in

Fallout 4-tips & tricks van de InsideGamer-redactie – Deel 2


In het eerste artikel vol tips over Fallout 4 gaven we je al een hoop suggesties om je spelervaring te vergemakkelijken. Ook in dit tweede deel geven we je (spoilervrije) tips om zo veel mogelijk uit de eerste uren van Fallout 4 te halen. Inmiddels heb je misschien al The Wasteland betreden, alleen om er achter te komen dat het niet de vriendelijkste plek is. Maak je geen zorgen, dankzij onderstaande tips wordt je trektocht door dit nucleaire maanlandschap een ontspannen wandeling.

Automatiseer de verdediging van je settlements
Fallout 4 maakt het mogelijk om op bepaalde locaties een klein paradijsje te bouwen. Deze settlements lopen langzaam vol met mensen die hun geluk elders zoeken. Mocht je actief gaan bouwen aan deze settlements, verwacht dan niet dat iedereen vriendelijk vraagt of ze er mogen wonen. Van tijd tot tijd zullen je settlements aangevallen worden door zowel mens als dier, waarna jouw hulp ingeroepen wordt. Als je meerdere van deze dorpjes hebt is de kans dan ook groot dat zo’n oproep gedaan wordt terwijl jij midden in een missie zit. Lastig, want nu moet je kiezen tussen de missie en het welzijn van de bewoners van je dorp. Plaats daarom beveiliging in de plaats van turrets of andere geautomatiseerde wapens. Dankzij deze bouwsels wordt je niet zo maar lastig gevallen terwijl je elders in The Wasteland een vers overhoop geschoten Raider van zijn loot ontdoet.

Bezoek Cambridge Police Station
Mocht je op weg zijn naar Diamond City, houd dan je ogen en vooral oren open voor het radiosignaal ‘Military Frequency AF95’. We zullen je niet vertellen wat er precies gebeurt als je deze quest start, maar zeker is dat je binnen korte tijd een aantal missies kan doen die je aardig wat caps op leveren. Deze missies zijn ook een onderdeel van een grotere verhaallijn en leiden je al snel naar een wel heel speciaal setje armor…..

Kies je thuisbasis
Gedurende Fallout 4 kom je veel plekken tegen waar je een settlement kan bouwen. Dit lijkt handig, wat je kan altijd je spullen ergens in de buurt dumpen om je inventaris leeg te maken, toch?

Fout.

Standaard worden de resources die je in de workshop in een settlement op slaat, niet gedeeld met andere settlements. Dat is verdomd lastig, want voor je het weet bezit je een hoop onderdelen die verspreid liggen over alle workhsops in je settlements. Kies daarom voor één locatie om al je spullen in op te slaan. Op deze manier heb je alle resources op één plek en weet je altijd over welke resources je beschikt.

Verzamel vooroorlogs geld
Dat de hele wereld nu met bottlecaps betaalt is geen reden om al het vooroorlogse geld dat je vind te laten liggen. Deze bundels met ‘Pre-War Money’ zijn namelijk nog aardig wat caps waard en vormen dus een aardige bron van inkomsten. Let echter op dat je deze bundels niet zo maar opslaat in je workshop. Dit geld valt namelijk in de categorie ‘Junk’ en zal automatisch omgezet worden naar de grondstof ‘Cloth’ en daarmee aardig in waarde kelderen.

Wees niet te zuinig op je critical hits
Tijdens gevechtssituaties loopt de ‘Critical Hit’-meter in V.A.T.S. langzaam vol. Wanneer deze vol is kan je een van je aanvallen veranderen in een verwoestend schot of een gigantische klap, die meer schade doet dan normaal. Je zal misschien geneigd zijn om deze aanvallen te bewaren voor momenten waarop je in het nauw komt, maar dit is jezelf onnodig inhouden. Alhoewel deze schoten wel degelijk meer schade doen, zal je overwinning zelden afhangen van een Critical Hit. Gebruik ze dus volop, want de resultaten zijn soms spectaculair.

Legendary enemies
Eens in de zoveel tijd zal je ze tegen komen: vijanden die de titel ‘Legendary’ voeren. Mocht je ze zien, richt je wapen dan meteen in hun richting. Deze vijanden kunnen namelijk muteren als je ze niet snel genoeg een hoop schade toebrengt. Hierdoor vult hun gezondheidsbalk zich meteen tot het maximale niveau en zijn ze in staat om meer schade toe te brengen aan iedereen die ze in de weg staat. Vlucht echter niet te snel voor een Legendary vijand, want ze dragen vaak betere wapens en items bij zich dan de rest van het kanonnenvoer dat je in The Wasteland tegen komt.

Bewaar je levelpunten als het kan
Een level stijgen in Fallout 4 is altijd reden om de Perk-chart in te duiken. De 70 Perks die de game rijk is, zijn nagenoeg allemaal interessant. Toch moet je niet te haastig kiezen wanneer je een levelpunt beschikbaar hebt. Meermaals liepen we minuten na het kiezen van een perk tegen een situatie aan waardoor we wensten dat we een andere perk gekozen hadden. Om te zorgen dat je niet zo snel spijt krijgt, kan je het beste even wachten met het uitgeven van je levelpunten. Kom je na een tijdje nog geen noodzaak voor een bepaalde perk tegen? Kies dan wijs een Perk en werk naar het volgende levelpunt toe.

Ook Power Armor kan je upgraden
Het past dan misschien niet op je crafting-tafel, maar Power Armor is net zo goed te upgraden als alle andere kledingstukken die je in The Wasteland vindt. Loop in je Power Armor naar een Power Armor Workstation (groot geel frame met twee armen), ga er in staan en stap uit het harnas. Je kunt nu ook wijzigingen maken aan je metalen powerpak. Er zijn veel verschillende modificaties mogelijk die het pak sterker maken, maar onze favoriet is toch wel het likje verf wat je het pak geven kan. Power Armor ziet er namelijk wel stoer uit, maar een volledig gecamoufleerd pak is nog nét iets stoerder.

Companions zijn pakezels
Wie eerdere delen uit de Fallout-reeks gespeeld heeft zal het volgende niet vreemd in de oren klinken. Je reisgenoten (Companions) zijn lopende bergingen. Mocht je zaken vinden die je zelf niet meer kan dragen, dan geef je ze simpelweg aan je Companion, die deze spullen zonder mokken met zich mee zal sjouwen. Handig als je dat ene wapen toch niet wil laten liggen, maar het zelf niet meer kan dragen. Let wel op: Companions zullen deze spullen niet voor zichzelf gebruiken, tenzij je ze dit specifiek opdraagt in een vriendelijk praatje.

Gebruik je zaklamp
Fallout 4 is een game die niet te veel tijd met uitleg wil verdoen. Dat is op zich fijn, want je kan snel aan de slag met het ontdekken van het half-verwoeste Boston en omstreken. Sommige dingen zijn echter niet heel vanzelfsprekend te besturen of te activeren, waardoor een beetje uitleg wel gewaardeerd zou zijn. Je zaklamp is één van die dingen. Je activeert ‘m door de Pip-Boy-knop ongeveer twee seconden ingedrukt te houden.

Door: Sam Beesems

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Fallout 4-tips & tricks van de InsideGamer-redactie

Just Dance 2016 review – Een kijkje in andermans huiskamer