, waarin ze worden aangegeven met een Unlimited-vignetje, maar eigenlijk zou Unlimited een eigen gedeelte moeten hebben binnen de game, het liefst met een Netflix-achtig menu gebaseerd op muziekgenres, voorkeuren en natuurlijk aanraders. Het gebruik van Just Dance Unlimited is alvast heel gemakkelijk, want net als in tv-streamingdiensten begint je nummer vrijwel direct te streamen na selectie van het nummer en de danser die je volgt. Soms speelt het eerst in een wat blokkerige kwaliteit af, maar al gauw is het beeld scherp.

Het zou verstandig zijn als Ubisoft voor Just Dance volgend jaar overslaat, zodat Unlimited meer kan worden uitgebouwd. Sinds de eerste game in 2009 zijn er al zeven games in de hoofdserie uitgekomen, en nog zeventien spin-offs. Juist omdat het een game is die heel erg op party-play geënt is, is het niet echt nodig elk jaar weer opnieuw de game aan te schaffen, zeker nu Unlimited er is om de huidige game te actualiseren.

Just Dance 2016 is nu beschikbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Wii en Wii U. Deze review is gebaseerd op de PlayStation 4-versie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Fallout 4-tips & tricks van de InsideGamer-redactie – Deel 2

Nieuwe Sensible Soccer heet Sociable Soccer, staat op Kickstarter